Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szerda délelőtt szemléznek a vásárhelyi népkerti állomáson

Hódmezővásárhely - Az egykori ékszerdoboz, a vásárhelyi népkerti vasútállomás megmentéséért, mielőbbi rekonstrukciójáért lapunk cikke nyomán indult civil kezdeményezés. Az ügy ma újabb fejezetéhez érkezik, addig is az 57 éve az ottani szolgálati lakásban élő Botyánszki Károllyal elevenítettük fel a Népkert állomás hangulatát.
A népkerti vasútállomás a város kapuja, egykor büszkesége volt Vásárhelynek. Lapunk cikke nyomán aláírásgyűjtés indult a rekonstrukció mielőbbi megkezdéséért, mi pedig úgy próbálunk segíteni, hogy a korábban ott dolgozók visszaemlékezéseivel idézzük fel, milyen lehetett a Népkert állomás akkori hangulata. A 82 éves Botyánszki Károly két évig, 1950-től 1952-ig volt itt állomásfőnök, és 57 esztendeje lakik az épülethez „ragasztott" házban.

Műszaki felmérés

A Nagy Rébék Ferenc által kezdeményezett aláírásgyűjtés a Népkert megmentéséért befejeződött. Közel 1400 aláírás gyűlt össze – a szám azért nem pontos, mert még vannak kint levő ívek –, és az ügy újabb lendületet vett. A MÁV kérésére az aktivisták az önkormányzat műszaki szakembereinek a közreműködésével ma 10 órakor szemlét tartanak a népkerti vasútállomáson, összeírják azt, amit feltétlenül ki szeretnének javíttatni, fel akarnak újítani. A pontos listát majd elküldik a MÁV szegedi igazgatóságára.

– Sokat üldögélünk a padon a ház mellett, beszélgetünk a környékbeliekkel, a barátokkal – mondta Botyánszki –, felelevenítjük a fiatalságunkat. Amikor idekerültem, nagyon jól nézett ki az állomás, a hét majolika oszlop, a díszkút is szép, hibátlan volt, nem csoda, szinte újnak számított, tizenegy éve készült el. Öröm volt itt élni, dolgozni, és érdekes, a pénztárnál a fiók még ugyanaz, amiből fél évszázada adtam ki a jegyeket. Nagyon megszerettük ezt a helyet a felségemmel, Rózsikával, és a vonatok sem zavarnak, pedig a hálószobánk fekszik a legközelebb a vágányokhoz. Csak arra kell ügyelni, hogy a kristálypoharak ne legyenek egymás mellett... Jóban voltam a laktanya parancsnokával, a katonák segítettek az állomás csinosításában, a kertészetektől sok szegfűt kaptunk ilyen célra.

A mostani, állomás melletti park helyén korábban hatalmas gödör tátongott, ezt Szabó Károly pályamester töltette fel és alakította ki a zöldterületet, amelybe dédunokái születése alkalmából – négy van – Botyánszki is ültetett egy-egy diófát. A rendszerváltást is faültetéssel „örökítette" meg. Az állomás mellett sétálva szomorúan mutatta a hibákat – lakásukban a falon is vannak repedések a vonatközlekedés okozta nagy terhelés miatt –, a hiányosságokat. A váróteremben hajléktalan aludt, a falak, a bútorok (tükör, polc, asztalok, székek) összefirkálva, az egykori míves cserépkályha helyét a falon lévő kéménylyuk jelzi. Olyan régiség is akad, amit az utasok nem láthatnak: több mint százéves Siemens-váltóberendezést, technológiát használnak. Kisebb állomásokon másutt is előfordulnak még ilyen gépmatuzsálemek.

– Fáj a szívem, amikor látom, mennyire lepusztult az épület, az viszont öröm, hogy mindenki segíteni, tenni akar érte. Rengeteg szép emlék köt ehhez a helyhez, 33 éven keresztül innen jártam dolgozni Szegedre. A lakásunk előtt állt meg a vonat, és addig nem indult el, míg fel nem szálltam. Nagyon örülnék, ha megélhetném a rekonstrukciót – ebben az esetben a feleségemmel vállaljuk, hogy minden ablakba virágzó muskátli kerül –, és újra olyannak láthatnám a Népkertet, mint 57 évvel ezelőtt. Az egész vonalon nincs még egy ilyen szép állomásépület.

A felújítást, a rekonstrukciót segítheti, hogy a MÁV Zrt. központjában megtalálható és hozzáférhető a népkerti vasútállomás teljes műszaki leírása, melyben a díszítések is szerepelnek. Ezt a munkálatokat végzők rendelkezésére bocsátják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányosok is örültek a tilalomnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tíz megkérdezett vásárhelyiből heten tisztában voltak azzal tegnap, hogy most már… Tovább olvasom