Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szerdán tárgyalnak a vásárhelyi kar jövőjéről

Hódmezővásárhely - Vásárhely nagy múltú felsőoktatási intézményének jövője, a szegedi egyetem viszont második legkisebb karának gazdálkodási nehézségei miatt aggódik. Ma az SZTE rektora a vásárhelyi kar gondjairól tárgyal a város polgármesterével.
Aggódik Vásárhely a nagy múltú felsőoktatási intézményének jövője miatt, a szegedi egyetem viszont második legkisebb karának gazdálkodási nehézségei miatt. A SZTE mezőgazdasági kara problémáinak eredője, hogy az agrárképzést a kormány különféle eszközökkel visszafogja. Ma az SZTE rektora a vásárhelyi kar gondjairól tárgyal a város polgármesterével.

Nem először kongatja meg a vészharangot Hódmezővásárhely nagy múltú képzőhelyének jövője miatt a város polgármestere és országgyűlési képviselője. Lázár János interpellációja nyomán hétfőn parlamenti téma lett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) mezőgazdasági kara (MGK). Lapunkban megírtuk: hétfőn adott válaszában a szakminiszter, Hiller István – a rektor levelére hivatkozva – egyetemi belügynek tekintette az állattenyésztési profilú felsőoktatási képzőhely sorsát.

Hódmezővásárhelyen tavaly már 115 pont volt a felvételi határ. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyen tavaly már 115 pont volt a felvételi határ. Fotó: Tésik Attila

– Nincs „vásárhelyi ügy" – jelentette ki tegnap kérdésünkre Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: jóval a parlamenti interpelláció előtt megállapodott Lázár Jánossal abban, hogy ma találkoznak. Elárulta: tárgyalásuk témája a mezőgazdasági kar helyzete. A vásárhelyi önkormányzat mindennemű támogatását szívesen fogadja az egyetem. Létezik ilyenféle együttműködésre példa: jelenleg a szegedi önkormányzat támogatja a szegedi egészségügyet. Az interpelláció olyan félreértésen alapulhat, hogy a rektor – követve a szaktárca vele kötött megállapodását – a következő három év szerződéseit szeretné rendezni, amihez minden egyetemi egységtől kérte az 5-10 éves jövőkép meghatározását. Hangsúlyozta: – A mezőgazdasági és a mérnöki kar összevonása nem szerepel az egyetem döntéshozó testületei, vagyis sem a rektori kabinet, sem a gazdasági tanács, sem a szenátus napirendjén.

Kis kari kronológia

2006. december 20.: Azonnali hatállyal felmentette hivatalából és állásából Mucsi Imre főigazgatót Szabó Gábor rektor, arra hivatkozva, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt. A kar vezetését megbízottként Bodnár Károly főiskolai tanár vette át. A rektor cáfolta, hogy Mucsi felmentésének más oka lett volna.
2006. december 29.: Mucsi Imre lapunknak adott interjújában elmondta: puccsszerű eltávolításának háttere, hogy a kar jövőjét Vásárhely kezelésében képzelte el.
2007. január 2.: A kari tanácsülés 15:4 arányban döntött: a mezőgazdasági kar a Szegedi Tudományegyetem kötelékében kíván maradni.
2007. január eleje: A rektori tanács támogatta a 350-360 milliós deficittel működő kar kilábalási tervét. Fő cél a hallgatói létszám növelése.
2007. szeptember: A megszorítások miatt a 351 jelentkező közül csak 117 hallgató kezdhette meg tanulmányait.
2008. április 7.: Ángyán József és Lázár János közösen interpellált a parlamentben Hiller István szakminiszterhez, azt kérdezték, megszűnik-e a vásárhelyi kar, illetve valóban összevonják-e a szegedi mérnöki karral.

A szegedi egyetem második legkisebb kara a Vásárhelyen működő, költségvetésének 83 százaléka a tartozásállomány – tudtuk meg Tráser Ferenctől. Az SZTE gazdasági főigazgatója emlékeztetett: az agrár-felsőoktatási normatívát a kormány 2005-ben drasztikusan, több mint a felére csökkentette – szemben más ugyancsak jelentős eszköz- és gyakorlati igényű, például gyógyszerész-, orvosképzéssel. A különbözetet 2006-ban és a múlt évben már nem volt képes kompenzálni az egyetem.

A kar 2006. decemberi vezetésváltásához a gazdasági bajok is hozzájárultak. A vásárhelyi önkormányzat az előző években támogatást nyújtott a felsőoktatási intézménynek: a kar 500 millió forintnál alig nagyobb költségvetésének körülbelül egy százalékával. Tavaly nem érkezett ilyen segítség.

– Megállítottuk a kar adósságállományának növekedését – újságolta Bodnár Károly dékán, aki a következő lépésnek az elmúlt években fölhalmozott 320 millió forint adósság ledolgozását tekinti. Részben ezt a célt is szolgálja, hogy „előre menekülnek": az eurorégió agráregyetemeinek képviselői (120-130 romániai, szerbiai és horvátországi szakemberek) április 24-én Vásárhelyen találkoznak, ugyanakkor új keresztféléves szakként akkreditáltatják a kerámiatervező alapképzést, illetve – a bölcsész karral együttműködve – az agrármérnök-tanár mesterképzést. A szakalapítást a vásárhelyi önkormányzat nyilatkozattal támogatta.

A dékán szerint nem az intézményük iránti érdeklődés mérséklődését jelzi a jelentkezők számának csökkenése. – Akár túljelentkezésről is beszélhetünk, hiszen a felvehető diákok számánál több a pályázóké. Sőt e képzőhelyet első helyen a most jelentkezők 42 (nyolc éve 45) százaléka jelölte meg. Ugyanakkor a ponthatár meghúzásával a kormány befolyásolja, mennyire „tölthetjük föl" a keretszámot. Tavaly például olyan magas volt a ponthatár (115), mint még soha. A felvett hallgatók száma viszont befolyásolja költségvetésünket.

Az MGK tavaly választott dékánja nem vesz részt a rektor és a polgármester mai találkozóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői javaslat Vásárhely utcaneveire

Hódmezővásárhely - Érdekes javaslattal állt elő a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen Kovács László és… Tovább olvasom