Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szerelemről szó sem volt – szexipar a szocializmusban

Hódmezővásárhely - Akár 2000 forintot is kerestek az 1960-as évek luxusprostijai, míg az utcára kényszerülő „lecsúszott" társaik 100 forintért is odaadták magukat. A kommunista szexiparról a vásárhelyi Emlékpontban.
Sem a szex, sem a bordély nem volt elfogadott a kommunizmusban. Persze azért fű alatt működött az ü.k., azaz az üzletszerű kéjelgés – hangzott el ma a vásárhelyi Emlékpont Múzeumban középiskolásoknak tartott rendhagyó tanórán, melyet stílszerűen Valentin-nap alkalmából szervezetek. Bár az előadáson a szerelemről szó sem volt, annál inkább a szocializmus prostituáltjairól.

Szabóné Sass Szilvia történész azonban nem szaladt ennyire előre a témában. Mária Terézia korától indított, amikor is az osztrák oldalon ügyködő örömlányokat a magyarokhoz száműzték. A 19. században a hatalom eltűrte a prostituáltak működését, akik engedéllyel dolgozhattak.


A Horthy-korszakra kialakultak az úri és a népi bordélyházak, ki-ki pénztárcája szerint kereshette az örömforrást. Kitartók, azaz stricik helyett madámok irányították a lányokat, akikből 1943-ra 3412-öt tartottak nyilván Magyarországon. A kommunista hatalom 1950-ben vetett véget a virágzó iparágnak, legalábbis látszólag, bezáratta az összes bordélyházat.

Az 1960-as években három réteghez tartoztak a prostituáltak. A „lecsúszottak" bárhol bárkivel elmentek 100-400 forintos tarifáért. Akár 600 forintot is kereshettek viszont azok, akik szórakozóhelyeken csípték fel a kuncsaftokat, és többedmagukkal lakást béreltek. A szakma csúcsát a luxuskurvák képviselték. Az ápolt, nyelveket beszélő örömlányok a szállodák külföldi vendégeire startoltak, egy „menetért" 2000 forintot is elkértek.

A szeretett vezér, Rákosi Mátyás pártfőtitkár unokahúga is luxusprosti volt. Viszonylag későn, 52 évesen kezdte a szakmát, de sokáig bírta, 72 évesen hagyott fel az iparral. A pénzt földkörüli útra költötte. A Kádár-rendszer propagandája szerint a jólétben csak azok álltak kurvának, akik hajtották az élvezeteket vagy egyszerűen nem akartak dolgozni. Az örömlányok büntetésként akár több évig ülhettek a rácsok mögött – élvezetek helyett.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. jim1241 2012. február 19. 08:53
  „Dollyka,ceruza a hajadban”
 • 32. Mignon 2012. február 16. 06:51
  „KaziKazmer!

  En.
  (el lett tussolva...)”
 • 31. blatth 2012. február 15. 17:55
  „Öregvegyész! Egy újszülöttnek minden vicc új. A történelemről, a valóságról mindig lehet beszélni. Bálint napon is, máskor is. Persze nem vinni túlzásba.”
 • 30. xyzvagyok 2012. február 15. 15:44
  „Szerintem sok volt az a 2000 forint egy óra hosszára még ha valakinek rengeteg pénze is volt, nem?”
 • 29. öregvegyész 2012. február 15. 15:00
  „Nem tudom,de nekem sorra csak a régi viccek jutnak a témáról az eszembe. No meg az hogy a vásárhelyi Szenti Tibor évszázadokra visszatekintve feldolgozta ezt mint helyi témát TUDOMÁNYOS alapossággal.. Nincs más mondanivalójuk? Kinek kell ez? A mai Ifjuságnak?”
 • 28. Kazikázmér 2012. február 15. 14:21
  „És ki emlékszik még a híres szegedi "hímzőkörre"?”
 • 27. öregvegyész 2012. február 15. 13:51
  „Még egy jutott eszembe: A lányokat akkor taxi sofőrőknek képezték ki .. Ők voltak a Taxi Mancik ´ Taxi- Manci dudál. gyalog Marci beszáll" mondta az akkori dal. . Nekem ez tetszik . Ebben látok logikát.Nem kiállítást szerveztek!”
 • 26. abai 2012. február 15. 13:40
  „Kedves hozzászólók, a sokat emlegetett new yorki egyezmény fenn van a neten, csak ki kell guglizni. Prosti pedig mindig volt és mindig lesz is. Ahogy a szex is érdekelte minden korban eleinket korra és nemre való tekintet nélkül. Különben nem tudnánk itt és most ezt a bájcsevelyt lefolytatni abszolút igazságokról.”
 • 25. öregvegyész 2012. február 15. 13:25
  „Volt egy vicc: A SZU.ban a Lenin gentennárium alkalmával megnyitják az első kupit. A hölgyeket úgy válogatták, hogy akik még látták Lenint. De ez akkor vicc volt! Ne etessenek marhaságokkal!”
 • 24. Együgyű 2012. február 15. 12:27
  „Köszönöm kedves 21. deszkás 2012.02.15. 09:49!
  Ha valamit aláírunk, ahhoz mindig ragaszkodni kell. Mikor is írtuk alá a New Yorki egyezményt? Milyen század és pontosam milyen dátum volt? Most milyen van? Változott egy ici-picit a körülmény és a helyzet? Nekünk valami nem felel meg akkor is életünk végéig abban kell lenni. Minden változatlan ebben a világban a teremtés óta számodra?
  Előző évben hány régi szabályt változtatott meg a kormány? Hól is?
  Ne okozzál már csalódást nekem ismeretlenül. Te is egy aktakukac vagy? Javaslom, ha az, másmilyen kukac legyél az jobb!!!
  Én is HIV mentes életet kívánok neked és kedves hozzátartozóidnak is!
  De mindenre mindig hivatkozni egy kis túlzás, ha semmit nem akarunk csinálni!
  Gumi használatát én is javaslom.”
 • 23. jozko 2012. február 15. 12:08
  „A keresztény szellemiség megerősödése ?? a rendszerváltozás után sem igen változtatatta meg a
  "legősibb iparág" megítélését és gyakorlását .

  A keresztény egyházat már elejétől fogva egyszerre vagy felváltva áthatotta a bujaság,
  a kapzsiság és a könyörtelenség.
  Nem éppen Krisztus tanítása szerint - de sajnos ez bizonyíthatóan szembetűnik a katolikus egyház felső vezetését tekintve, már a középkortól!
  A római korban még üldözött, koldusszegény egyház hatalmas javakat -és hadseregeket- gyüjtött,
  királyokat megszégyenítő pompában / és bujaságban.../ élt-mármint a vallási elit.

  Ha a kommunizmusnak és a szocializmusnak fel lehet róni valamit a qrvaság terén - hát legfeljebb azt, hogy nem tudta leszoktatni az embereket alapvető szükségleteikről- és másokat arról a kapzsiságról , amellyel ezt kihasználva herék módjára élhettek, élhetnek.
  Most és mindörökké!”
 • 22. Zember 2012. február 15. 11:32
  „Finom stílusérzékre és jó ízlésre utal, hogy a vásárhelyi prosti-retrót éppen Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke, a jegyesek és fiatal házasok védőszentje ünnepére időzítették.”
 • 21. deszkás 2012. február 15. 09:49
  „EGYÜGYŰ! Neked is jó egészséget,HIV mentes életet kivánok! :)) Akkor tegyük hozzá (a cikkből nem derül ki) miért is nem lehet bordélyház ma? Az a New Yorki egyezmény ugye ugye. Ezt csak hallomásból tudom (igy lehet nem igaz) erről nem volt szó. De miért is? Egyébként mindenben igazat adok,jó a leirásod.”
 • 20. EXENTER 2012. február 15. 09:41
  „Egyetértve köszönöm a 4, 9, 13, 17 hszt, spórolt nekem némi gépelést. Ami még zavar, az hogy ezt miért KÖZÉPISKOLÁSoknak ? Bevezetés a rosszlányiparba ?
  Sajnos hogy élünk még néhányan " gyűröttarczúak " akik emlékezetében ÉL az akkori valóság és nem fogja a mostani ezerrel nyomatott propaganda sem megváltoztatni szép emlékeinket.
  Amúgy meg: jóllakott ember sosem tör be henteshez, - vagy : amíg van lószar addig veréb is...
  És mégegy. a tisztelt középiskolások a Móra F. Múzeum 1848- as kiállítását megnézik ?”
 • 19. booo 2012. február 15. 09:20
  „18. Együgyű - Nagyon igazad van, szépen leírtad! Tényleg úgy állítják be a cikkben a dolgokat, mint ha ez az "iparág" megszűnt volna, pedig most virágzik csak igazán! Jó példa erre hogy amikor böngészi a felhasználó az internetet, több oldalon felugró reklámokkal találkozik ahol pucér, félpucér lányok keresnek fiút. No, vajon miért?”
 • 18. Együgyű 2012. február 15. 09:11
  „,,Szerelemről szó sem volt - szexipar a szocializmusban"
  Jaj de álságos ez a mai társadalom is! Semmiben nem különbözik az előző társadalmi berendezésűektől a mai országunk!!!
  Idézet a cikkből: ,,Hódmezővásárhely - Akár 2000 forintot is kerestek az 1960-as évek luxusprostijai, míg az utcára kényszerülő ,,lecsúszott" társaik 100 forintért is odaadták magukat. A kommunista szexiparról a vásárhelyi Emlékpontban."
  A fentiekhez képest semmi nem változott erkölcs terén. Csak egy kicsit ugye elkopott a forint vásárló értéke és romlott. Tehát minden szolgáltatás többe kerül. Mint ez is.
  Úgy csinálnak a HMVHELY Emlékpontban mintha a mai 21. századi, demokratikus, szabad, Szent Istváni, Antal Istváni örökségű vallásos honban a fentiek már megszűntek volna. Azonban tény! Most is sok a luxus prosti. Sőt! Szabadon utazhatnak külföldre és ott szolgáltatásaikért keményvalutát kapnak. Ebből persze itthon jól meg élnek. Egy probléma azonban van evvel. Márpedig az, hogy nem tejelnek a bevételükből a hatalmasainknak. De az itteni elit is megfelelő munkalehetőséget nyújt számukra.
  Most nincs ,,utcára kényszerülő ,,lecsúszott" társaik"? De van csak az infláció miatt szolgáltatásaikat 2ooo és 1o.ooo ezer froncsi között szabják meg. Kínálattól-kereslettől függően, mint minden ember, aki nyújt valamit a másiknak. A jelen helyzetben azonban van egy kis változás is. Pld. Számtalan leány és asszony, aki ebből az iparágból kimaradna még is belekényszerül a megélhetés, családfenntartás miatt. Mert ugye bruttó 48.5oo és nettó 25.5oo-froncsi nem sok a létfenntartás biztosításához. Sőt már a lányok és érett honleányaink/úrhölgyeink is azt nézik, hogy kandúrjaik mikén tudják várhatóan eltartani Őket. A szerelem itt sem számít sokat, csak a vagyoni helyzet. A válási statisztikából is erre következtetek. Van, aki megszívja, van, aki nem! ,,A Horthy-korszakra kialakultak az úri és a népi bordélyházak, ki-ki pénztárcája szerint kereshette az örömforrást." Jelenleg és folytatva a mai napig ezt a kronológiai sorrendet megállapíthatjuk, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó korszakához képest mit változtak a körülmények. Az elmúlt húsz egynéhány év alatt nem alakultak meg hivatalosan a nemzeti bordélyházak. Társasági élet sem alakult ki számottevően ezen a téren. Maradt a gyors összekapcsolódás és az azt követő elszakadás taktikájának alkalmazása. Elmondható még a törekvések ellenére is. A türelmi zónák kialakítása sem történt meg. Miért is, mert a zavarosban lehet legjobban halászni? Nagyjaink ezt tudják!
  Ez is megjelenítődik az Emlékpontban? Persze egy kicsit bővítve. A fiataljainknak a mai jelenlegi, helyzetet kiváltságos történészeink szerint nem kellene ismerni?
  A nemzet honleányait tanítani kellene, hogyan érvényesülhetnek a mai viszonyok között?
  Lehet kritizálni! Természetesen olvasás után.
  Minden egyes olvasómnak üdvözlet valamint jó egészséget kívánok!
  Kritizálóimnak nem különben.
  A cikk szerzői jógát zseton reményében fenntartom!”
 • 17. zoolii 2012. február 15. 08:45
  „Hát ezért aztán érdemes fenttartani az emlékpontot...!”
 • 16. Horthyszobor 2012. február 15. 08:20
  „Nem csak rakosinak volt luxusprosti rokona, van most is olyan akinek az a lánya.
  Más. Az 5-oson az M 43 felhajtonal időnként kint álló luxusprosti kicsit cincer fejű de 300-t tuti elmegy bárkivel. Borzalom szegénykém. Az egyik szimpatikus klán kedves kislánya:)”
 • 15. deszkás 2012. február 15. 08:19
  „ZÁPOROZSEC! Még pasival is! Bi bi bi.”
 • 14. dodoni 2012. február 15. 08:07
  „Ma nincsenek nyilvános házak. Ma a SZAKMA, munkahelyeken, interneten, de kimondhatjuk - mindenhol - üzemel. De véleményem szerint messze többről van itt már szó, mint pénzért vett szexuális élményről.

  "Szajhák vagyunk, eladjuk magunkat."

  Mondta volt Katsumoto MOricugu az Utolsó szamurájban. Vagy az egykori balszélső, Czibor Zoltán:

  "Én, Czibor Zoltán, a komáromi vasutas fia, prostituált lettem. Volt két lábam, ezeknek volt egy bizonyos piaci értéke."

  Vagy:

  "Árcédula mindenen, tárgyakon és embereken." Énekli Paksi Endre, az Ossian frontembere. S valóban! A pénz uralta világban végül is, nem mindenki - Kurva?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentették a telekadót Vásárhelyen

Módosította a vásárhelyi közgyűlés a külterületi mezőgazdasági művelés alól kivont területekért fizetendő telekadót. Tovább olvasom