Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szervezhetik a víziközmű-társulatot Mindszenten

Mindszent - Összegyűlt a megfelelő mennyiségű támogató aláírás Mindszenten a csatornázáshoz. Miután a háztartások 67,5 százaléka csatlakozik, már semmi akadálya annak, hogy a városban megalakítsák a víziközmű-társulatot, és Szegvárral közösen pályázzanak a szennyvíztisztító és a hálózat megépítésére.
– A mindszentiek nélkül ez nem sikerülhetett volna – mondta Hevesi István önkormányzati képviselő, a szervezőbizottság elnöke. – A közelmúltban elértük a 67,5 százalékos támogatottságot, Papp József aláírása, szerződéskötése billentett át minket a kritikus határon. Azóta már 2400-nál és 70-75 százalék körül járunk.

A szervezők elmentek Papp József házához, és ajándékcsomaggot vittek neki.
– Egyértelműen jobb lesz, ha megvalósul a csatornázás – mondta a kapuja előtt az 57 éves férfi. – Már korábban el kellett volna kezdeni. A kertre és a házra gondolva írtam alá a szerződést.

Fontos dátumok

Mindszenten szeptember 28-án alakítják meg a víziközmű-társulatot, ezt harminc napon belül bejegyzi a cégbíróság. A szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére a pályázatot október 24-étől lehet benyújtani. A beruházás teljes összege Szegváron 4,5, Mindszenten hatmilliárd forintot tesz majd ki, és a legoptimálisabb esetben ennek a kilencven százalékát megnyerhetik a települések vissza nem térítendő támogatásként.

Mindszenten járva a házakon téglalap alakú zöld matricák sokaságára figyelhetünk fel. Rajta a felirat „Én már megkötöttem!" A Dózsatelepen az egyik ilyen portára kopogtattunk be, Galambosi Lajosné nyitott kaput.
– Az elsők között csatlakoztunk, a matricát az aláíráskor kaptuk – mondta Galambosiné. – Bízunk benne, hogy sikerül, mert jelenleg a két aknát sűrűn kell szippantatnunk, és ez nem olcsó mulatság. Nem mindegy, mennyit költünk erre havonta. Az utcánkban, amennyire tudom, szinte mindenki megkötötte a szerződést.

Nincs a csatlakozók között Zsótér István polgármester. Ennek egyszerű az oka.
– Már van csatornabekötésem – válaszolt kérdésünkre a város első embere. – A vásárhelyi Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. rendezi a szolgáltatást. A két rendszert össze kell majd kötni, erről a tulajdonosoknak és az üzemeltetőknek kell a jövőben egyeztetni.

Azokra, akiknek a háza előtt nem húzódik csatorna, a törvény értelmében „kényszertagság" vár, viszont akik már csatlakoztak a régi rendszerre – mint Zsótér István is –, azt nem kötelezhetik erre. Jelenleg 7,5 kilométernyi csatornahálózat található Mindszenten, ehhez több mint kétszáz ház és a közintézmények tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiterjesztik a fizetőparkolós zónát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Október elsejétől kiterjesztik a fizetőparkolós zónát Vásárhelyen – döntött… Tovább olvasom