Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Szerződést bontott Mártély az ATEV-vel

Mártély - A túl magas költségek miatt úgy döntöttek a mártélyi képviselők, hogy felmondják a szerződést az ATEV Zrt.-vel. Eddig a község konténert bérelt a feldolgozótól, amibe a helyiek dobhatták elpusztult állataikat.
A túl magas költségek miatt úgy döntöttek a mártélyi képviselők, hogy felmondják a szerződést az ATEV Zrt.-vel. Eddig a község konténert bérelt a feldolgozótól, amibe a helyiek dobhatták elpusztult állataikat. Ennek egyszeri elszállítása 230 ezer forintba kerül. Szeptembertől a mártélyiaknak önállóan kell gondoskodniuk az állati tetemek szabályos elszállításáról.

Hamarosan végleg elviszik azt a konténert, mely Mártély külterületén, az egyik gazdálkodó telkén áll, s ahová a helyiek vihetik az elpusztult állataik tetemét.
– Már az elején leszögezem: semmiféle probléma nem volt a feldolgozóval, sem az általa nyújtott szolgáltatással. Az ok egyszerű, egy ilyen kis községnek, mint Mártély, nincs elég pénze tovább finanszírozni ezt a szolgáltatást. Ráadásul a törvény szerint az állati tetemek elszállíttatása nem kötelező önkormányzati feladat – mondta Tarics Csilla jegyző.

A község eddig ugyanis ezt átvállalta a helyi állattartóktól. A konténer egyszeri ürítésének ára – ami a szállításon kívül a szortírozás, feldolgozás, ártalmatlanítás költségét is tartalmazta – 230 ezer forintjába került a községnek. Az árat csak növelte, hogy bizonyos állatfajtákat nem is Vásárhelyen, hanem Debrecenben dolgoznak fel.

A konténeres megoldás is igen drága, de egy uniós normáknak megfelelő dögkút létesítése még több pénzbe kerül. A testület ezért erre nem is gondolhat, mivel szinte kimerültek az anyagi lehetőségeik, és dögkút építésére egyelőre nincs kiírt pályázat.

Szeptemberben az ATEV végleg megszünteti a szervezett mártélyi tetemszállítást. Attól kezdve a helyi állattartóknak maguknak kell gondoskodniuk a dögök elviteléről. A jegyző megemlítette, hogy már most számolnak emiatt az esetleges illegális lerakással is, de nem tehetnek mást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mucsi Mihály majdnem megfulladt a műtőasztalon

Hódmezővásárhely, Makó - A vásárhelyi Mucsi Mihályon gégemetszést kellett végrehajtani a makói… Tovább olvasom