Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Szigeti János: Auschwitzban órákig nem jutottam szóhoz

Hódmezővásárhely - 5 évesen a Bécs-közeli Strasshofba deportálták édesanyjával és nagyszüleivel a vásárhelyi Szigeti Jánost. Hazatérve tanárnak állt, 1960-tól 2000-es nyugdíjazásáig a József Attila Általános Iskolában oktatott. A közelmúltban kétszeres aranydiplomás lett.
– Holokauszt? Nem szeretem ezt a szót, inkább a vészkorszak vagy a héber soá kifejezést használom – kezdte beszélgetésünket a 75 éves vásárhelyi holokauszt-túlélő, Szigeti János. A családot 1944. június 16-án deportálták. Csendőrök, rendőrök, leventék kísérték őket a helyi zsinagógába, onnan a Szegedi Téglagyárba kerültek, majd három transzporttal a Bécs-közeli Strasshofba.

Talicskában tolta haza az édesanyja

– Apai részről mindenki meghalt a családból, mi megúsztuk, 1945 májusában szabadultunk. Jómagam az édesanyámmal, nagynénémmel és az anyai nagyszülőkkel voltam együtt. Öt-hat évesen is nagyon megviseltek a történtek. Előfordult, hogy annyira éhes voltam, minden gyógyszert megettem, ettől persze beteg lettem. Volt, hogy géppisztollyal lőttek utánunk – emlékezett Szigeti. – 1945 után még legalább 4 évig ápoltak, rémálmok gyötörtek, mindenféle betegség elkapott. A felszabadításunkat követően kanyarós lettem, édesanyám talicskában tolt haza, mikor találkoztunk egy szovjet katonaorvossal, neki köszönhetem az életem.

A holokauszt után általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Vásárhelyen végezte, 1957-ben érettségizett a Bethlenben, majd 1960-ban a szegedi tanárképző főiskolán magyar–történelem szakon szerzett tanári oklevelet. 4 évvel később megszerezte középiskolai diplomáját is, ezért már kétszeres aranyokleveles pedagógus. 1960-tól 2000-es nyugdíjazásáig – 1962-től 1976-ig igazgatóhelyettesként – a József Attila Általános Iskolában oktatta a diákokat.

Szigeti János azt mondja, Vásárhelyen soha senki nem bántotta zsidósága miatt. A szerző felvétele
Szigeti János azt mondja, Vásárhelyen soha senki nem bántotta zsidósága miatt.
A szerző felvétele

Sakknagymestereket tanított

– Nem akartam soha középiskolában tanítani, az általános iskolás korosztályt szerettem. Talán azért választottam ezt a hivatást, mert 1945 után a nagyszülők Malom utcai házába visszaköltözve rengeteg barátom volt, a közeli téren fociztunk, fejeltünk. A kapu sohasem volt zárva – akkoriban ez nem volt divat –, rengeteg gyerek volt az udvarunkban, sokat játszottunk, szerettem őket – mesélt az indíttatásról. – Iskolai sakkszakkört is vezettem, az évek során több száz fiatallal foglalkoztam, oktattam például két későbbi nemzetközi nagymestert: Grószpéter Attilát és Tolnai Tibort, rajtuk kívül említést érdemel még a mai napig Vásárhelyen élő Tatár Kiss Szabolcs és Botka Péter. Több helyi és országos versenyt rendeztünk a városban, voltam a Sakk SE elnöke is – elevenítette fel pályafutását Szigeti János.

Elment Auschwitzba

Pedagógusi munkája mellett két évtizedig volt a helyi zsidó hitközség alelnöke, foglalkozik helyismereti, hely- és irodalomtörténeti kutatásokkal. Számos könyve, több száz tanulmánya, publikációja jelent meg.

– A mai napig kutatok, gyűjtök, a 68. kötetnél tart a Vásárhely története című füzetsorozat, amit cikkekből, dokumentumokból, saját fényképekből állítok össze. 1945 óta vagyunk előfizetői a Délmagyarországnak és jogelődjeinek, az érdekesebb példányokat lefűztem, őrzöm. A sakkirodalomból is jelentős gyűjteményt halmoztam fel. Ezek a házban három szobában, kisebb „könyvtárban" találhatók.

Szigeti János végül azt is elmesélte: Hódmezővásárhelyen soha senki nem zsidózott. – Azt viszont nem felejtem el, amikor ellátogattam Auschwitz-Birkenauba, négy-öt óráig egyetlen szót sem tudtam kimondani. – Szörnyű élmény volt, a családom egy része ott halt meg – zárta visszaemlékezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakások felújításáról beszélt Lázár Vásárhelyen

Elöregedtek a lakóházak, 19 ezer ingatlan mintegy fele felújításra szorul - mondta lakossági fórumán az országgyűlési képviselő. Tovább olvasom