Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szigorú költségvetés: nem lesz többé mártélyi kavalkád

Mártély - A képviselő-testület ellenszavazat nélkül fogadta el Mártély idei büdzséjét, melynek főösszege 223 millió forint. A költségvetés a polgármester szerint csakis szigorú, takarékos gazdálkodással tartható.
A költségvetés a polgármester szerint csakis szigorú, takarékos gazdálkodással tartható, ennek érdekében már júniusban átvizsgálják a számokat. Balogh Jánosné kijelentette: a mártélyi kavalkád című rendezvényt nem szervezik meg többé.

Egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el a mártélyi képviselő-testület az idei költségvetést: a település 223 millió forintból gazdálkodhat, az elmúlt esztendőben is ennyi állt rendelkezésre. A döntést alapos előkészítés előzte meg, három bizottsági ülést tartottak, és az intézményvezetőkkel is folyamatosan egyeztettek. Tizenhétmillió forintos forráshiánnyal számolnak, viszont nem növelték a lakosság terheit, nem vezettek be új adót, és a meglévőket sem emelték.

Kisházi Lászlóné könyvvizsgáló a képviselőknek elmondta, a költségvetés csakis nagyon szigorú, feszes gazdálkodással valósítható meg, és azt ajánlotta, ne csak a féléves beszámoló alkalmával, hanem már korábban is tekintsék át, ellenőrizzék. A testület úgy határozott, hogy már júniusban ellenőrzik a végrehajtást, átnézik a tényszámokat.

Anyagiak hiányában megszűnik a mártélyi kavalkád.
Fotó: Tésik Attila

– Jelentős dolognak tartom, hogy a forráshiányunk eddig mindig tíz-tizenöt százalék körül mozgott, viszont ezzel a 17 millióval tíz százalék alatt tarthatjuk – mondta Balogh Jánosné polgármester. – A bevételeket megítélésem szerint nem terveztük felül, a kiadások jobban kalibrálhatók. Remélem, tartani tudjuk ezt a rendkívül szigorú, szikár költségvetést, amely éppen csak a működésre elég, azt fedezi. Lényeges azonban, hogy az ellátandó szakfeladatok nem sérülnek, nem vezettünk be új adónemet és a régieket, a tavalyiakat sem növeltük. A legnagyobb szeletet, 75 millió 800 ezer forintot az Általános Művelődési Központ „hasítja ki" a büdzséből, de ez nem meglepő. Az ÁMK működteti az óvodát, az iskolát, a konyhát, a könyvtárat és a kultúrházat; viszont azt sem hallgathatjuk el, hogy jelentős saját bevételt is produkál.

Visszatérő polémia, kérdés a mártélyi kavalkád ügye, amely nagyon népszerű volt nemcsak a faluban, a régióban is. Tízezrek zarándokoltak el a rendezvényre, és élvezték igazi kikapcsolódást jelentő színes, változatos programjait. Vajon tervezik ennek az eseménynek a „feltámasztását"?

– Nem, a mártélyi kavalkád megszűnt – jelentette ki Balogh Jánosné. – Idén lesz harmadik éve, hogy nem rendezzük meg. Ebben az anyagiakon kívül az is szerepet játszik, hogy a falubeliek társadalmi munkában segítettek a szervezésben, általában mindig ugyanazok, és nem tudtuk tehermentesíteni őket. A jubileumi tizedik után a testülettel úgy határoztunk, több kisebb rendezvénnyel próbáljuk meg kiváltani a kavalkádot.

Olvasóink írták

  • 1. gombóc 2008. február 11. 08:52
    „Azok a kisebb rendezvények sajnos a poros nyomába nem érnek a Kavalkádnak.... Az anyagiakon meg másfajta szervezési móddal lehetett volna segíteni. Mondjuk nem támogató jegyet kellett volna szedni, hanem parkolási díjat. Kár érte. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvizsgálják a gázt Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtökön egyhangúlag fogadta el Varga András… Tovább olvasom