Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött vásárhelyi közfoglalkoztatottak

Hódmezővásárhely - Szigorúan járnak el Vásárhelyen azokkal a közfoglalkoztatottakkal szemben, akik például „elfelejtenek" bemenni a munkahelyükre, esetleg ittasan érkeznek – 1 évre eleshetnek az önkormányzat által nyújtott pénzbeli ellátástól. A városban az idén közel 1000 embert foglalkoztatnak.
Nem megfelelően látja el a feladatát, „elfelejt" dolgozni menni, ittasan érkezik a munkahelyére – ezek a problémák merülnek fel a közfoglalkoztatottak egy részénél Vásárhelyen. A renitensek kiszűrése végett az önkormányzat szigorú ellenőrzésbe kezdett. Ebből a 10 fős munkairányító csoporton kívül a közterület-felügyelők is kiveszik a részüket.

Takarítás. A többség rendesen végzi a munkáját. Fotó: DM/DV
Takarítás. A többség rendesen végzi a munkáját. Fotó: DM/DV


– Bár korábban nem volt jellemző, mostanában azt tapasztaljuk, hogy problémák vannak a közfoglalkoztatottak munkához való hozzáállásával. Emiatt közel 30 dolgozónak kellett megszüntetni a jogviszonyát – hallottuk Nagyné dr. Tari Ibolyától, a polgármesteri hivatal személyzeti és adminisztrációs csoportvezetőjétől. A fentebb említett esetekben szigorúan jár el az önkormányzat. Egy felszólítást követően már megszüntetik a jogviszonyt. Mindez a munkaügyi központ által kiközvetítetteknél annyit jelent, hogy egy időre kiveszik az álláskeresők regisztrációjából. Akadnak azonban olyanok is, akik 1 évre eleshetnek az önkormányzat által nyújtott pénzbeli ellátástól, a foglalkoztatást helyettesítő támogatástól, havi 22 ezer 800 forinttól.

– Az önkormányzat sokat tesz azért, hogy a munkanélkülieket biztos, a segély összegét jóval meghaladó jövedelemhez juttassa, de ehhez nekik is partnernek kell lenniük – tette hozzá.

Vásárhely kiemelten kezeli a közfoglalkoztatás ügyét – tudatta. Az önkormányzat az elmúlt időszakban több mint 800 embernek biztosított munkát. Jelenleg mintegy 500 főt foglalkoztat, a többség településtisztasági, valamint a közintézményekben adminisztrációs feladatot lát el. Vannak, akik mintaprogramokban vesznek részt, így például belvízvédelemmel, hulladéklerakók felszámolásával, mezőgazdasági utak karbantartásával, erdőtelepítéssel, palántaneveléssel foglalkoznak.

– Az 500 főből mintegy 250 foglalkoztatása június végén befejeződik. Július 1-jétől viszont újabb 400 főnek tudunk munkát biztosítani. Ez annyit jelent, hogy az idén közel ezren vehetnek részt a közfoglalkoztatásban, amely lehetőséggel sokan örömmel élnek – állapította meg Nagyné dr. Tari Ibolya.

Olvasóink írták

 • 17. gthomek 2012. június 05. 06:27
  „buckapatkany:
  Idén még kicsit rossz lesz, de jövőre már .....

  Ezt hány éve okádják a pofánkba? 30-35 ?”
 • 16. buckapatkany 2012. június 04. 07:59
  „Segítség, nekem nincs munkám Hódmezővásárhelyen. Mikor lesznek már újabb munkahelyek? Miből éljek így meg?”
 • 15. medikuss 2012. június 03. 19:33
  „az elején írva vagyon, hogy 1000 közmunkás... erre a végére kiderül hogy csak 500, csak lesz még 400, ami majdnem 1000 :) micsoda logika.... ami lesz, az még nincs.
  sajnos a másik probléma meg az, hogy se munka se segély, jön a lopás, a megélhetési bűnözés”
 • 14. gthomek 2012. június 01. 18:40
  „"Belőlem ez a cikk teljesen más hatást váltott ki, mint a többi hozzászólóból. Ugye nem véletlen, hogy az a 10 ember tartósan munkanélküli! Itt sem sikerült megütniük a szintet. Nem véletlen nem sikerült munkahelyet találniuk vagy esetleg a már meglévő munkahelyet megtartani."

  Na igen nem véletlenül tartós munkanélküli valaki az biztos. 2010.09.01-ót keresek munkát. Ma küldtem el a !!!!HÉTSZÁZADIK!!!! pályázatomat, 8 válasz érkezett eddig.
  Rendszeresen megpályázok minden teszkós állást, eddig mindig az volt a válasz : "sajnos nem kerültem be a kiválasztás második körébe".
  Árú feltöltő "pozíciónál" két körös kiválasztás ? Nem semmi ..
  Milyen lehet egy jó önéletrajz az áru feltöltőnek?
  Kb ennnyi nem?: Kell a meló mert nem akarok éhen dögleni.
  Legutóbb egy másik multinál szintén árú feltöltő munkakörbe, kézzel írott fényképes szakmai önéletrajzot és motivációs levet kértek. A bér nettó 75000. ************************ !!!!”
 • 13. Falcao 2012. június 01. 08:31
  „Félreértés ne essék jó a közmunka-jobb híján. De ne ilyen bérezéssel.”
 • 12. hecsedli 2012. május 31. 22:44
  „Még annyi maradt le az előző szólásból,hogy így nem lehet feketén melózni mellette és bizony ez sok ember évtizedes szokásait húzta át.Na de a világnak változni kell,még ha ez nem is mindig kellemes...”
 • 11. hecsedli 2012. május 31. 20:40
  „Hát igen az logikusabb és elfogadott lenne ha azt a pénzt csak úgy adnák mint ezelőtt,így hogy tenni is kell érte valamit,már keserű a szőlő.Na ez az elgondolkodtató ........”
 • 10. buckapatkany 2012. május 31. 16:16
  „A közmunkás napi 8 órában 45 ezret kap havonta. Lázár János naponta kap 45 ezret, nem havonta. Olyan mintha Lázár Jánosnak 365 hónapból állna egy év. Lázár Jánosnak 900 ezer forint havonta a fizetés a közmunkásé 45 ezer forint. Abból a 900 ezer forintból pont ki lehetne egészíteni a közmunkások keresetét havi 80-90 ezer forinttá.”
 • 9. Jorgosz 2012. május 31. 13:18
  „Én meg olyat ismerek, akitől elvették a segélyt azért, mert nem tudott közmunkán dolgozni, mert az orvos nem engedte. Felebezett, de a túliskolázott hivatalnokok ezt is visszavágták. Pedig benne van a válaszban amit kapott, hogy alkalmatlan segédmunkára egészségi állapota miatt. Most 55 évesen 30év folyamatos munkaviszony után búcsúzik az élettől, mert más esélye nem maradt. Lázár úr. Biztos minden rendben van a városban?”
 • 8. ipiapacs 2012. május 31. 10:38
  „Belőlem ez a cikk teljesen más hatást váltott ki, mint a többi hozzászólóból. Ugye nem véletlen, hogy az a 10 ember tartósan munkanélküli! Itt sem sikerült megütniük a szintet. Nem véletlen nem sikerült munkahelyet találniuk vagy esetleg a már meglévő munkahelyet megtartani. Az viszont tényleg igaz, hogy szakmunkáért 47 ezer Ft megalázó és még az éhenhaláshoz is kevés. Ennek ellenére sokan ennek is örülnek, mert sajnos egyéb lehetősége nincsen, mert valóban nehéz munkahelyet találni, főleg jó munkahelyet.”
 • 7. böbeanyus 2012. május 31. 08:34
  „Barátunk ilyen programban dolgozik. Több mint 30 évi munka után, megalázó 47 ezer ft-ért. A volt munkahelyén azért nem kellett már, mert egészségileg már nem engedték azt a munát, könnyebbet pedig nem tudtak adni. Azóta nem kapott munkát, örült persze ennek is, mert nem érzi magát feleslegesnek, de egyszerűen az elv maga felháborító. Mi ez, ha nem rabszolgamunka?”
 • 6. booo 2012. május 30. 18:35
  „Ez a közmunkaprogram is szerintem csak arra jó hogy a jelenlegi béreket még lejjebb szorítsák !”
 • 5. hm... 2012. május 30. 18:03
  „Egyik ismerősöm most közmunkás. Én is anno az voltam. Most Ő napi 8 órában 45 ezret visz haza. Én anno 70 ezret. Igen elgondolkodtató, pedig Ő is, Én is diplomások vagyunk (közmunka keretén belül az nem számít) és tudjuk, hogy dolgozni KELL és a másik, hogy AKAR az ember. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy a nagyszerű kormány sok megszorításával annyit elvesz abból a kis közmunka bérből, hogy az ember semmit nem kap kézhez. Még a végén majd azok az emberek fizetnek, hogy dolgozhatnak. Szégyen ez az ország és szégyen ez a város. Abban mutatna példát ez a város, hogy itt minden embernek munkahelye van (és nem közmunkában), de nem álmodozok.”
 • 4. Falcao 2012. május 30. 17:38
  „Hát igen, akinek ilyen "kiemelt" bérezés jut azt ellenőrizni is kell!
  A véleményemet nem írom ide inkább mert úgysem menne át a moderáláson.
  Örüljenek, hogy annyi pénzért nem csinálnak kárt.”
 • 3. balihoho 2012. május 30. 15:46
  „Néztem már egy két parlamenti tv adást, de elment a kedvem az ilyesmit nézni! ugyanis, a tudósítások többségében, a kamerák üres padsorokat mutatnak! Hát hol a fenében vannak, ezek a havi több százezer forintot felmarkoló, képviselők? Nekik nem kell pontosan, lelki ismeretesen dolgozni?”
 • 2. buckapatkany 2012. május 30. 13:43
  „Éljen meg a havi 50 000 forintos fizetésből a Lázár János meg az Orbán Viktor! Először mutassák meg, hogy kell és adjanak normális munkahelyeket, ne közmunkát! A pályakezdő fiatalok menjenek el közmunkát végezni? vagy hogy gondolja kedves Lázár Úr?”
 • 1. Qllancs 2012. május 30. 13:09
  „orbán !!!!NEM KÖZMUNKA kell !!!!!!Rendes, termelő, állandó-biztos munka, normális bérért !!!!!!
  Nem közmunka : napi 8 óra---heti : 13 120.-ft BRUTTÓért !!!!!!!!!!
  Éljen meg ennyiből --aki ezt kitalálta !!! ezek a szemetek --naponta --óránként többet visznek haza , nem 8 órai ,kemény fizikai munka után !!
  Még ezekkel a mutatókkal is --110 000 -rrel TÖBB a munkanélküli ----MINT 1 éve !!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: Az új rendszerek bejáratása következik

Orbán: A célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Tovább olvasom