Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúan rostált a zsűri Vásárhelyen - galériával

Hódmezővásárhely - Minden eddiginél több, összesen 728 művet adtak be a nagyok és a pályakezdő művészek az októberben nyíló 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra. A 13 fős zsűri tegnap kellő szigorral válogatta ki a legjobb 120–130-at – ennyi fér a falakra.
Összesen 434 festményt, 145 grafikát, 138 szobrot és 11 egyéb műfajban készült alkotást adtak be az október elején nyíló 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amely ezzel az ország legnagyobb érdeklődést keltő kiállításává vált. A nagy öregek és a pályakezdő, vagy még csak főiskolás képzőművészek által elküldött alkotások közül tegnap választotta ki a 13 fős művészettörténészekből, képző- és iparművészekből álló zsűri azt a 120–130 alkotást, amely elfér majd az Alföldi Galéria jelenleg még felújítás alatt álló épületében rendezendő kiállításon.

– Az 1990-es évek elején volt ekkora az érdeklődés, amikor 702–705 műalkotást adtak be, csakhogy annak az volt az oka, hogy akkoriban zártak be az országos kiállítások. Az idei tárlat iránti érdeklődést az előkészítő és szervező bizottság is fokozta, ugyanis megkeresték a galériákat, a képzőművészeti egyetemet, valamint az alkotókat is. Ennek is köszönhető, hogy a tavalyinál százötvennel több alkotást kaptunk – mondta lapunknak Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. Hozzátette, az Őszi Tárlat a város által felajánlott egymillió forintos fődíja és 450–450 ezer forintos mellékdíjai is vonzerőt jelentettek.

Zsűrizték az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagait. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (geléria)
Pogány Gábor, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: felhívták a zsűri figyelmét arra, hogy szigorúak legyenek döntéseikben, hiszen csak 120–130 alkotás fér el a jelenleg felújítás alatt álló Alföldi Galéria földszinti termeiben. Arra pedig éppen az építés miatt nem számítanak, hogy a folyosókon is kiállíthatnak, mint más években.

A tárlat a tervek szerint október 2-án délben nyílik meg.

Olvasóink írták

  • 3. Írástudatlan 2011. augusztus 06. 11:49
    „Sajnos olyanok zsűriztek akiknek halvány fing fogalmuk sincs a képzőművészethez vagy ha igen akkor ügyesen titkolják.”
  • 2. clarification 2011. augusztus 05. 01:20
    „Igen vicc. A galéria első képe az tetszik, a többit valami más helyre tanácsolnám. Tudom hogy vannak e városban többen akik csodásan festenek, csak épp "papírjuk" nincs róla.”
  • 1. greg 2011. augusztus 04. 08:54
    „Ugye ezek az alkotások valami viccek nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál is fogadta a japán diákokat - galériával

Schmitt Pál köztársasági elnök is fogadta szerdán a Magyarországon tartózkodó fukusimai diákokat. Tovább olvasom