Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szikáncs - szivattyúzás helyett csatornát ásnak

Hódmezővásárhely-Szikáncs – Vásárhely 800 lelkes településrészét veszélyezteti a belvíz. A „klasszikus" szivattyúzás helyett vízelvezető árkot ásnak, ha kell, az utat is átvágják a szikáncsiak.
A 7 utcából álló Szikáncs nagy része hétfő délelőttre víz alá került. Az elmúlt napokban lehullott, közel 20 centiméternyi hó fehérre festette a Vásárhely központjától 14 kilométerre lévő településrészt, amely most már a jeges belvízzel küzd.

– Ezek nem tavak, ez csak belvíz – magyarázta egy Petőfi utcai férfi a nagyméretű vízfelület mellett állva. Elmondta, nincs szivattyú, így nem is tudnak szivattyúzni. A vasúti töltés és Fő utca közötti terület jó része víz alá került. Javasolta, kopogtassunk be a mögöttünk található házba, náluk már a lábazatig ér a jeges belvíz. – Van itt víz, eladó – mondta keserű éllel a hangjában Szélpál Imre, aki szerint nincs hová elvezetni a vizet: a vasúti töltéstől visszafolyik. – Több mint 30 éve élek itt, de ilyet még nem láttuk. Csak szikkasztók vannak az utcánkban, csatornánk nincs.

Egyre több a víz - úszik Csongrád megye. Szikáncs is vízben áll. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az Ács Lajos utcában találkoztunk az önkormányzat, a vásárhelyi Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem munkatársaival. Épp megoldást kerestek a belvízhelyzetre. – A falu szélén van egy üres csatorna, oda vezetjük el a vizet – magyarázta az alkalmi tanács egyik tagja. Elárulták: mivel úgy tűnik, hogy a hetvenes években tisztították utoljára a belvízelvezető árkokat, és az idén több mint 900 milliméter csapadék hullott, ezek együtt okozzák a mostani katasztrofális helyzetet. A település 60 százaléka víz alatt áll. – Csak egy példa: az árok közepére padot „építettek". Hiába van csatorna, ha betemetik – magyarázták a férfiak. A Katasztrófavédelem szakembere elmondta, hogy a településrész makói végénél árkot ásnak, és bíznak benne, hogy lefolyik a víz. – Nincs hová szivattyúzni. Egyébként is, egy 75 milliméter átmérőjű tömlő lényegesen kevesebb vizet tud elvezetni, mint egy méter széles 40-50 centi mély árok. Ezt fogjuk most kiásni.

Megtudtuk: a vízügy és a Tisza–Maros Vízgazdálkodási Társulás együttesen segíti a védekezést, szakemberrel és géppel is. – Ha a falu végénél elkezd lefolyni a víz, akkor az utcákban is „elkészítjük" az átfolyókat – ha kell utcákat is átvágunk – ismertette a cselekvési tervet a Katasztrófavédelem munkatársa. Szikáncs önkormányzati képviselőjétől megtudtuk: Hódmezővásárhely-Erzsébetnél 15 hektár áll víz alatt, a környékben több helyen is gondot okoz a rendkívüli mennyiségű csapadék. Magunk is meggyőződtünk róla, a fehér táj ellenére a Békéssámsonra vezető út mindkét oldalát hatalmas tó „díszíti". Néhány helyen az úttal egy szintben áll a víz, csak bízni tudunk abban, hogy nem olvad mostanában. Gyors felmelegedés esetén ez az összekötő út víz alá kerülne, a házakkal és a tanyákkal egyetemben.

Egyre több a víz - úszik Csongrád megye. Nincs más választás: csatornát kell ásni. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nőttön nő

– 55 ezerről 60 ezer 550 hektárra nőtt a belvízzel elárasztott terület – tudtuk meg Kozák Pétertől, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mérnökétől. Elmondta, a havazás lassítja a belvizek lefolyását, de egy olvadás újabb problémákat fog okozni. Naponta 5 millió köbméter vizet emelnek át a szivattyúik. Az igazgató-mérnök szerint több Csongrád megyei közút is víz alá kerülhet az olvadáskor. Kérdésünkre elmondta, hogy a közutakat szegélyező csatornák tisztán tartása a közút kezelőjének a feladata. 
Visszatérve Szikáncsra: az Ács Lajos utca végénél négy ház már a víz fogságában várta a „csatornavágókat". – A kamra is teli van vízzel, mindenünk tönkrement, a fal is megrepedt. Ki fog dőlni. Hiába merem ki a vizet, visszafolyik – mutatta melléképületét Antal Mihályné, aki szerint a hetvenes években a falu szélén még volt csatorna, ám azt időközben betemették. A településtől mintegy 250 méterre lévő csatornához megérkezett a markológép. Miközben a markó akkurátusan kitépte a méteres facsemetéket és bokrokat az egykori csatornából, az egyik segédkező férfi a „túl zöld" környezetvédőket szidta. 1999 előtt – mielőtt a nagyon zöld környezetvédelmi törvény megszületett volna – egy doboz gyufa is elég volt ahhoz, hogy tavasszal nádmentesítsenek több kilométernyi belvízelvezető csatornát. Az új szabályozás miatt már nem lehet égetni – így viszont évek óta folyamatosan nő a nád. – Senki sem lát neki, hogy munkagéppel takarítson, ugyanis egy vagyonba kerülne. A sötétzöldek elérték, hogy ne lehessen égetni – most meg itt állunk, nyakig a belvízben.


Nagyobb térképre váltás

A szakadó hóban állva a tűzoltók elmondták: alig pár óra múlva kiderül, hogy sikerül-e a tervük. Azaz elkezd lefolyni a Szikácsra „szorult" belvíz.

Olvasóink írták

 • 13. lordzola 2010. december 29. 23:41
  „El kell olvasni a www.vasarhelyihirek.hu ban hogy nagy hirtelen máris van 5 milliárd a csatornák tisztítására, de nyáron meg jön az aszály, meg a meleg, akkor meg nem lesz víz! A Torgyán miniszterként, bár amilyen furcsa <moderálva> volt, de azért emlékszem egyszer azt mondta, ott az Alföldön a sok parlagon lévő föld, meg szik, meg stb. halastavakat kéne csinálni, tele van csatornával az a vidék, csak rendbe kéne hozni! Még a végén igaza lesz a dilettánsnak!”
 • 12. Vadmacs76 2010. december 29. 10:25
  „Minsenkinek igaza van,de a 70-es években még 1 párt rendszer volt .Nem? Teljesen mindegy kit szidunk,attól nem oldódik meg minden/sajnos/.Engem az érdekel, hogy mikor szűnik meg az egymásra mutogatás ,tényleg úgy érzem magam mint az oviban .Az ember azt várná, hogy aki el ba....ltázta odaálljon és színt valljon/"gyerekek én voltam a család jót nyaralt belóle Bora-borán"/. Tudom ne állmodjak , mert bincibe lóg a kezem és a Grimm testvérek is rég halottak.B.U.É.K. mindenkinek.”
 • 11. purgator 2010. december 28. 20:17
  „Elérkezett a technikai forradalom új korszak - ésszel, visszafelé indulni praktikusabb:szivattyú helyett árokkal levezetni a vízfelesleget. Nahát, ki volt a géniusz, aki feltalálta végre ismét, hogy az árok nem fogyaszt sem üzemanyagot, sem áramot, miután egyszer megcsinálták?”
 • 10. qutya 2010. december 28. 17:36
  „Ez a falu egyre csak lejjebb épül.
  A drága polgármesternek is csak választás előtt jutnak az eszébe a Szikáncsiak.
  Ebbe a faluba van 2 bolt 3 kocsma, semmi több.”
 • 9. deres 2010. december 28. 17:18
  „Rendszeresen olvasom a borzasztó belvízhelyzetról szóló tájékoztatásokat. Nagyon sajnálom az érintetteket. Kérem engedjenek meg egy észrevételt: több cikkben szerepel, hogy hogyan temették be a vízelvezető árkokat. Naponta járok Baktóban, ahol Subassához, Csongrád megye több településéhez hasonlóan áll a kertekben, az utakon a víz, a házak talpazata beázott. Az itt lévő Baktói csatorna belvízelvezető funkciót is ellát. Évek óta nincs takarítva, a nád, a sás lepi el, bár nem temette be senki, mozdulatlan benne a víz. Rengetegen laknak itt, kis jövedelmű emberek, nyugdíjasok. Célszerű lenne intézkedni, hogy még a nagyobb probléma előtt megoldás legyen.”
 • 8. FűzfaVessző 2010. december 28. 15:37
  „Átfogó vízrendezési program keretében meg kell védeni a vidéki emberek javait.A mai technikai felszerelésekkel, és kihasználatlan olcsó képzetlen munkaerővel mind ez megoldható lenne. Természetesen elfelejtve a bizonyos köröknek nagy bevételt jelentő beruházásokat mint a kormányzati negyed, új híd árán felújított Margit-híd......
  F.V.”
 • 7. deszkás 2010. december 28. 12:37
  „AIRWAVES! Igazad van de még mindig nem fogták fel hogy ki is a hunyó. EBGONDOLAT jól leirja.”
 • 6. antikos 2010. december 28. 12:29
  „Na már most akkor mostmár ugye "Orbán a hibás!" . Nem???”
 • 5. Ebgondolat 2010. december 28. 10:56
  „"Elárulták: mivel úgy tűnik, hogy a hetvenes években tisztították utoljára a belvízelvezető árkokat"
  Ez a belvízhelyzet alfája és omegája!!!!
  A védekezésre, kárelhárításra már azt az összeg százszorosát is elköltötték, amiből ki lehetett volna takarítani az árkokat!!!
  Magyarország - én így szeretlek!!!”
 • 4. airwaves 2010. december 28. 10:27
  „Az ember azt hiszi,hogy okosabb a természetnél. Már megint kiderült,hogy nem...
  A kárpótláskor megszerzett földeken beszántották a dűlőket,betemették az árkokat, csatornákat. Jó magyar szokás szerint semmi sem volt elég. Most meg tarlón hagyott földek, mert nincs pénz megművelni és soha nem látott belvíz áll. Nem csak a csapadék, a mohóság miatt is. Az ároktakarítás az utcán ismeretlen fogalom lett. "Na nehogy én csináljak már bármit is másokért! Nem az enyém, nem is érdekel!" Ez várható is volt. Ne csodálkozzunk, hogy ide jutottunk és lesz ez még rosszabb is :(”
 • 3. gubanc 2010. december 28. 10:24
  „Sok minden nem érthető. Egyrészt az, hogy miért maradt el a törvényi bírságolás éveken keresztül az átszántott csatornákon. miért kellet társulatokba szétszórni a belvízlevezető rendszereket.
  Szeged is úszík.
  Pl. a Margit utca feletti Holt-Maros szakasz maszek tulajdonban van. környékbeli pincékben
  mindenütt víz van. Egy nyavalyás magasabb vízálláskor átfolyó áteresz beépítése ügyében folyik az egymásra mutogatás.
  A Fülemüle utcában az árok tele. Nincs egy illetékes aki a zsilipet megnyithatja?
  ÍRJÁTOK IDE AZ ÉSZLELÉSEKET!
  Megkérjük a cikk íróját, hogy küldje tovább.
  Szegedi vízmű, ATIKÖVIZIG, Botka polgármester és a Fidesz frakció vezetőjének, hogy végre már mással is foglalkozzanak, ne csak a fészkelődéssel.”
 • 2. lenmag 2010. december 28. 09:17
  „mindig a saját kárán tanul az ember. - bár ez sem érvényes mindenkire”
 • 1. gedeon 2010. december 28. 07:52
  „"Azaz elkezd el lefolyni a Szikácsra ,,szorult" belvíz."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3500 éjszaka a Ginkgo Sasban

Négy hónapja fogadja a vendégeket a vásárhelyi Best Western Hotel Ginkgo Sas; egymást érték a rendezvények. Tovább olvasom