Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szilágyi László megmenti a Gregus régi tablóit

Hódmezővásárhely - Éveken keresztül egy iskolai garázsban őrizték a vásárhelyi Gregus-szakközépiskola régi osztálytablóit. Szilágyi László tanár most felújítja ezeket, s méltó helyet keres nekik.
A Kossuth- és a Gregus-szakközépiskola összevonásakor kiürítették a Gregus Andrássy úti épületét. A folyosó falait díszítő 54 tabló a Kossuth garázsába került. Ezeket a mára az esővíztől megrongálódott, törött üvegű tablókat kérte el az iskolától Szilágyi László, az intézmény egykori tanára, a mezőgazdasági kar jelenlegi kollégiumvezetője.

Szilágyi László az egyik tablóval. A szerző felvétele
Szilágyi László az egyik tablóval.
A szerző felvétele

– A kor- és iskolatörténeti jelentőségű osztálytablókat felújítom, hogy azokat méltó módon őrizzük meg az utókornak. A megrongálódott kereteket, az összetört üvegeket pótolni fogom. Az elázott fotókat is megpróbálom pótolni, az egykori fényképész szövetkezetnél megmaradt archív képek alapján – mondta Szilágyi. A kollégiumvezető hozzátette: a tablók, amelyek közül a legrégebbi az 1941–1946 között végzett osztályt ábrázolja, jól mutatják, hogyan változott az elmúlt 60 évben az iskola elnevezése, amely gimnáziumként, technikumként és szakközépiskolaként is működött.

– A legrégebbi tablókat a felújításuk után a kollégium előterében, társalgójában helyezem el. A legutóbbi évtizedekben készült tablókat pedig az egykori osztályfőnököknek vagy diákoknak adom – közölte Szilágyi László, aki megtalálta, és őrzi az iskola egykori osztálynaplóit is.

Olvasóink írták

 • 7. skid 2010. december 07. 08:40
  „Az ország egykori legjobb szakközpiskolájának sorsa híven tükrözi a magyar mezőgazdaság megbecsülését, és tudatos romba döntését.”
 • 6. almaszósz 2010. december 04. 21:00
  „Az Árpád utcán a József Attilát nem szüntetik meg? Én úgy emlékszem ismét iskolaösszevonások lesznek és bezárják mert összevonják a hódtóival? Lehet hogy rosszul emlékszem?
  Ha jól emlékszem mégis akkor az az intézmény se jöhet szóba! A nagy sikerű Emlékpont miért nem tudná felkarolni a tablóarchiválást és kiállítást?
  A tanár Úr nagyszerű feladatot vállalt fel, munkájához sok sikert, erőt, kitartást kívánok!”
 • 5. eldorádó 2010. december 04. 12:32
  „ez is a HISZK hozadéka, nem számít a múlt, a tradíció...
  - dícséretes, hogy van aki felvállalja a restaurálást!
  - javaslom a tanárúrnak, hogy digitalizálja a tablókat,
  - egy virtuális Gregust, Kossuthot kellene létrehozni az interneten a fn. tablókkal!
  - az Árpád utcában, a József Attila Ált. Iskola aulájában van egy több száz négyzetméteres falfelület, amelyre feltehetnék ezeket a tablókat. Sőt, pénzt is hozhatna: 2 db. pénzbedobós távcsövet is telepítenék az 1. emeletre, hogy a látogatók vagy az új diákok (ha a Gregus költözik oda?) egy százasért kukkolják az öregjeiket :-)”
 • 4. fip 2010. december 04. 11:27
  „Ezek ugye lennt voltak a garázsban a félemeleten?
  Már annak idején mikor segítettem az iskolák összevonásakor az iskola épületének üritésében, hogy ezeket a tablókat valahogy meg kéne menteni.
  Az iskola régi zománctáblája nálam van.(Mezőgazdasági gimnázium)”
 • 3. zoltan1 2010. december 03. 13:55
  „Kedves tanár úr!
  Amennyiben megvan a 89-93- ban végzettek tablója (Az egyik osztálynak Ön, a másiknak Görbe Márta volt az osztályfőnöke) és nincs helye, én elhoznám Vásárhelyről, azt amelyiknek a Görbe Márta volt az osztályfőnöke. Biztonságosan el tudnám helyezni.”
 • 2. Agyalapi 2010. december 03. 13:52
  „Én örülök és helyeslem Szika lelkesedését. Különben jól jelzi az eljárás, hogy a múltat el kell törölni...”
 • 1. Én2 2010. december 03. 12:42
  „Miért kell kidobálni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bébiutalvány és támogatás a székkutasiaknak

Székkutas - Bébiutalványt szeretne adni januártól minden székkutasi újszülöttnek a falu… Tovább olvasom