Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Színes családi nap a PMK-ban a nyugatosokkal

Hódmezővásárhely - Első alkalommal rendez színes családi napot a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ szeptember 27-én, szombaton, 10 órától.
A „Bemutatkozik a PMK" elnevezésű, hagyományteremtő kezdeményezés célja a kulturális intézmény sokoldalúságának bemutatása, lehetőséget adva csoportjaik megismerésére és az ott folyó munkába való alkalmi, és egész éves bekapcsolódásra is. A rendezvény része a Nyugat busz érkezése.

A szezonnyitó rendezvényen ki lehet próbálni a szövők, foltvarrók, tűzzománcosok, varrók tevékenységeit, a saját készítésű tárgyak hazavihetőek lesznek. A Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat interaktív játékokkal, totóval, vetélkedőkkel és beszélgetéssel várja a fiatalokat. Kézműves programjuk keretében szélforgót, puzzle-t, és jegyzetfüzetet készítenek az érdeklődőkkel a Nyugat c. lap születésének 100. évfordulója alkalmából.

A művelődési központ előtt, a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthető lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum által elkészített vándorkiállítás, a „Nyugat 100 busz". A jármű június óta járja az országot, és dokumentumok, fotók, hangfelvételek, és archív filmek segítségével eleveníti meg a korszakos jelentőségű folyóirat történetét. A Petőfi Irodalmi Múzeum ez év márciusában nyitotta meg a száz éves Nyugatot bemutató, négytermes, reprezentatív kiállítását. Ennek utazó változata a busz.

A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt, amely a hazai kulturális élet nyugati szintre emelését tűzte ki céljául. Megjelenésének 33 esztendeje alatt több író-költő nemzedék művét jelentette meg. Klasszikus „nyugatosok" közé Ady, Babits, Móricz, Kisfaludy, Kosztolányi, Kaffka, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Csáth Géza, Szép Ernő tartozott.

A PMK-s nap komplex szervezés, a Németh László Könyvtár irodalmi játékokkal, 18 órától Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, „Nyugatos" szerzők alkotásaiból összeállított önálló estjével, valamint a nyugdíjas csoport verses összeállításával várja a költészet szerelmeseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dömötör János saját Picassóját is kiállítják

Hódmezővásárhely - Eredeti Picasso-grafikát ajánlott fel a másfél hét múlva nyíló, vásárhelyi Picasso-tárlatra a Tornyai-múzeum nyugalmazott igazgatója. Tovább olvasom