Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szinte naponta elkötnek egy biciklit Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két hét alatt 8 kerékpárt és egy 140 ezer forintos villanybiciklit loptak el Vásárhelyen, amelyről nemrég megírtuk: az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa. Tapasztalatunk szerint a helybeliek döntő többsége lezárja kétkerekűjét, igaz, különböző minőségű zárakkal, különböző módon.
Nem találtunk lezáratlan kerékpárt tegnap délelőtt Vásárhely belvárosában, pedig alaposan megvizsgáltuk a buszpályaudvaron, az Andrássy úti kirakatsoron, illetve a Kossuth téri tárolókban százával letámasztott bicajokat. Zárat vagy lakatot láttunk a lerobbant és a nagyon drágának tűnő kerékpárokon egyaránt.

A főtér nagyposta felőli végén nyitotta ki kerékpárjának lakatját Molnár Imréné, aki elárulta: mindig gondosan lezárja a biciklit, mióta a házuk elől egyszer már elloptak tőlük egyet. Óvatosnak bizonyult Csamangó Ernő is, aki nemcsak akkurátusan lezárta elektromos kerékpárját, de percekig ott is maradt mellette.

– Tudom, hogy a tolvajok közvetlen azután lépnek akcióba, hogy lezárjuk, hiszen arra számítanak, hogy pár percig biztosan nem megyünk érte vissza. Én egy ideig mellette maradok, kinyújtóztatom a lábam, csak aztán indulok a dolgomra – mondta.

A Kossuth téri rendőrjárőr figyel a kétkerekűekre. Fotók: Tésik Attila
A Kossuth téri rendőrjárőr figyel a kétkerekűekre.
Fotó: Tésik Attila

Hozzátette: tudja, hogy az első kereket kell lezárni, mert így nehéz eltolni a bicajt, vagy oda kell lakatolni valamihez. Puruczkai Tünde drótfonatos zárat használt feltűnően jó állapotú biciklijéhez. Szerinte a nehezen elfűrészelhető vagy fogóval lecsíphető eszköz sem biztos, hogy elegendő védelmet nyújt.

Puruczkai Tünde lakatot használ. Eddig szerencséje volt.
Puruczkai Tünde lakatot használ. Eddig szerencséje volt.
Fotó: Tésik Attila

A biciklilopások megelőzése érdekében a rendőrség szórólapot készített és osztogatott, amelyben tanácsokat adnak, hogy milyen zárat érdemes használni, illetve hogy a biciklit érdemes valamihez odalakatolni. Felhívják a figyelmet arra is, hogy érdemes a lezárása után egy ideig a kerékpár mellett maradni, ugyanis a statisztika szerint a kétkerekűeket a lelakatolásuk utáni 3 percen belül viszik el a tolvajok.

Tíz károsult két hét alatt

Két hét alatt 8 kerékpárt és egy villanybiciklit loptak el a város különböző részeiről. Az ismeretlen tettesek nemcsak a közterületen, de panelház kerékpártárolójában is „dolgoztak".

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. 4Angel 2009. szeptember 18. 17:53
  „Üdvözlök mindenkit

  Mi egy Augusztus 20 . rendezvényen tűzijáték idő alatt 2 össze zárt biciklinket lopták el tőlünk, a rendőr kb,10 métere volt a biciklitől de ügye egy tűzijátéknál mindenki felfele néz és úgy nem nehéz elkötni.

  De ez egyszer vissza is jár ezt senki ne feledje el.”
 • 46. seggempartja 2009. szeptember 17. 14:49
  „Jájj de rusnya ez a rendőrlyány!
  A hozzászólásokból azt hámoztam ki, hogy hozzá nem értő személynek 5-10 percbe tart kinyitni egy bringát kulcs nélkül :) Azért gondolom, a familiárisan pigmentált mezőny ennél jobb részidőre képes.
  Vásárhelyen sok vicces kerékpárlopás volt. Régebben loptak úgy bringákat az ABC elől, hogy odamentek négyen egy IFA-val és tárolóstól felrakták a platóra. Az kapcsiból vagy hat keró, na meg persze a tároló, ami ugye vasanyag és a MÉH-ben meg a kutya nem kérdezi, hogy honnan van ez a gyanúsan kerékpártárolóra, közlekedési táblára, templomtoronyra, stb. emlékeztető valami :D”
 • 45. pixelplus 2009. szeptember 17. 13:38
  „de jót röhögtem istenem:))) csamangó úr tényleg nem egy észkombájn. 3 percet nyújtózkodik és csak utána indul:)

  erről egy szőkenős klasszikus jut eszembe... volt saját háza, de albérletbe költözött mert azt olvasta egy statisztikában, hogy a legtöbb baleset az otthontól 200 méteres körön belül történik.”
 • 44. ortoane 2009. szeptember 17. 07:49
  „cikk-cakk, cikk-cakk, ciki-cakk, cikk-cakk. de ciki.”
 • 43. Holló 2009. szeptember 17. 06:56
  „Nos véleményem szerint nem a rendőri jelenlét oldja meg ennek a problémának a helyzetét, de segít rajta.
  Még emlékszem nem ebben a rendszerben iskolákban voltak nyugdíjasok akik a bicikli tárolókra ügyeltek, bárca ellenében adta le az ember a biciklit illetve kapta vissza, kérdésem nem e lehetne ma is gyakorolni ezt?!
  Szerintem volnának rá emberek és még munka hely is lenne teremtve na nem sok de lenne.
  A főbb helyekre pl posta bevásárló központok stb, jó ötlet a térfigyelés kamerával de a rendőri jelenlét is fontos na meg a hős polgárőrség is na mert ők akik kapnak rendesen a semmit tevésért pénzt, tehát most tehetnének az asztalra.
  Tudom most sokan a polgárőrség sértegetéséért nekem fognak esni vállalom ezt de tudom miről beszélek és gondolkodjanak el a fogadatlan prókátorok, hogy tényleg mindenki tesz valamit a polgárőrségnél vagy csak páran és kik vannak többen és nem a statisztika érdekel mint vélemény mert mint tudjuk a papír sokat elbír. Tehát nem bántom őket csak tegyenek ők is többet.”
 • 42. KolompárRómeó 2009. szeptember 17. 06:48
  „Nekem is egyszer beletort a kulcsom a zarba. Hazacsattogtam egy fureszlapert, aztan vissza, majd kb. 5-8 perc alatt szetfureszeltem. Kutya nem szolt hozzam.
  De igazsag szerint en sem tennem, sajnos.”
 • 41. nyomdasz63 2009. szeptember 16. 22:31
  „A rendőrjárőr figyel a kétkerekűekre>>>ha a dm riportere fotózza...(csak)”
 • 40. Beth 2009. szeptember 16. 22:29
  „XD

  Egyszer, kb. 2 éve a férjem nem tudta kinyitni a lakatját a posta előtt... Elmentem érte autóval.
  A lezárt biciklit beraktuk az autóba, közben egy idős úrral jól elbeszéltük, hogy nem tudjuk kinyitni.....

  a kutya nem szólt ránk :D ennyit az egymásra figyelésről.

  Azóta sem vittek el tőlünk bicót, viszont volt, hogy egy kamasz lánytól eltolták,mert elfelejtette elvinni a suliba a lakatot.”
 • 39. Filctoll 2009. szeptember 16. 20:10
  „És mi lenne ha nem 4 csillagos szállodát és értelmetlen emlékpontot építenének itt hanem a frekventáltabb helyeket térfigyelő kamerával látnák el?
  A régi SZTK előtti tároló, Pesti Csemege, Posta mind mind szabad préda!
  A kormosak ha elviszik azt nem helyben értékesitik! Cserekereskedelem van! Az itt ellopott cuccost más városokban értékesitik. Igy kicsi a lebukás. Majd nulla. Vagy alkatrészként. Nagy értékű bicót tök mindegy mivel zár le a tulaj, elviszik. Volt olyan hogy a tárolót is vitték vele együtt.
  Valóban fontos valamihez lezárni! Ha csak szimplán a bicó van lezárva, feldobják egy teherautóra és majd otthon a telepen lefűrészelik a méregdrága tuti zárat.
  Mondjuk ez a bringalopás nem újkeletű, sajnos a sünök tehetetlenek!

  Kamerát a városba a forgalmas, potenciális helyekre!
  Vagy a sünlaktanyából több sünt az utcára. Vannak úgyis rengetegen az asztal mögött.”
 • 38. JB007 2009. szeptember 16. 18:12
  „Grabowsky!
  Én nyertem... :)”
 • 37. ifj. Nagy Gábor 2009. szeptember 16. 17:58
  „18. bélás 2009.09.16. 14:21
  "Hol lehet az agyas ifj Nagy Gábor?"

  Ha már ilyen kedvesen megszólítottak... :-)

  "Tudtommal Ő bringaista neki tudni kellene miért lopják miért kell lezárni és mivel kell lezárni."

  Ennél jobbat nem tudok mondani: http://www.bringalakat.hu/

  ----------------------------------------------
  20. seggempartja 2009.09.16. 14:27
  "Nem maradt más választásom, mint hazamenni gyalog és visszamenni egy vasfűrésszel, elfűrészelni a cuccost. Megkértem egy vásárhelyi nyomozó ismerősöm, hogy jöjjön velem, nehogy véletlenül beszipkázzanak a jardok, hiszen nem vagyok profi, több perces műveletre saccoltam a fűrészelgetés idejét. Eljött velem a srác, de mondanom sem kell, hogy a kutya nem kérdezte meg tőlünk, hogy mi a sz*rt csinálunk ott, pedig vagy 5 percig bénáztunk ott röhögve. Ezen is illik azért elgondolkodni."

  Jártam így én is, a szegedi Dóm téren. Nekem nem volt rendőr ismerősöm, de negyedóra alatt engem sem igen zavart meg senki (kivéve egy alagsori dolgozót, mivel az árkád alatti vasrácshoz zártam, de ő is úgy kérdezte, hogy "ugye a saját kerékpárját...?").

  De Budapesten sem jobb a helyzet: http://ex-homar.blogspot.com/2007/06/hogyan-lopjuk-el-sajt-bringnkat.html

  ----------------------------------------------
  25. micsibucsi 2009.09.16. 15:18
  ""Puruczkai Tünde drótfonatos zárat használt feltűnően jó állapotú biciklijéhez." A feltűnen jó állapothoz a kerékpár világítása az nem tartozik hozzá ugye??"

  Ebből a képből én nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy nincs rajta világítás, azaz hogy nem-e levehető, aminek csak a konzolját (nem) látjuk ennél a szögnél és felbontásnál, de este rácsúsztatható a lámpa...”
 • 36. ifj. Nagy Gábor 2009. szeptember 16. 17:56
  „"Hozzátette: tudja, hogy az első kereket kell lezárni, mert így nehéz eltolni a bicajt, vagy oda kell lakatolni valamihez."

  A második stimmel, de az első tanácsot azért inkább ne fogadja meg senki, ha jót akar magának. :-)))”
 • 35. leeannlarue 2009. szeptember 16. 17:44
  „... és így már kijön 10 kerékpárból 9 lopás meg egy rongálás.”
 • 34. leeannlarue 2009. szeptember 16. 17:42
  „"Valamelyiknek két tulajdonosa is volt?"

  nem egyedi eset a szimpla rongálás. a kizárólag kulccsal nyitható helyen tárolt, lezárt bicajomat szétverte egy csapat huligán. én is fiatal vagyok, de sem idióta, sem vandál nem. azt hittem, menten megüt a guta. nem "tős-gyökeres svédek" lakta szegedi városrészben lakom, úgyhogy erre sem tudom ráfogni. :-S nem vagyok az erkölcs élő szobra, de azért valami nálam is kiveri a biztosítékot!
  Finnországban sikerült eltölteni nyáron egy hetet, és egészen már a hozzáállás. megjegyezném, hogy Észak-Európában az ott élők nem lopnak... csak a proli cserediákok. amikor egy kedves ismerősöm részegen "elhagyta" a bicaját, és pont azokat az embereket kérte meg, hogy segítsenek megkeresni, akik ellopták, akkor azért már kicsit rezgett a léc. (finnben a franciáktól kezdve a cseheken át a skótokig mindenki lop, "...mert ott van pénz rohadásig, nem tűnik fel a finneknek" (?)) ámbár, a finnek tisztelettel beszélnek a rendőrökről, hajléktalanok nem lézengenek az utcán (kultutáltan interneteznek egy szociális központban és esetleg utcát söpörnek, ha épp nincs tökig érő hó!!!)”
 • 33. Grabowsky 2009. szeptember 16. 17:34
  „Tíz károsult két hét alatt

  Két hét alatt 8 kerékpárt és egy villanybiciklit loptak el a város különböző részeiről.

  Ezek szerint egyik biciklinek két gazdája volt...”
 • 32. JB007 2009. szeptember 16. 17:30
  „"Tíz károsult két hét alatt
  Két hét alatt 8 kerékpárt és egy villanybiciklit loptak el..."

  Valamelyiknek két tulajdonosa is volt?”
 • 31. Léni 2009. szeptember 16. 16:38
  „12. rozator! Rosszul idézted ezt a felejthetetlen , szemét rágalmat! A helyes"Gyurcsány a hibás"

  <moderálva> A statisztikával kapcsolatban
  csak annyit: attól függ a statisztikai adatok helyessége, hogy kinek készül, ki állitja össze.
  Hofinak volt egy ezzel kapcsolatos vicce, ami azt magyarázza, hogyan lehet a semmiből valamit csinálni!
  Persze statisztikailag.”
 • 30. cipész 2009. szeptember 16. 16:21
  „Elnézést az elírásért.”
 • 29. cipész 2009. szeptember 16. 16:20
  „Seggempartja, jót nevettem az írásodon.
  Anno mikor még vpolt PEPSI bár, ott szórakoztunk 4-en, a kerékpárokat összelakatoltuk a békebeli lakattal, mit ad isten hajnalba mennénk haza a kerékpárok seholse voltak. Egyszerre 4db-ot vittek el.Akkor mi se tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.”
 • 28. rozator 2009. szeptember 16. 16:02
  „Mi a ...szért nem a Ferrarit hagyják szét?”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: csődhullám indulhat

Hódmezővásárhely - A kormányt nem érdekli a mezőgazdaságból élők sorsa – hangzott el tegnap… Tovább olvasom