Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szívbetegségek centruma Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szív- és emésztőrendszeri betegségek centruma lehet a jövőben a vásárhelyi Erzsébet-kórház, de kiemelt fejlesztéseket terveznek a radiológiában vagy a mikrobiológiában is. A fekvőbeteg-osztályok pedig egy épületbe kerülnének.
Nem ágyszámokban, hanem feladatokban kell gondolkodni, a lakossági igények szerint – fogalmazott Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója a következő 4 évben várható fejlesztésekről.

– A cél, hogy bizonyos szakterületeket megerősítve a térségben kiemelt feladatokat lássunk el. A diagnosztika az intézmény működésében kulcsfontosságú terület, ezért gondolkodunk a digitális radiológia fejlesztésében. Erősítenénk a laboratóriumi munkát, ahol két mikrobiológus szakorvos is dolgozik, így itt is feladatközponttá nőheti ki magát a kórház. Már most is jól működik a patológiai osztály, amely jelenleg 22 települést lát el – sorolta a főigazgató.

Kallai Árpád kiemelte a tervek közül a szív- és emésztőrendszeri betegségek centrumának kialakítását. A sebészet a betegeket kevésbé megterhelő, modern műtéti ellátásra specializálódna. A gyermekgyógyászat területén a cukorbetegségek kezelésének szánnak fontos szerepet. A kórház új profiljaként pedig sportorvosi centrummá is válhat a vásárhelyi intézmény.

A szakmai elképzelésekkel párhuzamosan az infrastruktúrát is fejlesztenék. Az összes aktív fekvőbeteg-osztály egy épületben kapna helyet – mondta a főigazgató. Mindezt pályázati forrásból valósítanák meg, amelynek önrészéhez adott az a 800 millió forintos kártérítés, amelyet a 2007-ben történt jelentős ágyszámleépítés miatt ítéltek meg a városnak. Kallai Árpád azt mondta, a kommunikációban is szeretnének nyitni a vásárhelyiek felé. Ezért a napokban minden háztartásba eljuttatnak egy kiadványt az intézmény jelenéről és jövőjéről.

A számok tükrében. Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet járóbeteg-szakrendelőiben tavaly közel 360 ezer esetet láttak el. Naponta közel 1000 panaszt kezeltek. Átlagosan évente 10 ezer fekvő beteget látnak el, 2000 műtéti beavatkozást és 11 ezer 600 diagnosztikai vizsgálatot végeznek el.

Olvasóink írták

 • 12. holo2 2010. december 12. 09:08
  „Na ez az hol voltunk, mi szegeden csak a lovét szedi össze azért ér fülig a mosoly a száján.”
 • 11. tol 2010. december 11. 12:54
  „egy egészen más kérdés: tudja-e valaki, hol a régi cserép a felújított ideggyógyászat tetejéről? Mindig piszkálta a csőrömet, senki se tud semmit. Pedig - mint cseppben a tenger - érdekes lenne...”
 • 10. Én2 2010. december 11. 11:49
  „Dongó- igazad van mindekttőt Szegeden szülte és miért is.”
 • 9. Dongó 2010. december 11. 11:40
  „Csak egy kérdés: LJ igen kedves felesége hol szülte meg a két gyermekét?”
 • 8. Én2 2010. december 10. 12:38
  „A vásárhelyi kórházon már nem lehet segíteni elszarták a régi jó kórházat,elküldték a régi jó orvosokat mivel nem 30 évesek (Lj.szeint) , meg kellene őket büntetni.
  igenis mindenki aki csak teheti Szegedre megy jó orvosok vannak, kedvesek , szolgálatkészek, OKOSAK , itt vásárhelyen nincs jó orvos csak orvosocskák vannak, akiknek nem számít a beteg egy cseppet sem.Pl amikor a beteg panaszolja a panaszát akkor újságot olvas ez csak egy pl. de sorolhatnánk.
  Nem kellene Lj-nak dicsekedni ilyen rossz kórházzal soha nem éri el a szegedieket.”
 • 7. medikuss 2010. december 10. 09:24
  „Lehet bármit mondani, de Szegednek még a nyomába se fog érni Vhely. Kardiológiai centrum, ne bumm, szegeden egyből mindent megcsinálnak, ha kell meg is műtenek, most az nem kardiológiai központ hogy van egy UH meg EKG, meg egy jó orvos, aki diagnosztizál. Szegeden van az ország egyik legjobb kardiológiája...
  amúgy meg jobb lenne, ha nem csak a minimálinvazív sebészettel foglalkozna vhely, hanem mondjuk lenne rendes baleseti sebészet és tényleg nem néznének be ilyet amit 3. terminator említett. Az már tényleg gáz, hogy a pár perces fizikális vizsgálattal kideríthető dolgot is benézik... vagy be akarja, hogy menj magánba. pffff”
 • 6. egyolvaso 2010. december 10. 07:08
  „Ez oszt igen. Ezekkel a nyilvánosságra hozott tervekkel gyakorlatilag elismerik a 4 évvel ezelőtti ágy számleépítést. Egy szó nincs róla, sőt azt mondja, nem ágyszámokban gondolkodnak, hanem feladatokban. És olyan alapvető ellátásokról, amiket akkor elvesztettünk, egy szó nem sok, annyit sem említ. Szóval ennyit az akkori nagy tiltakozásról, és annak igazi indítékáról.”
 • 5. tol 2010. december 09. 23:08
  „kell egy komputer, oszt lehet kisöpörni az orvosokat-nővéreket-betegeket, elégséges a számokkal figurázni. A legjobban a sportorvosi centrum tetszik. Ez tényleg annyira fapados, hogy már jó...”
 • 4. almaszósz 2010. december 09. 18:30
  „Nem akarom Vásárhelyt megbántani, de ha lehet én Szegedre mennék.”
 • 3. terminátor 2010. december 09. 12:04
  „Egy személyes példa:
  fájó térd...
  Vásárhely, alig vizsgálat, borogassa
  Szeged, kivizsgálás, diagnózis:szalagszakadás, irány a műtét
  Ennyi a különbség”
 • 2. 4Angel 2010. december 09. 08:58
  „kovatun 2010.12.09. 08:06

  Igazad van , velem is történ hasonló , csak a nő gyógyásznál (( de inkába most nem írom le :(((”
 • 1. kovatun 2010. december 09. 08:06
  „Ez mind szép és jó! De remélem akkor ehhez az új képhez az is társul majd, hogy a kedves orvosok valóban kedvesek lesznek, és nem úgy beszélnek a vizsgálandó beteggel mint a kutyával, emberszámba se véve, mintha bűn lenne, hogy elmegy egy vizsgálatra. Pont tegnap lett lesújtó véleményem a kórházról. Az összes bizalmam elveszett a vásárhelyi kórházzal kapcsolatban. Ha egy orvos ilyeneket mond a betegnek hogy szívesen felnégyeli a szablyával, csak hozzon olyan papírt amiben le van írva hogy mi a baja! Mert anélkül ő nem is vizsgálja! Hát könyörgöm...egy orvosnak nem az a dolga hogy ő mondja meg mi a bajom? Szörnyű! Ha már nem magánorvoshoz megy az ember, ahol tejelnek neki, akkor ne is várjunk semmit, pedig ők a mi adónkból kapják a fizetésüket, kötelességük lenne úgy ellátni, mintha mi adnánk nekik a pénzt a zsebükbe, de ma már ezt nem várhatjuk el! Elég szomorú! Kiben is bízhat a beteg :(...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsvonat ütközött autóval Vásárhelynél

A balesetben személyi sérülés nem történt. A helyszínelés ideje alatt az érintett szakaszon szünetel a vonat közlekedés. Tovább olvasom