Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szívesen járnak a tilosban a gyalogosok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Két közkedvelt illegális átkelőhelye is van a vásárhelyi belvárosnak. Az egyik a Kossuth téri zebrától néhány méternyire, a bankfiók és a taxiállomás közt, míg a másik a Bocskai utca végi járdaszigetnél található.
Életveszélyes és szabálytalan itt átkelni, mégis sokan nekivágnak. Annak ellenére, hogy mindkettő közelében található zebra.

Tíz perc alatt 62-en keltek át tegnap délelőtt a vásárhelyi Andrássy utat a Kossuth térrel összekötő gyalogátkelőn, igaz, kicsit nehézkesen, a 45-ös főút nagy forgalma miatt. 15 méterrel arrébb, a Match Áruház és a Raiffeisen Bank között 7-en eredtek neki, hogy átfussanak, slisszoljanak a másik oldalra. Itt nincs zebra, mégis nagyon kedvelik a helybeliek, legalábbis azok, akik lusták, hogy a kijelölt gyalogátkelőig elmenjenek. Azért kedvelt, mert sokaknak ez tűnik a legrövidebb útnak. A tilosban járók az életüket veszélyeztetik, hiszen itt a buszmegálló és a taxiállomás forgalma miatt amúgy is pattanásig feszülnek az ide érkező autósok idegei. A vehemensebb járművezetők aztán a szabálytalankodókat különféle kézjelekkel illetik. Mi is tilosban inaltunk itt át egyik oldalról a másikra. Szerencsénkre balról a zebrán gyaloglók fedeztek, míg jobbról a jelzőlámpa akasztotta meg a forgalmat. Így csak a Mária Valéria utcáról kirobogó motoros elől kellett elugranunk.

Tilosban közlekedők Vásárhely belvárosában. Csak néhány méterre a kijelölt gyalogátkelő. Fotó: Tésik Attila
Tilosban közlekedők Vásárhely belvárosában. Csak néhány méterre a kijelölt gyalogátkelő.
Fotó: Tésik Attila

– Mindig itt megyek át a postára – válaszolta kérdésünkre az az asszony, aki nem sokkal előttünk kockáztatta életét. Majd sértődötten kérdezett vissza: „Miért? Itt nem szabad?" Kevésbé volt türelmes az a jókötésű fiatalember, aki nem válaszolt kérdésünkre, hanem azonnal melegebb éghajlatot küldött bennünket. Egy harmadikkal szerencsésebbek voltunk. A mackómozgású férfi azt mondta, tudja, hogy tilosban jár, tudja, hogy veszélyezteti az életét.

Nem különb a helyzet a 47-es főút Bocskai utcai torkolatánál. Az itt lévő járdaszigetről a túloldalra 10 perc alatt ugyancsak 7-en mentek át, de egyikőjük kis híján egy horvát rendszámú kamion kerekei alatt végezte. A jármű vezetője hatalmasat fékezett, majd értetlenedve tárta szét a karját, a gyalogos pedig hangosan kiabálta: „Nem látsz, te állat?"

Mindennapos helyzet a Kossuth téren: szabálytalankodó az utca közepén. Fotó: Tésik Attila
Mindennapos helyzet a Kossuth téren: szabálytalankodó az utca közepén.
Fotó: Tésik Attila

Mi itt végül nem tudtunk átkelni, annak ellenére, hogy vagy negyedóráig ácsorogtunk a járdaszigeten. Végül soknak bizonyult, hogy nemcsak két oldalra, s a becsatlakozó utcára kell figyelni, de a hátunk mögé is. Onnét érkeztek szinte folyamatosan a buszpályaudvarról induló járatok és a Bocskai felől érkező egyéb járművek. Így inkább gyalogoltunk egy keveset, s a vasboltnál felfestett zebrán mentünk át a négysávos úton. Igaz a záróvonalnál itt toporognunk kellett egy ideig, míg az autók át nem engedtek.

Meghosszabbított ellenőrzés

Meghosszabbították a kerékpárosok és gyalogosok októberben kezdődött fokozott ellenőrzését a városban – tudtuk meg Dezső József városi rendőrkapitánytól. Az akcióban a rendőrök igyekeznek kiszűrni a maguk, illetve mások testi épségét veszélyeztető szabálytalankodókat.

Olvasóink írták

 • 20. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 12. 10:29
  „NORMAN BATES! Igazad van! Már nem vezetek autót. De a fénykoromban még buszvezető is vóltam. Igaz a megromlott egészségügyi állapotomnak köszönhetem hogy már a büdöséletben nem fogok vezetni nem hogy autót de még kerékpárt sem.Csavarozott és lemezelt gerincel.Őrülök hogy járni tudok! Úgy hogy én is közéjük tartozom a beteg ás a szabálytalankodó gyalogosoknak.De tedd a szivedre a kezedet te még soha sem szabálytalankodtál? Szoktam járni az uszodába gyógytórnára. Most ott én ha átakarok kelni túlóldalra az Ady Endre utcán akkor mennyek majd egykilómétert a gyalogosátkellőhelyig? Mikor minden lépés eléggé féjdalmas? Látod én hivatásos vezető létemre át tudom érezni a hozzám hasonló gyalogosok sórsát.De ne feledd még te is előtte állsz! Látod ez a sajnálatos hogy a városvezetése tehet túlnyomó részben hogy vannak szabálytalankodó gyalogosok.Na de gépkocsivezető is ugye? Hogy ki a hülye és hogy ki nem? Aszt döntse mindenki el magáról. Tudod van egy mondás:Ne ítélj elhamarkodottan. Én ammondó vagyok hogy vigyázzunk egymásra és legyünk egymásiránt toleránsak!”
 • 19. rebuy 2008. november 09. 12:52
  „Az egész városban,az összes nagyobb utcában a"közelben"van egy zebra vagy buszmegálló és elég sok gyalogos,biciklis. Ennyi erővel legyen mindenhol 30-as zóna vagy 20-as,hogy nyugodtan futkossanak az úton fel s alá a gyalogosok. Amúgy főleg biciklizek és úgy is életveszélyesek a kerekező társak,gondolom nekik nincs jogsijuk és a kreszről csak a hírekben hallottak :( Persze autós is van bőven,akit még gyalog se engednék ki a forgalomba!!! :)”
 • 18. norman bates 2008. november 09. 11:46
  „Írástudatlan-tdi ! látszik, hogy nem vezetsz autót.
  Ok, hogy a gyalogost át kell engedni a zebrán, de azért némi toleranciát elvárhat az autós társadalom, nem?
  Jó példa az emlékpontnál lévő zebra, aki nem idevalósi annak meglepiként szolgál a kanyarból hirtelen előbukkanó gyalogátkelőhelyen orosz rulettet játszó "decsakazértis nekemvan elsőbbségem" gyalogosok.
  Azért álljunk már meg 1 szóra, minek egyszerűbb megállni? egy 80 kilós embernek, vagy egy 50 tonnás szerelvénynek.
  Egyszerűen nem értem miért az autós mindig a hülye?!
  Vegyük alapul az utobbi 10 évet, szerinted ez idő alatt mennyit csorbultak a gyalogosok jagai? és az autósoké? ... szerintem tudod a választ!”
 • 17. Írástudatlan -Tdi. 2008. november 09. 10:33
  „REBUY! Sokmindenben igazad van.De! Hogyan is kell megközelíteni egy buszmegállót ha a busz benn áll? Hogyan kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyeket? Hol van a gyalogosoknak elsőbbsége ha nincs kilyelőlt gyalogos átkelőhely? Mert bizony három ilyen szabály is van.De a leges legjobb mególdás ha a belvárosban illetve a Rapcsák András utcában fokozott óvatossággal vezetsz.Így nem érhet váratlanul ha véletlenül kiugrik agy beteg öreg vagy éppen egy gyerkőc vagy a babakocsiját toló kismama.Mert ha valamelyiket véletlenül elütöd akkor bizony te leszel a hibás.A bíróságon hiába mondod hogy nem tudtál már időben megállni.Majd ott is megkérdik tőlled hogy miért nem hajtottál lassabban? Ilyen egyszerű.Sajnos a gépjárművezetőnek a kötelessége hogy vigyázzon a figyelmetlenül és szabálytalanul közlekedő gyalodosokra.Ismered a mondást út és a látási viszonyoknak megfelelően kell vezetni.Na meg figyelmesen is.”
 • 16. rebuy 2008. november 08. 11:39
  „Az a legfincsibb,mikor az autók és buszok takarásából ugranak ki a "beteg" öregek (gondolják,nekik úgyis mindegy,de nekem és a többi autósnak azért mégse!). Vagy a másik kedvenceim a "toljuk ki a biciklit és a babakocsit,akkor úgyis megáll" eszmét valló ön- és közveszélyes közlekedő társaink. Hihetetlen!
  Tegnap pedig egy "csálád" ugrott ki a Kossuth téren egy kamion elé gyerekkel,babakocsival,kismamával,nagymamával integetve és anyázva mert a szerencsétlen alig tudta megállítnai a sok tonnás szerelvényt még 30km/h-nál is.”
 • 15. Fórumos 2008. november 08. 11:27
  „Oda kell gyalogátkelőt tenni ahol az emberek járnak és igénylik!
  A buszmegállót kell feljebb rakni és máris megoldott a probléma. Persze mindezt a közútkezelővel megbeszélni és egyezetni.”
 • 14. Ági43 2008. november 08. 09:26
  „Autózom is, de dolgozni kerékpárral járok. Egyik reggel megszámoltam: tíz biciglist láttam, ebből kettő volt kivilágítva! Van a városban olyan utca, ahol ködös, esős időben éjszaka csak akkor látszik a biciglis, ha ki van világítva, vagy már ott van előttem pár méterre.
  Nem vettem eddig észre a fokozott rendőri ellenőrzést, gyalogos rendőrt sem látni a városban.
  A közlekedési morál pedig biztosan javulna egy kicsit, ha az iskolában komolyan oktatnák: ne csak a szülőktől vett példát lássa a gyerek, hanem tanulja meg, hogyan tud biztonságosan hazajutni!”
 • 13. JB007 2008. november 08. 07:47
  „Az Ady E. u. nem kis forgalmat bonyolít le. Próbáljon valaki az Ipoly u.-nál szabályosan átmenni, kb. 1km gyaloglás vár rá. Zebra nem lesz, ha hinni lehet elöljáróinknak. (Drága?)”
 • 12. klg 2008. november 07. 22:57
  „Az időseknek valószínűleg túl kevés a zebra, azért mennek át, mert fáj a lábuk és nem tudnak annyit kerülni!”
 • 11. benq11 2008. november 07. 19:51
  „klikk ide”
 • 10. aranka2 2008. november 07. 18:02
  „Érdekes írás, de befejezetlen. Jó, sokan mennek át ott, ahol nincs gyalogos átkelőhely, de ezeken a helyeken hány baleset történt? Ezt a statisztikát ismernünk kellene ahhoz, hogy eldöntsük: kockáztatják-e életüket, akik zebra híján itt mennek át? Amúgy Jo bácsinak van igaza: ott kell felfesteni a zebrákat, ahol sokan járnak.”
 • 9. white 2008. november 07. 18:00
  „Azért sok a gyalogos a belvárosban, mert DRÁGA A PARKOLÁS!!!
  Különösen ha orvoshoz, hivatalba megy az ember (nem 1-2 óra).
  A gépjármű viszont azért sok, mert Vásárhelynek 1 méter elkerülő útja sincs (ígéret persze évek óta).
  Ahogy láttam 23.-án a szabályosan átkelőket is érhette volna meglepetés.
  Éjszakai razziát!!!”
 • 8. Lillentyű 2008. november 07. 17:26
  „Amikor Szegedről jövök haza és a Kossuth téren szállok le a buszról én is ott megyek át az úton, mivel szemben van a biciklim. Mondjuk engem már ütöttek el (nem ott, hanem rendőrlámpás zebrán), így nem látom értelmét, hogy kerüljek egyet az átkelő miatt. Ha valaki nem néz szét, csak mint az idióta megy előre, akkor bárhol elcsaphatják, akár van zebra, akár nincs.”
 • 7. norman bates 2008. november 07. 17:10
  „Off
  nem jelent meg cikk, hogyan vizsgázott a barattyosi bicikliút ékköve, a 300 rugós lámpa!?
  naszóval, most jöttem Szentesről és tök sötét, szegény :(, hááát... ez sajnos karó!

  On”
 • 6. skandal 2008. november 07. 14:05
  „A Kossuth térnél, azért megvalósíthatatlan a korlát, mert akkor a taxiba se lehet beszállni vagy a másik oldalon leszállni a buszról. Szerintem 20km/h táblát kéne kirakni a PMK-tól a Galériáig.

  DE ha az autósok is betartanák azt, hogy már akkor megállnak amikor látják a gyalogos átkelési szándékát, akkor bizonyos napszakokban igencsak felszaporodna a sor.”
 • 5. efje 2008. november 07. 12:43
  „A helyzet azért nem tragikus. Aki járja a világot az biztos nagyot nézett előszór hogy a legtöbb zebrán nem az dönt hogy zöld e, hanem hogy jön autó vagy nem.
  Joe bácsi jól beszel. Varjuk meg amíg elkészülnek a varost elkerülő utak, utána jóval kisebb lesz a forgalom. Szinte hiányozni fognak a kamionok.
  A Kossuth tér melle meg fúrjanak le korlatot, amin nem egyszerű átbújni. Különben egyszer tényleg elütnek ott valakit. Megérdemli?”
 • 4. mackó 2008. november 07. 12:40
  „Teljessen rossz a közlekedés vásárhelyen. Ott nincs zebra ahol nagyon kellene így kénytelen az ember átmenni mivel nem akar km gyalogolni. Ügyesebben kellene a város vezetőinek ezzel foglalkozni, de ki figyel oda. SENKI”
 • 3. xanadu 2008. november 07. 08:38
  „A könyvtárnál se jobb a helyzet... A Bocskairól érkező kerékpárosok pedig kénytelenek átmenni a másik oldalon levő bicikliútra.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 07. 08:28
  „Hát én láttam igazóltató rendőröket de azok bizony nem a gyalogosokat és a kerékpárosokat igazóltatták ha nem az autósokat. De azokat intenzíven! Vagy nem ismerik fel őket? De az való igaz hogy nagyon sok a szabálytalankodó gyalogos és kerékpáros is. Bevallom én sem vagyok kivétel! De mentségemre szólgáljon hogy bizony a zebrán sincs biztonságban a gyalogos.Nem egyszer kelett elugrani az autó elöl. És csak jót mosolyogtak rajtunk.Úgy hogy maradlyunk annyiba hogy először a gyalogátkellőhelyet ellenőrizzék fokozottan és utána a többit.Egyépként a Rapcsák András utcára sem ártana több zebra! És legalább 30.-km-re kórlátozni a sebességet. Szegeden sokkal több zebra van. Itt miért nincs csak minden 200.-méter után? Ez is mególdása lehetne a dolognak szerintem. Mert az nem elég hogy a rendőr csak büntet és büntet. Igaz ez a lególcsóbb és a legegyszerűbb mególdás.”
 • 1. Jo Bacsi 2008. november 07. 08:10
  „Gyalogos atkelok tervezesenel sok orszagban folytatnak egy tanulmanyt ami semmi mas hogy egy varosi alkalmazott figyeli a feljavitando utszakaszt es jegyzi hol kelnek at a gyalogosok es oda teszik a zebrat ahol a legtobb megy at. Egyszeru”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Picasso-kerámiát soha nem állítottak még ki sehol

Hódmezővásárhely - A világon sehol nem állítottak még ki két olyan Picasso-kerámiát, amelyet most a vásárhelyi Alföldi Galériában láthat a közönség. Tovább olvasom