Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szívvel-lélekkel gondozza az időseket Gila Andrásné

Hódmezővásárhely - Csak szívvel-lélekkel lehet gondozni az időseket – vallja a vásárhelyi Gila Andrásné, akit nemrégiben ezüst érdemkereszttel tüntetett ki a szakminiszter. A Kovács-Küry Időskorúak Otthonának szakmai vezetőhelyettesét az idősek iránti tisztelet vezérli.
Elsőként és sokáig egyetlenként látogatta a vásárhelyi időseket szociális gondozónőként 1970-ben Gila Andrásné. A Kovács-Küry Időskorúak Otthonának jelenlegi szakmai vezetőhelyettesét március 15-e alkalmából a szaktárca minisztere, Herczog László a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntette ki.

– Szociális gondozónőként gyalog, majd később szolgálati kerékpárral jártam a várost. Befűtöttem a gondozott házában, de ha úgy adódott még a hajmosásban is segítettem. Később megbíztak a szociális otthon vezetésével, majd ahogy a gyógypedagógiai főiskolát elvégeztem, 1983-ban kineveztek az intézmény élére. 2007-ig voltam igazgató, most pedig 4 órában dolgozom ott – magyarázta Gila Andrásné.

Gila Andrásné 1970 óta gondoskodik idősekről. Archív fotó: Tésik Attila
Gila Andrásné 1970 óta gondoskodik idősekről.
Archív fotó: Tésik Attila

Az idősek iránti tisztelet gyermekkorából gyökerezik. Szüleivel – akik mezőgazdaságból éltek – tanyán lakott, édesanyja, édesapja sokat dolgozott, s ezért egy néni vigyázott rá. – Nagyon sok szeretetet kaptam tőle, de megtanultam azt is, hogy az életben az egyik legfontosabb az idősek tisztelete – jegyezte meg. 32 év alatt több ezer nénit, bácsit gondozott az otthonban. Gila Andrásné sosem siet sehová, mindig van ideje arra, hogy meghallgassa a lakókat.

Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel és nagy türelemmel lehet végezni – vallja. Az időseknek ugyanis talán az a legfontosabb, hogy kibeszélhessék örömüket, bánatukat. Főként akkor, amikor bekerülnek az otthonba. Akadnak olyanok, akik nehezen szokják meg a közösséget, a házirendet. Ápolni kell a lelküket – állapította meg Gila Andrásné. Hozzátette: számára is lelki megnyugvást jelent ez a feladat. Az egész életét erre áldozta, a kitüntetés pedig azt jelenti: ez nem volt hiábavaló.

Olvasóink írták

 • 5. Filctoll 2010. április 01. 18:19
  „Jó egészséget és kitartást!”
 • 4. pillecukor 2010. április 01. 13:38
  „flex, az lenne a csoda, ha egy cikk elnyerné a tetszésed.
  aminek át kellett jönnie, átjött. csak nem értékeled. :-)”
 • 3. szatriamor 2010. április 01. 09:14
  „Gratulálok Erzsike, mint gyermekkori ismerősöd, iskolatársad, barátod!
  Szatmári Gábor egykori Hódmezővásárhely Tanya 2040. sz. alatti lakos!”
 • 2. flexsnake 2010. március 31. 17:28
  „teljesen elérzékenyültem, meg azokon a sorokon is hogy a valódi munkát a beosztottak végzik, ja hogy ilyen sor nincs. Hát akkor hajrá.
  Hogy is mondják? Nem jött át.”
 • 1. pillecukor 2010. március 31. 13:34
  „Ez nagyon szép tőle! További jókat kívánok! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszburkolatot kapnak a járdák Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Belváros három utcája újul meg: díszburkolatot kap a Szent Antal, a… Tovább olvasom