Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szobordöntés Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nagy Attila szobrászművész maga döntötte le tegnap délelőtt a vásárhelyi strand bejárata előtt álló műalkotását Égető István, Matók Árpád és egy feszítővas segítségével, hogy azt egy utánfutón helyezzék el.
A meglehetősen nagy feltűnést keltő művelet oka: az alkotásról ismét el kell távolítani a rárakódott vízkövet és patinát. Ebben a szobrászt Nagy Nándor restaurátor segíti majd. A mű nem sokáig hiányzik majd a megszokott helyéről, napokon belül visszahelyezik.

Fotó: Tésik Attila
Fotó: Tésik Attila

Olvasóink írták

 • 8. frstccsila 2009. május 23. 23:53
  „A szobor szép, kár volna, ha tönkremenne. Meggondolandó, hogy a köré helyezett fúvókákból kisebb magasságba szökne a vízsugár, így nem kellene újból lepucolni a szobrot.”
 • 7. Nornora 2009. május 22. 15:27
  „Szia Nándi!

  Most beléjük fojtottad a szót! :D
  Jó munkát, aztán szép legyen! :)

  Unokatesód”
 • 6. nandi 2009. május 22. 11:20
  „Tisztelt hozzászólók! Nagy Nándor restaurátor-művész vagyok, csak ritkán szoktam üzenőfalas beszélgetésekhez hozzászólni, azonban az érdeklődők megnyugtatása végett néhány szóban leírnám a ,,Vásárhelyi Vénusz" tisztításának körülményeit.

  A szobron lévő korróziós folyamatot két okból kellett megszüntetni. Az egyik, hogy a korróziós termék mindig az alapanyagból alakulnak át, vagyis ,,fogy" a műtárgy. A másik a Nagy Attila szobrászművész megalapozott esztétikai indoka volt, mely szerint a világos színű korróziós réteg negatívba fordította át a plasztikai értékeket.

  Ezért le kellett tisztítani a szoborról egy kálciumból és magnéziumból álló fémsó lerakódást, egy réz-klorid réteget, valamint két különböző összetételű réz-oxid korróziót. Ezek elávolítását természetesen különböző fázisokban folyamatos kontroll mellett kellett megoldani, úgy hogy a műtárgyat alkotó elemek ne sérüljenek.

  A restaurálásban a tisztítási folyamat egy igen kényes kérdés, mivel egy visszafordíthatatlan irreverzibilis folyamatról van szó. Ezért minden olyan eshetőséget ki kellett zárnunk, amely hosszabb távon károsíthatja a műtárgyat. Ilyen a kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerek alkalmazása, melyeknek pontos kémiai összetételét üzletpolitikai okok miatt tudatosan titkolnak előttünk. Ráadásul a vásárlókedvet fokozva különböző illatanyagokat tartalmaznak, melyeknek összetételét és káros hatásait szintén nem ismerjük. De nem alkalmazható a homokfúvás sem, amely komoly mechanikai sérüléseket is okozhat a finomabb plasztikai részeknél.

  Biztosíthatok mindenkit, hogy a restaurálás során a szakértelem és a munkára ráfordított idő egy megalapozott eredményt produkált, melyet önköltségi áron, nem csak ,,restaurálás címén" végeztünk el. A takarító személyzetnek pedig köszönettel tartozunk a mindenkori munkájukért. Hiszen egy csaptelep tisztántartása is fontos dolog, de nem azonos egy bronz szoborral.”
 • 5. sziszka1 2009. május 20. 16:41
  „elég lett volna egy homokfúvás!”
 • 4. efje 2009. május 19. 23:33
  „Nehany honapja voltam kulfoldon egy uszodaban es sos volt a viz a medencekben es a csuszdakon is. Rajottek hogy nem csak klor letezik fertotlenitesre es igazuk van. A bort es a legutakat is tisztitja, legalabbis nekem bejott.
  Tisztitasra letezik egy anyag: diszodium-metaszilikat, (mosogatogep-tisztito feher por). A 20 eve 200-szor odaegetett jenai uvegtalat is kristalytisztara varazsolja egy ejszakas beaztatas utan. Leszedi a legdurvabb vizkovet is.”
 • 3. najah 2009. május 19. 21:33
  „Jó hogy levették, mert L.J. második miliárdjának ünneplésekor biztos nekivezetett volna ifj. Kárpáti! Uh ezt megússzuk??!!?.)”
 • 2. Ladisz 2009. május 19. 18:30
  „Nyugdíjas takarítónő vagy domesztosz?
  Lehet,hogy nyugdíjas takarítónőből több van a strandon!
  Haha”
 • 1. Norman_Bates 2009. május 19. 16:20
  „Arra nem gondoltatok, talán így néz ki jól?
  Hehh... balfasz New Yorkiak, nekik jó zölden is a szabadságszobor, vásárhelyen nőőőőőőőm, :D ... beszarok
  Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjas takarítónő kb 1 óra alatt lepucolta volna domesztosszal, meg vízkőoldóval (a strandon csak akad tán?!) bár így nem lehetne elkérni 100 ezreket restaurálás címén”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 kiló szalonna sült a susáni útavatón

Hódmezővásárhely - Két kilométer út kapott új burkolatot Vásárhelyen, a susáni városrészben. A beruházás 70 millió forintba került. Tovább olvasom