Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Szoborpark a mindszenti ház udvarán

Mindszent - A vadászruhában, fegyverrel álló alak egykori orvosa, a mellette lévő halász gyerekkorából ismert bácsi, a vezeklő barát pedig a helyiek szerint egy az egyben Kiss Laci. Annus Gábor szobrász az udvarán lévő szobrok többségét egykori mindszentiekről mintázta.
Az 58 éves mindszenti Annus Gábor sohasem tanulta a szobrászmesterséget. Eredeti végzettsége ács, kőműves és burkoló. Elmondása szerint már gyerekkorában gyúrta a sarat, vagyis autodidakta módon sajátította el a kővel, fával való munkát. Első országos kiállítását 1971-ben rendezték meg Budapesten. Sorállományú kiskatonaként többek között szőlőtőkéből faragott állatfigurákat állított ki.

Kodály utcai háza sarki épület, így udvarába két oldalról is jól be lehet látni. Ezt kihasználva valóságos kis szoborparkot hozott létre kertjében. Első ránézésre valamennyi mű bronznak tűnik. Pedig nem az. Négyévnyi kísérletezés után fejlesztette ki ezt a különleges technikát. Kemény papírhengerekből, műanyag hálóból, fóliából elkészíti a szobor vázát, majd szilikátba kever egy speciális, bronzszínű festéket, s ezt több rétegben felviszi. A szobrok így nemcsak fémszerűek, hanem jól bírják az időjárás viszontagságait is.

Minden műnek külön története van Annus Gábor kertjében. Előtérben egykori orvosának, dr. Ávéd Jánosnak a szobra. Fotó: Tésik Attila
Minden műnek külön története van Annus Gábor kertjében. Előtérben egykori orvosának, dr. Ávéd Jánosnak a szobra. Fotó: Tésik Attila

– A kertbe elsőként, még 1997-ben egy halászt tettem ki. A modellt adó bácsi nevére már nem emlékszem, de kisfiúként sokat láttam az öreg arcot. A menyem kedvence a vezeklő barátot mintázó alak, amelyről a helyiek azt állítják, pont úgy néz ki, mint Kiss Laci. Sajnos személyesen nem ismerem az illetőt – mondta mosolyogva Annus Gábor.

Az udvar egyik fő alakja viszont tényleg valóságos személy. A vadászruhában, fegyverrel a kezében álló férfit egykori körzeti orvosáról, dr. Ávéd Jánosról mintázta. A régen elhunyt doktorra azért került ez az öltözet, mert nemcsak gyógyított, de a helyi vadásztársaságnak is aktív tagja volt.

A valós személyek mellett a filmek is elindították alkotói fantáziáját. A Twisterben egy hatalmas tornádó pusztítását követhetjük végig. A Kodály utcai udvaron ez a forgó természeti jelenség is megjelenik, benne apró emberekkel, tehénnel, házzal. A lándzsás amazon pedig nem más, mint Xena, a harcos hercegnő.

Turisták is felkeresik

A mindszenti szoborpark egyre népszerűbb már a turisták körében is. Annus Gábort felkeresték már svédek, németek, de már több turistabusz is megállt nála. Ottjártunkkor Kéri Ildikó, a budapesti képző- és iparművészeti szakközépiskola tanára jött be a portára. Elárulta, hogy barátaival a környéken vadászott, és hallott a parkról. A szobrásztól elkérte a névjegykártyát, ugyanis ősszel el szeretné ide hozni a tanítványait.

Olvasóink írták

  • 2. phalanx 2008. szeptember 01. 23:19
    „Végre valami jó dolgot is hallani Mindszentről, ami előrébb vinné a városka hírét... ráfér.”
  • 1. pederzoli 2008. szeptember 01. 20:13
    „Valaki marha nagyot téved,mert az "AZ ORVOS" (így,csupa nagybetűvel) nem János,hanem László...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrt kapnak az iskolák

Hódmezővásárhely - Saját rendőre lesz valamennyi általános iskolának a hétfőn kezdődő tanévben… Tovább olvasom