Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Szobrok díszítik majd a vásárhelyi körforgalmakat

Hódmezővásárhely - A megyében egyedülálló kezdeményezésként Vásárhelyen szobrokat helyeznek el a körforgalmakban. A tavaly meghirdetett pályázatnak eddig három nyertese van. Az első műalkotások nyárra kerülhetnek a helyükre.
A vásárhelyi önkormányzat tavaly augusztusban hirdetett pályázatot a hat körforgalmi csomópontba köztéri műalkotás tervezésére. Az anyagban kikötötték, hogy a kandidálók a városban élő, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjai lehetnek, és a megvalósításra körforgalmanként kétmillió forintot szántak.

Frekventált helyekre

Az önkormányzat a szobrok kihelyezésével párhuzamosan elvégzi az egyéb munkálatokat, például a parkosítást, a virágágyások kialakítását, az automata öntözőberendezés telepítését.

– Ezek a csomópontok általában főút mentén, bevásárlóközpontok közelében, a város frekventált, forgalmas helyein találhatók – mondta Ékes József, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda városüzemeltetési csoportjának vezetője –, ezért tűnik jó ötletnek, hogy köztéri műalkotások díszítsék ezeket a helyeket. A Vásárhelyre látogatóknak és az itt élőknek egyaránt esztétikai élményt nyújt, és ezzel is segítjük, felpezsdítjük a helyi művészeti életet. A témát nem határoztuk meg, azt viszont megszabtuk, hogy körbejárható, vagyis minden oldalról élvezhető legyen az alkotás.

Rományi László alkotásának makettje. Fotó: DV
Rományi László alkotásának makettje. Fotó: DV

11 művész pályázott

A kiírásra tizenegy művész húsz pályamunkát nyújtott be, melyeket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus véleményezett. A grémium a tabáni templom előtti körforgalomba Rományi László, a 47-es számú főút aluljáró előtti csomópontjához Pannonhalmi Zsuzsa, az Interspar elé pedig Tuza László művét ajánlotta.

Nyáron már láthatjuk

A Borz, az Imre, a László és a Malom utca csomópontjába, a Tóalj és a Kaszap utca kereszteződésébe épülő körforgalomba és a Tesco Áruház előtti csomópontba elhelyezendő műalkotásokra – a közgyűlési döntés értelmében – meghívásos pályázatot írnak ki. A Kálvin János térnél létesítendő dupla körforgalommal kapcsolatban a csoportvezető megjegyezte, ott nincs szükség szoborra, hiszen a már ott lévő és működő Nagy András János-kút betöltheti ezt a szerepet.

Tuza László alkotásának makettje. Fotó: DV
Tuza László alkotásának makettje. Fotó: DV

– A most elfogadott pályaművekkel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések, a szerződéskötések, és terveink szerint nyárra a helyükre kerülhetnek az alkotások – közölte Ékes József.

Harangláb, szökőkút és kandeláber

A körforgalmi csomópontokat általában virággal, növényekkel díszítik, ez jellemző Szegedre is. Szentesen nincs műalkotás a körforgalmakban. Csongrádon harangláb, Kisteleken szökőkút, Mórahalmon nemzeti lobogóval és a város zászlajával díszített kandeláber található a körforgalomban. Makón szóba került, hogy a hagymaszobrot a Szegedi utcai, a Kossuth-szobrot pedig a városháza előtti körforgalomban helyezik el, de a fokozott balesetveszély miatt – elvonja a vezetők figyelmét, nagyobb járművek belehajtva tönkretehetik a milliós értékű alkotásokat – ezt elvetették. Legújabb ötletként felmerült, hogy az építendő, most még jelzőlámpás, háromkereszteződéses csomópontban szökőkutat helyezzenek el.

Olvasóink írták

 • 8. félnótás 2008. április 04. 11:37
  „Na de a szobrokon még sem tudnak keressztülhajtani.
  Ezzel eléri a körforgalom a célját, teljesül a funkciója.
  Lehet, hogy nagyon is lassú lesz a forgalom, főleg ha tárlatnak gondolják néhányan és egy párszor körbemennek.
  Az alkotók meg ,gondolom, "versenytárgyaláson" nyerték el a lehetőséget, bár ez lehet, hogy zártkörű volt (2 személyes)
  Bemutatták a terveket, átadták a "szakmai anyagot" és minden folyamatosan haladt tovább. Biztosan nem is lesz drága, körforgalmanként néhány tízmillióból kijönnek majd a szobrok.
  A 2010-es választásokon fel is leheet avatni őket folytatva eddigi hagyományainkat. Ha mégsem lesz túúl sikeres a következő választásokon is lesz lehetőség majd körforgalommal foglakozni
  Szoborra fel tehát!”
 • 7. opoik 2008. április 04. 09:18
  „az a rohadt Lázár! egy qrva szokást nem adna Gábor1nek.”
 • 6. Gábor1 2008. április 03. 21:16
  „Ja. Csak a jelzők nélkül, mert nekem nem szokásom ez.”
 • 5. opoik 2008. április 03. 20:39
  „az a rohadt Lázár! egy qrva ízlése sincsen!”
 • 4. Gábor1 2008. április 03. 19:16
  „Hát ő biztos nem, de izlése sincs nagyon, hogy megválogassa az alkotásokat. Biztos ebből is pénz áll a házhoz, akkor meg midegy, hogy milyen.”
 • 3. opoik 2008. április 03. 16:31
  „az a rohadt Lázár! egy qrva szobrot se tud csinálni!”
 • 2. Amati 2008. április 03. 12:54
  „Én már korábban leírtam, hogy igen "érdekesek" a vásárhelyi szobrok.”
 • 1. hmmm... 2008. április 03. 09:24
  „nincs elég dromedár szobor, meg beton maradvány az előző rendszerből...mik ezek? bunkósbotok? akkor inkább virágokat ültessenek, nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvertelenül a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Az 1989-ben készült „Fegyvertelenül… - A vásárhelyi leventék háborús… Tovább olvasom