Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Szobrot kapott Piroskáért

Székkutas - Szombaton avatták a faluhoz kötődő német írónak, Hugo Hartungnak a bronz mellszobrát Székkutason. A világhírű Piroska című regény szerzőjének posztumusz díszpolgári címet is adományoztak. Lánya, Susi Piroué meghatottan mondott köszönetet.
Hugo Hartung (1902–1972) német író Piroska-regényével, és az abból készült filmmel híressé tette Székkutast és az alföldi pusztát, annak semmihez sem fogható hangulatát. Ezt a falu most egy mellszoborral – korábban már emlékszobát alakítottak ki neki a könyvtárban – hálálta meg, amit az Őszi Hetek rendezvénysorozaton, szombaton avattak fel a művelődési ház melletti kertben. Ez az egyetlen alkotás az íróról.

A szoborállítás ötlete Tóth Imre református lelkészben merült fel először. A kezdeményezést felkarolta a helyi, Kovácsné Rostás Erzsébet vezette olvasókör, a Székkutasi Vendégvárók Csoportja, és a szoborállító bizottsággal március végén gyűjtésbe kezdtek. A sort Tóth Mihály nyitotta felajánlásával, míg a legnagyobb összeget, 1 millió forintot a vásárhelyi önkormányzat tette a közösbe – tudtuk meg Lázár János polgármestertől. Az ok egyszerű: a falu egykor Vásárhelyhez tartozott. Összesen 1 millió 756 ezer forint gyűlt össze, ebből fedezték a Lantos Györgyi csongrádi szobrász által készített műalkotás (1 millió 250 ezer), a zsűrizés, a parkosítás és az avatási ceremónia költségeit.

Hugo Hartung posztumusz díszpolgári elismerését lánya, Susi Piroué meghatottan vette át. Fotó: Tésik Attila
Hugo Hartung posztumusz díszpolgári elismerését lánya, Susi Piroué meghatottan vette át.
Fotó: Tésik Attila

Az ünnepségen részt vett Hugo Hartung családja

Lánya, Susi Piroué könnyezve állapította meg: mennyire hasonlít a bronz alkotás édesapjára. Varga Sándor, a falu polgármestere hangsúlyozta: Hugo Hartungnak köszönhetően ismerik az egész világon Székkutas nevét. Ezért posztumusz díszpolgári címet is adományoztak a német írónak.

Olvasóink írták

  • 1. Filctoll 2009. október 05. 18:59
    „Hurrrrrrrráááááááá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kis hazai Pálffy István tollából

Elkészült a népszerű híradós, tévés Pálffy István Vásárhelyről szóló személyes hangvételű útikönyve. Tovább olvasom