Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Szociális foglalkoztató Mindszenten?

Mindszent - A legutóbbi mindszenti testületi ülésen volt arról szó, hogy a pajzsmirigybetegek megyei egyesülete szociális foglalkoztatót szeretne létrehozni. Erről a tervezet részletes kidolgozása után májusban döntenek. A városban már működik hasonló, azt a kecskeméti székhelyű Humán Kft. üzemelteti.
A Pajzsmirigybetegek Csongrád Megyei Egyesülete 2008-ban 14 taggal alakult Mindszenten, jelenleg hatvan tagot számlál. Az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén a szervezet elnöke, Jenei Jánosné azzal a felvetéssel kereste meg a képviselőket, hogy szeretnének szociális foglalkoztatót létrehozni a megváltozott munkaképességűeknek. Korábban, 2005-ben is felmerült egy ilyen intézmény alakításának terve, ami akkori kalkuláció szerint évente 10 millió forintjába került volna a városnak.

– A gazdasági válságban, a jelenlegi költségvetési viszonyok között nem lehet megmondani, mennyire életképes ez az elképzelés – közölte Hevesi Tamás jegyző. – A részletes terveket a következő képviselő-testületi ülésig dolgozzuk ki.

Jenei Jánosné érdeklődésünkre elmondta: sok megváltozott munkaképességű fiatal él Mindszenten és környékén, aki most nem tud magával mit kezdeni. Nekik akarnak – egészségi állapotuk függvényében – elfoglaltságot, kereseti lehetőséget biztosítani. Bármilyen munkát vállalnának a varrástól az elektromos berendezések összeszereléséig, és az elnök asszony már most legalább ötven embert tudna, aki akár holnaptól szívesen dolgozna.

Mindszenten egyébként a kecskeméti székhelyű Humán Kft. már működtet egy telepet, ahol csökkent munkaképességű embereket foglalkoztat. A cég központjában megtudtuk: 54-en dolgoznak, villanykapcsolókat, dugaljakat szerelnek össze. A mindszenti önkormányzat pedig azzal segített, hogy ingyen bocsátotta a kft. rendelkezésre a telephelyet.

Megyeszerte ezreknek adnak munkát

A nagyobb városok közül Vásárhelyen a Hódfónál dolgoznak megváltozott munkaképességű emberek, mintegy kétszáz-kétszázötvenen. Csongrádon a Humán Kft., a Lux-Tex Kft., a Főkefe és a Piroskavárosi Idősek Otthona Kht. együtt több száz embernek ad elfoglaltságot. Szentesen a Hungeritnél van olyan részleg, ahol megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak, de a Kurca-parti városban nyílik erre lehetőség a Rehab Kht.-nál és a Szefo Zrt.-nél is. A Szegedi Fonalfeldolgozónál (Szefo) egyébként a megye három városában (Szeged, Makó, Szentes) összesen 657 szociális foglalkoztatott dolgozik.

Olvasóink írták

  • 2. Trandafir 2009. április 27. 11:24
    „esetleg az egészséges vagy ép emberekkel mi lesz?Azoknak is kéne meló!
    Persze ez attól még megvalósulhatna.csak megjegyeztem...”
  • 1. csutka 2009. április 26. 21:45
    „A Szefó leépülőben van.Tavaly évvégén már egy telepét bezárta Nagymágocson.10-15 dolgozót behozott Szentesre,de azt hangoztatják őket is elküldik.Az ő dolgozóik voltak azok a nagymágocsi asszonyok akik munkáltatót kerestek maguknak hírdetésben.Kaptak is igéretet,itt a dm oldalán,hogy munkahelyeket hoz a mikulás nagymágocsra.Sajna ebből semmi sem valósult meg.Pedig nagy szükség lenne a munkára,mert sokuknak a nyugdíja még a 40000-et sem éri el.
    Kivánom,hogy a mindszentieknek legalább sikerüljön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétkeréken Vásárhely és Mindszent között

Biciklire pattantunk, és teszteltük a Vásárhelyről Mindszentre vezető kerékpárutat. Útközben 9 karikázóval találkoztunk. Tovább olvasom