Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Szocialista gépszemle Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Pannónia, Zsiguli, Csepel, Barkas, Trabant – néhány azok közül a felejthetetlen szocialista járművek közül, amelyeket ma délután 4 óráig bárki megcsodálhat a vásárhelyi Emlékpont Múzeum előtt.

Egy letűnt korszak hangos gépcsodái szállták meg a munka ünnepén a vásárhelyi Emlékpont Múzeum előtti útszakaszt. Pannónia, Zsiguli, Csepel, Barkas, Trabant - csupán néhány azok közül a felejthetetlen szocialista járművek közül, amelyeket a Hódmezővásárhelyi Veterán Klub tagjainak
köszönhetően ma délután 4 óráig bárki megcsodálhat. Sőt egy verseny keretében a legszebb szocialista jármű megtisztelő cím is gazdára talál majd.

Több százan voltak már eddig kíváncsiak a különleges kollekcióra, amelyben ott találjuk az egykori termelőszövetkezetek mindennapjait idéző traktorokat: például egy Lanz Buldogot 1955-ből, de beparkolt a
Hoffherr-féle "körmös" traktor is. Utóbbi az egykori május elsejéket felelevenítő vörös lobogós utánfutóval érkezett, oldalán a "Lenin szocialista brigád" és a "Kiss Lajos munkásbrigád" felirattal.

- Világéletemben kerékpáron közlekedtem, de jól emlékszem ezekre a járművekre - mondta egy nyugdíjas férfi, aki 8 éves unokájával érkezett az Emlékponthoz. - A rendszerváltás előtt éveket kellett várni, hogy valaki kocsit kapjon, és a munkás akkor sem mindig abba a járműbe ülhetett bele, amelyikbe szeretett volna. Mindenesetre nagy szó volt, ha valakinek nem üresen állt a garázsa! - tette hozzá a férfi.

Szocialista gépszemle Vásárhelyen (galéria) - Fotó: Segesvári Csaba

Az érdeklődők egy 1972-es Moszkviccsal is találkozhatnak, amelynek hátsó ablakába a jármű tulajdonosa, Marosi Andrea egy bólogató kutyát is tett. A fiatal lány 10 évesen döntötte el, ha felnő, neki bizony olyan Moszkvicsa lesz, mint annak idején a nagyapjának.

A veterán autók mellett több tucat motor - Pannónia, Urál, Danuvia - is látható az Emlékpontnál rendezett május elsejei retroünnepségen.

Olvasóink írták

 • 5. totya66 2009. május 03. 14:28
  „Hát igen ez nagyon komoly és színvonalas program volt mind a 6 órában amíg tartott. Esetleg akit nem érdekelnek a régi járművek az nem szórakozott olyan jól, de a város még ennyit sem áldozott a lakóira.”
 • 4. sörpocak 2009. május 02. 07:55
  „Azt is le kellene írni, hogy ezek a gép"csodák", amelyeket szeretek, a mai napig működnek! Ez elmondható lesz egy "a mi autónkról" is 10 év múlva? Kár, hogy nem tudtunk elmenni és megnézni őket. Egyre többen nosztalgiáznak az akkori időkben. Megérthető miért. Az élet nagyszerű volt, mindenkinek volt munkája, mindenkinek volt HÁZA! Hogy egyeseknek ez nem tetszett? Vagy többen úgy vélték ez nem jó és elmentek nyugatra? Megérthető. Oka volt biztos. De egy biztos, a növekvő adósság ellenére azok, akik most verik a tam-tamot, akkor gazdagodtak, akkor végezték ingyen Moszkvában az egyetemet. Én nem nosztalgiázom, én abban az időben éltem és most is itt élek Magyarországon.
  És kellenek az ilyen kiállítások, összejövetelek. Ha másért nem, legalább az emberek látják, mennyire maradandót alkottak a rendszerváltás előtti nemzetek tervezői, dolgozói. Ezt már ma nem mondhatjuk el. Amikor egy útat megépítenek és 3 hónap múlva puposodik, a téglák kilazulnak, amikor az ajtók nem záródnak. Nos kik építettek, tettetk többet, alkottak maradandóbbat? Még a Lenin szobrot sem tudták OTT felrobbantani, annyira masszív!:))”
 • 3. Mignon 2009. május 02. 00:40
  „2.-nek!
  Amikor meg fiatalember voltam, a baratnömmel mi nem traktoroztunk, hanem sokat
  "talicskaztunk"........
  (nekem kellett mindeg tolni.....)
  :):):)”
 • 2. Beth 2009. május 02. 00:00
  „Köszönjük a szervezőknek! Mi nagyon jól éreztük magunkat!

  Remélem jövőre is megrendezik, és tudunk a gyerekemmel traktorozni!!!”
 • 1. Norman_Bates 2009. május 01. 14:26
  „Egy Barkaszt eddig is "megcsodáltunk", néha a teccso parkolóba, néha az Interspar előtt, most ha jól tudom épp az Ady-n látható, a "testvérátbaszós" kenguru panziós használja, ingyenreklámként, eléggé vicckategória.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy bandában fújja a 16 éves vásárhelyi szaxis

Hódmezővásárhely - Az RTL Klub Reggeli című műsorában is zenélt már a 16 éves vásárhelyi Erdélyi Péter, aki 2007-ben az ország legjobb ifjú szaxofonosa lett. Tovább olvasom