Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Szőcs Géza: a névváltoztatás nem terv, hanem vélemény

Hódmezővásárhely - Számottevőbb figyelemre és támogatásra számíthatnak az unió részéről a magyar filmesek is Szőcs Géza szerint. A kultúráért felelős államtitkár a Szabó Ervin-ügyről azt mondta: nem tervet, hanem csak véleményt közölt. A Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján beszélgettünk.
– Mire számíthat a magyar film, milyen támogatásra számíthatnak az alkotók, miről tárgyalt Brüsszelben?

– Nem szeretnék előre rohanni és megelőlegezni a jövő évi költségvetési számokat, inkább a kérdés második részére válaszolnék. Brüsszelben az elmúlt hét második felében a tagállamok kultúráért felelős miniszterei tanácskoztak informálisan, és sorra került az EU audiovizuális politikájának néhány kérdése is. A tanácskozások azt az eredményt hozták, hogy az unió irányító struktúráiban meg kell erősödnie a filmgyártás és -forgalmazás, általában a filmművészet támogatási szándékának, másfelől elő kell segíteni a művészet és műalkotások mobilitását. Elő kell segíteni azt az értékcserét, ahol az egyes tagállamok kultúrái nem egészségtelen versenyben, hanem egymást kiegészítő értelemben tudnak együttműködni és versenyképessé tenni az Európai Uniót a filmpiacon. A lényeg: ez nem az az alkalom volt, amikor formális döntések, javaslatok születnek, viszont egy olyan politikai műhelynek számít, ahol későbbi fontos döntések előkészítése történik. Ezért vagyok igazán optimista, mert úgy érzékeltem, hogy ezek a politikusok mind tisztában vannak azzal, hogy az unió számára létfontosságú a kultúra. Ez közhelyesnek hathat, mégis nagy szó, mert tudjuk, hogy az uniós költségvetés számainak az arányában, és a kultúra fontosságának megerősítése szempontjából nagyon rosszul állunk.

Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon. Fotó: Karnok Csaba
Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon. Fotó: Karnok Csaba

Úgy tűnt az elmúlt években, hogy egy technokrata világ felé haladunk, ahol a kulturális értékeknek nincs fontosságuk, csak annyiban, amennyiben eladható áruként jelennek meg. Nem véletlen, hogy most is a kultúrának elsősorban azon szegmenseit kívánja felkarolni az unió, amelyek legközvetlenebbül áruvá tehetők, lásd játékfilm és kapcsolódó műfajok. Azt gondolom, hogy a magyar filmesek is, mint Európa bármely országában élő filmes kollégáik, a továbbiakban az eddiginél számottevőbb figyelemre és támogatásra számíthatnak az uniós bürokraták részéről.

– Nem nehezíti a tárgyalási pozícióját, hogy bár miniszteri feladatokkal, államtitkári rangban van?

– Nem, sőt miniszternek tekintenek még szótárilag is, mert az államtitkár angol fordítása a state minister, de angolul junior ministerként emlegettek.

Fotó: Karnok Csaba
Úgy tűnt az elmúlt években, hogy egy technokrata világ felé haladunk, ahol a kulturális értékeknek nincs fontosságuk, csak annyiban, amennyiben eladható áruként jelennek meg. Fotó: Karnok Csaba

Van egy kis fogalmi zavar, mindenki máshogy nevezi az első számú vezetőt, úgyhogy föl se tűnt. Magától értetődő volt, hogy a miniszteri szintű megbeszélésen államtitkárként vagyok jelen.

– Egyetért azzal, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon?

– Nem. Ha komolyan vesszük azt, amit a decentralizálás fogalom takar, akkor a fesztiválok számát akár növelni is kell, de megtartani mindenképpen. Pótolhatatlan eredmény, hogy régiók jöttek föl, gazdagodtak, megismerkedtek soha nem látott, hallott értékekkel. Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon.

– A Szabó Ervin-ügy hogy áll? Van esetleg hasonló terve?

– Szeretném, ha itt tisztáznánk valamit. Nem mint tervet mondtam el. Amikor fölhívtak, az olyan volt mintha egy körkérdésre válaszolnék, hogy mi a véleményem valamiről. Én elmondtam a saját véleményemet. Az a tervem, hogy írok egy hosszabb összefoglalót a Szabó Ervin-ügy tanulságairól.

Olvasóink írták

 • 6. becsei.sandor 2010. október 15. 11:08
  „Első sorban tudós volt,akinek könyvtár alapítás egy totálisan elhibázott lépése volt,ha történetesen
  egy maceszgombóc gyárat épít,te akkor is éppen ennyire okos volnál mint most vagy.Az a rengeteg
  kivágott fa,amit a papírgyártáshoz felhasználtak,mind mind értelmetlen természet ronbolás.
  Vásárhely fűtési gondjai,ha vannak,megoldhatók könyvek eltüzelésével,neked nem oszt,nem szoroz.
  Szegény Német László,szegény Égető Eszter.”
 • 5. dodó 2010. október 11. 21:36
  „Nem kéne ezt a névváltoztatást elkapkodni!
  Igaz, hogy a derék Szabó Ervin kommunista volt, de csak másodsorban, mondhatnánk mellékesen! Elsősorban zsidó volt! Ugye, ha így nézzük, nemcsak maradhat a könyvtáron, hanem gondolkodni kéne egy hozzá méltóbb intézményen, pl az Akadémián?”
 • 4. történész 2010. október 11. 18:38
  „tiszta magyarok vagyunk ugye...Európa csak cigányoz bennünket..nem ok nélkül.. ekkora baromságot..röhögni kell rajta olyan szánalmas..Olcsóbb lesz -e a kenyér urak,ha név változás megtörténik..melyik sógorról lesz elnevezve ??”
 • 3. pickup 2010. október 11. 17:00
  „Szőcs Géza, coki!”
 • 2. lidi 2010. október 11. 16:39
  „1. "úgy érzékeltem, hogy ezek a politikusok mind tisztában vannak azzal, hogy az unió számára létfontosságú a kultúra. Ez közhelyesnek hathat, mégis nagy szó, mert tudjuk, hogy az uniós költségvetés számainak az arányában, és a kultúra fontosságának megerősítése szempontjából nagyon rosszul állunk."
  na és itthon, hogy állunk, t. államtitkár (vagy junior minister) úr?

  2. "Nem véletlen, hogy most is a kultúrának elsősorban azon szegmenseit kívánja felkarolni az unió, amelyek legközvetlenebbül áruvá tehetők"
  gondolkodom, vajon hány művészeti ágat lehetne még felsorolni, ami közvetlenül áruvá tehető... könyv, színház, zene, képzőművészet, fotó - így hirtelenjében...

  3. ha értette volna a kérdést (ismerné a problémakört), nyilván nem így válaszol a fesztiválokat érintő kérdésre sem - megint csak a tájékozatlanságát lehet tetten érni a válaszban.

  4. "mindenki máshogy nevezi az első számú vezetőt" - ja, hát néhányszor már tanúi lehettünk, első számú vezetőként mennyi a tapasztalata, tudása, valamint mekkora súllyal veszik számításba odafönt, amit mond (semennyire)”
 • 1. wasserkopf 2010. október 11. 13:51
  „Ne írj. Hallgass.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküt tett a vásárhelyi közgyűlés

Lázár János az új vásárhelyi közgyűlés alakuló ülésén harmadszorra tette le a polgármesteri esküt. Tovább olvasom