Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Szócska: a népegészségügy mély válságban van

Hódmezővásárhely - A népegészségügy az egészségügy más területeihez hasonlóan mély válságban van, ezért teljes megújulásra szorul - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szerdán Hódmezővásárhelyen rendezett konferencián.
Akadnak ugyan jó példák - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára az Egészséges Vásárhelyért Programot nevesítve -, de mint hozzátette, ezek nem váltak általánossá; indultak ígéretes projektek, de nem intézményesültek, és hiányzott a koordináció is - tette hozzá.

Szócska Miklós szerint a szűrés és a megelőzés, továbbá az intézményrendszer fejlesztésével eredményeket lehet elérni, de szükség van a lakosság szűrésekkel kapcsolatos magatartásának megváltozására is.

A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítása már a parlament előtt van, a dohányzás korlátozása a közösségi tereken a legjelentősebb népegészségügyi hatású jogszabályváltozással elérhető lépés lesz - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, ezt a mindennapok aprómunkája, a törvény betartatása és a leszokás támogatása követi majd.

A kormányzat több programmal igyekszik az emberek figyelmét felhívni az egészségmegőrzés fontosságára, s ebben jó partnernek bizonyult a sajtó is - mondta Szócska Miklós.

Paller Judit országos tiszti főorvos előadásában kifejtette, 2002 óta működik szervezett emlőszűrési program Magyarországon. A 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják be mammográfiás vizsgálatra.

A részvétel a vizsgálatokon 2010-ben 48,5 százalékos volt, de nagyok a területi eltérések. Az elmúlt években akadt olyan megye, ahol az érintettek egyötöde, s olyan is, ahol csaknem kétharmada megjelent a vizsgálatokon - tudatta a szakember.

A főorvos közölte: Magyarországon 359 mammográf működik, a szűrőállomások egy részén azonban nincs az eredmények pontos kiértékeléséhez szükséges szakember, az országban csupán 69 mammológus szakorvos dolgozik.

Olvasóink írták

 • 8. JB007 2011. március 24. 11:13
  „Apátfalvi**!

  Pont amiatt mert az MSZP alatt (is) az eü. színvonala a mélybe zuhant nem szabadna rablóbandának garázdálkodnia...”
 • 7. Apátfalvi** 2011. március 24. 08:31
  „az mszp 8 éves garázdálkodása (amely akár emberiség elleni bűntettként is aposztrofálható) után még az is csoda, hogy működik valahogy az egészségügy....”
 • 6. Mathiasking 2011. március 24. 07:38
  „L.Szócska Miklós. Jobb lenne, ha csendben maradna.

  Az L. rövidítés mit takar, azt rábízom a fantáziátokra. :-))”
 • 5. succmorgo 2011. március 24. 07:28
  „Fideszes idézet 2008-ból, úgy tudom Balsai mondta, de ha nem bocs: " Nem a 300 ft a tét, hanem hogy megkössük a Kormány kezét." Ez az egy mondat nagyszerűen jellemzi a 8 évig tartó szemét gáncsoskodást. Az amortizálásba, akadályozásba, hisztéria keltésbe profik, a kormányzásba nagy nullák. Az EU már lehúzta őket a klotyón.”
 • 4. kalkutta 2011. március 23. 23:47
  „Szócska, te fideses vagy? Akkor kussolj mert ha hozzányúltok valamihez akkor az nekünk sokkal többe kerül. Fogd be a pofádat, nyald a főnökeid s.ggét de ne csinálj semmit.”
 • 3. rozator 2011. március 23. 23:28
  „Az egészségügy sokat fejlődött! Legalábbis a sorok sokkal nagyobbak! De baromira hiányzik az a 300 forint! Ezt a mellébeszélést még van aki elhiszi? Bas.zák meg a fülkeforradalmárok!”
 • 2. deszkás 2011. március 23. 21:47
  „Szócska úr! Mikor vezetik be a vizitdijat? Tudja amiről nem kell nem kell-t tetszettek hablatyolni . Amiről "természetesen" nem fognak bennünket megkérdezni. Ja egészen elfeledtem én buta a 112 harmadot.”
 • 1. DMagóg 2011. március 23. 17:16
  „Mit mondott nem olyan régen a Nemzet Orvosa, Mikola? Pénzt! Pénzt! Pénzt az egészségügybe! Erre fel kinépszavaztattátok a vizitdíjat, mondván majd Ti megoldjátok, csak kerüljetek hatalomra! Ébresztő! Hatalmon vagytok! Nem nyafogni, megoldani! Pintér Sanyi bácsi két hetet vállalt. Ne mondjátok, hogy nem tudtátok, mit vesztek át! A parlamenti ki- bevonulás közben csak hallottátok, hogy milyen a helyzet, amit meg is lovagoltatok, teli szájjal fújtátok! Blöfföltetek, netán hazudtatok? Akkkor eljött a parlamenti kivonulás ideje! A Liszt Ferencről el is repülhettek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár Vásárhelyre hívja az MSZP-frakciót

"Az elmúlt időszakban úgy tapasztaltam, hogy mind parlamenti, mind polgármesteri munkám felkeltette az MSZP érdeklődését." Tovább olvasom