Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Szomszédok az Emlékpontról

Építészetileg nagyon szép a múzeum, a kiállítás viszont egy kicsit szegényes – mondta a vásárhelyi Emlékpontról Solti András, aki a múzeum szomszédságában lakik. Másban nosztalgiát ébresztettek a kiállított tárgyak. Az Emlékpont közvetlen közelében lakók között olyanokat is találtunk, akik még nem látták a tárlatot.

Solti András a 2800. látogató volt az Emlékpontban. Fotó: Korom András
Július eleje óta látogathatja a nagyközönség a vásárhelyi Emlékpontot. A város 1945 és 1990 közötti történetét bemutató kiállítást eddig több mint 17 ezren látták. Nem csupán helybéliek, hanem az ország minden részéből, sőt már külföldről is érkeztek látogatók.

Csak a fele látta

Annak néztünk utána, vajon a múzeum közvetlen közelében lakók, illetve dolgozók jártak-e már a tíz hete megnyitott létesítményben. Lakásokba csöngettünk be, illetve a múzeummal szomszédos üzletekben érdeklődtünk. Kiderült, az általunk megkérdezettek fele még nem látta a kiállítást.

– Még nem jártam az Emlékpontban, mert nem jutott rá időm. Sokáig nem is voltam itthon – mondta a kiállítóhelytől mintegy ötven méterre, a Rózsa utcában lakó Szakál Pálné.

A középkorú asszony alsó szomszédja, Hódi Imréné sem volt még a múzeumban. Gizella néni annyit hallott róla, hogy szép és tanulságos a kiállítás. Elárulta, hogy eddig azért nem ment át, mert túl sokan voltak, s nem szereti a tömeget. Amikor kevesebben lesznek, biztosan megnézi a kiállítást.

Személyes emlékek

– A bemutatott kort jól ismerem, hiszen abban nőttem fel. Szomorú emlékeim is vannak: elvették a mátyáshalmi szántónkat, valamint a sarkalyi gyümölcsösünket. Ki kellett mennem megmutatni, melyikek a mi fáink. Képzelje, egy traktor a szemem láttára húzta ki a 15 éves barackost és szilvást. A látványtól hazáig sírtam – mesélte Hódiné.

Szakál Pálnéék másik szomszédja, Solti András feleségével, Ádász Magdolnával a nyitás utáni második napon nézte meg a kiállítást. A középkorú férfi még arra is emlékezett, hogy a 2800., illetve 2801. látogatók voltak.
– Építészetileg nagyon szép a múzeum, a tárlat viszont egy kicsit szegényes, szűkös. Ezenkívül a honlapjukat is ritkán frissítik. Közel kétszáz digitális fotót készítettem a múzeum építésének fázisairól, amit át is vittem nekik. Örömmel fogadták. Várom, hogy feltegyék őket az internetes portáljukra – mondta a férfi.

Híres vendégek

A múzeummal szemben lévő ház egyik garázsában kialakított ötvösműhelyben dolgozik Szabó György Attila. Az aranyműves párjával, Szabó Gizellával részt vett a megnyitóünnepségen. A műhelyüktől néhány méterre állt a nagyszínpad.
– A tárgyak jó része nosztalgiát ébresztett bennünk. „Robbanós" Videoton televíziónk például nekünk is volt. Úgy látom, hogy sok embert érdekel a kiállítás. A műhely kirakatán át láttam már bemenni Orbán Viktort, Fábry Sándort és Réz Andrást is – árulta el Szabó György Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisgazdák Hernádi Gyulát támogatják

Szabó Lajos egykori kisgazda országgyűlési képviselő szerint az FKGP vásárhelyi szervezete… Tovább olvasom