Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szóvá tették a fakivágásokat a Szabadság téren

Hódmezővásárhely - Levelet és néhány aláírást küldtek a Szabadság téren élők a városrehabilitációs-programban érintett fák kivágása miatt Vásárhelyen. Az önkormányzat munkatársai a héten helyszíni bejárást tartottak. Újra szemügyre vették a vágásra kijelölt fákat. Zöldterület-rekonstrukcióval pótolják a növényeket.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mi a baja ennek a nyírfának? Láthatóan semmi, mégis kijelölték vágásra. Itt 30-40-50 éves fák is vannak – jegyezte meg egy férfi a felújítás alatt lévő Szabadság tér 80. számú társasháza mögött.

– Csak azokat a fákat vágják ki, amelyek betegek, vagy szükséges a közösségi tér kialakításához. Lehet, hogy kívülről egészségesnek tűnnek, de belülről sajnos korhadnak, és veszélyesek lehetnek – válaszolták a polgármesteri hivatal munkatársai. Kéri Enikő, a Szent István Városrehabilitációs-program projektmenedzsere és Rárósiné Tapodi Petronella főkertész éppen terepszemlét tartottak. Térképpel járták a környéket, és a beruházás miatt minden egyes kivágásra jelölt fát újra megnéztek. A társasházak közös képviselői küldtek levelet és néhány aláírással ellátott ívet a közelmúltban az önkormányzathoz. A fakivágásokat tették szóvá.

– Ismét megvizsgáljuk a városrehabilitációs programban érintett fákat, bár a tervet szakértők készítették. A beruházás részleteiről korábban több lakossági fórumot is tartottunk. A megfogalmazódott kéréseket figyelembe is vettük. A közösségi téren lesz például 2 grillező, 1 kisebb színpad, szabadtéri konditerem, fitneszeszközök. Nem akarunk rombolni, építeni szeretnénk, ezért is nézzük meg újra a növényeket – magyarázta Kéri Enikő.

Újabb terepszemlét tartottak a Szabadság téren. Fotó: DM/DV
Újabb terepszemlét tartottak a Szabadság téren.
Fotó: DM/DV

– Ebben a városrészben óvoda és iskola is van, játszótér viszont nincs, ami nem csak a Szabadság térieknek készül. Azokat a fákat, amelyeket például a játékok miatt ki kell vágni, pótolni fogjuk. Ahogy a beteg példányokat is. Akadnak olyanok, amelyek ágai túl közel vannak a társasház felújított homlokzatához, amit védeni kell. A gyomféléket – mint a bálványfát, amely igen agresszív gyomosító – szintén ki kell vágni. A lakókat azért is érintheti érzékenyebben a téma, mert akadnak olyan fák, amelyeket még ők ültettek. Érthető a kötődés, viszont a koncepció nélküli fásítás eredménye az lett, hogy néhol összeérnek a lombkoronák, elnyomják egymást, nem tudnak fejlődni, és van több olyan fa is, amelyet például közműre ültettek – magyarázta a városi főkertész.

Azt egyelőre nem tudták megmondani, pontosan hány fát érint majd a beruházás, ez a mostani bejárás eredménye lesz. Ami viszont biztos: 29 nagyméretű, előnevelt nyírfát, galagonyát, díszcseresznyét, 1000 darab virágzó cserjét (hibiszkusz, rózsa, fagyal), 1046 darab sövényt és 3500 darab évelő növényt ültetnek majd, és 1204 négyzetméteres gyepet telepítenek – még idén.

Olvasóink írták

 • 4. mivan? 2013. augusztus 05. 07:33
  „Fakivágással kapcsolatban. Bízzunk már annyira a szakemberekben, hogy tudják mit csinálnak. ne legyen már mindenki erdész...”
 • 3. Falcao 2013. augusztus 05. 07:06
  „Szabadság térre félve mentem be mindig mikor ott volt dolgom. Fényes nappal. Éjszaka be sem mernék oda menni. Én már csak ilyen félős vagyok :)”
 • 2. Secem 2013. augusztus 03. 20:41
  „Még szerencse hogy helyi rendeletben tiltották be a közterületen történő terigetést. A kép is jól bizonyitja, mennyire tesznek rá az illetékesek. Ha hoztak egy rendeletet akkor tartassák is be!
  Arra a környékre importált kisebbségieknek inkább munkahelyet kellene biztosítani, nem pedig szabadtéri konditermet!
  Az valóban szép hogy újracsomagolják a házakat, de a gáz, viz és villanyvezetékek már 30 éve elavultak voltak, azokat miért nem cserélik?
  Ez így csak egy látszatfelújítás választások előtt a kisebbségnek.”
 • 1. Írástudatlan 2013. augusztus 03. 10:49
  „A Kertvárosi fákat is szinte mindet kivágták már.Pedig mind egészségesek voltak.Látni beteg kiszáradt fákat azokat bizony otthagyták.Még most is ott állnak.Tudom kell télire a tüzelő a rászorulóknak de eszt nem így kellene megoldani mert bizony még egy két év és eltünnek majd a fák.A milliomos városvezetésnek és a halmon lévő FIDESZ. bagázsnak kellene a jövedelmükből előteremteni a rászorulóknak a téli tüzelőt nem pedig országos fairtást végezni!Így könnyű adakozni és reklámot csinálni a FIDESZ.bagázsnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarjáni nap - újra

Augusztus 3-án, szombaton 7 órától rendezik meg Vásárhelyen a Szél utcai játszótéren a Tarjáni napot. Tovább olvasom