Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Szövetséget alkottak a tartalékosok

Mindszent - A sorkatonaság megszűnésével eltűnt klasszikus tartalékos állomány helyett újabb civil bázisa lett a honvédségnek, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megalakulásával. A szervezetnek már Mindszenten is van helyi csoportja. Vezetőjük, Dávid István nyugalmazott mérnök alezredes leszögezi: semmi közük a Magyar Gárdához.
A Matasz, vagyis a Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001-ben alakult, azzal a céllal, hogy pótolják a felszámolt katonai tartalékos állományt. Idővel szinte valamennyi megyében, így Csongrádban is sorra létrehozták a megyei, illetve a városi szervezeteket. Nemrég Mindszenten is alakult egy, tizenöt fővel. Mártélyon is szerveznek egy harmincfős csoportot, valamint Szegváron is dolgoznak ezen. Ezzel a mindszenti szervezetnek ötvenfős bázisa lesz.

A mindszentieket Dávid István nyugalmazott mérnök alezredes vezeti. Az elnök 1972-ben Abasáron lett sorkatona, a páncélosoknál. Miután leszerelt a honvédségtől, Szegeden tűzoltónak állt. Egészen 1994-ig harcolt a lángokkal, majd átkerült a polgári védelemhez, ahol előbb Szegeden, utána Vásárhelyen lett parancsnok. Innen ment nyugdíjba 2002-ben.

Semmi közünk a Magyar Gárdához és a különféle politikai pártokhoz – mondta Dávid István elnök. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nemcsak nyugállományú egyenruhásokat, hanem mindenkit, nemre és korra való tekintet nélkül várunk sorainkban. Nem tervezünk semmiféle militarista képzést, civil szervezetként működünk – szögezte le az elnök.

Hozzátette: semmi kapcsolatban nem állnak az elhíresült Magyar Gárdával, illetve egyetlen egy politikai pártot sem támogatnak, valamint egyetlen egytől sem fogadnak el semmiféle támogatást. Elsősorban katonai hagyományőrzés a feladatuk, valamint a fiatalokkal megszerettetni a szerződéses, hivatásos katonaságot. Emellett részt kívánnak venni az esetleges árvíz okozta károk enyhítésében, de különféle sportágakat, ejtőernyőzést, búvárkodást, lövészetet is oktatnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MKB állásfoglalása a szíriai átutalásról

Mártély - Nem küldte el dr. Abdul Rahim mindszenti háziorvos 300 eurós, Szíriába címzett átutalását az MKB Bank, annak ellenére, hogy korábban teljesítették hasonló kérését. Tovább olvasom