Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Sztárok lettek Ausztráliában

Meglepte az ausztrál közönség lelkesedése egy hónapos ausztráliai turnéjuk során a vásárhelyi Dixie Jam Session zenekar tagjait. Az együttest négy fesztiválon is sztárvendégként léptették fel a szervezők. A vásárhelyi zenészek muzsikájára – a műfajban idehaza szokatlan módon – a közönség mindenütt táncra perdült.
Noosában közösen koncerteztek Bob Barnarddal. Fotó: Kelemen Ferenc
Tavaly tavasszal játszott együtt a vásárhelyi Fekete Sasban a helyi Dixie Jam Session együttes Bob Barnard ausztrál trombitással. Azt nem sejthették, hogy a nagy sikerű koncertnek köszönhetően az idén négy fesztiválon is felléphetnek Ausztráliában. Hatvani Jenő, a zenekar vezetője próbaképp jelentkezett a zenekarral az ötödik kontinens idei dzsesszfesztiváljaira, s megemlítette a szervezőknek, hogy együtt játszottak a neves trombitással. A szervezők felhívták Bob Barnardot, aki azt mondta, nagyon jó zenekarnak tartja a Dixie Jam Sessiont. Ajánlása elég volt, a szervezők meginvitálták a Fonay Tibor, Csanádi Lajos, Sallai László, Márton Norbert, Varga Valéria, Hatvani Jenő összetételű zenekart.

– Augusztus 10-étől október 9-éig voltak meghívásaink, de mivel mindannyian dolgozunk, Norbi pedig még iskolás, csak egy hónapot vállalhattunk – mondta Hatvani Jenő. A zenekar augusztusban Londonon és Szingapúron keresztül utazott az ausztrál tavaszba, s négy neves, a dubbói, a bellingeni, a newcastle-i és a noosai fesztiválon játszott.

– Bennünket a kiküldött lemezünk alapján a sztárzenekarok közé soroltak, közösen az amerikaiakkal és az új-zélandiakkal – árulta el a zenekarvezető, azzal együtt, hogy ezt csak a helyszínen tudták meg, s nem kis izgalmat okozott számukra.

Akárhány helyen léptek fel, a közönség táncra perdült a muzsikájuk hallatán. A Dixie Jam Sessiont a dubbói fesztiválon aratott siker aztán elkísérte a másik négy helyszínre.

– Dubbóban a búcsúesten amerikaiak játszottak, s szerették volna, ha tíz percre mi is beszállunk. Ebből másfél óra lett, Bellingenben a két meghirdetett koncertünkből négy lett, még a nemzetközi bridzsbajnokság záró vacsoráján is zenéltünk – sorolta Hatvani Jenő.

A zenekar egyik legnagyobb élményét a gosfordi dzsesszklubban adott háromórás koncert jelentette, melyen a nézőközönség túlnyomó része táncra perdült, beleértve azt a nénit is, aki azt mondta, járni is csak bottal tud, de ezt ő sem hagyja ki.

A vásárhelyi zenekart meghívták Sydney egyik magyar éttermébe is játszani. Az ottani, Horváth János vezette zenekar húszperces blokkra kérte fel őket, ebből végül másfél órás boldog zenélés kerekedett.
A zenekar a newcastle-i dzsesszfesztiválon bizonyosodott meg arról, ami nálunk csak a popzenekaroknak adódik meg: több olyan vendéggel is találkoztak, akik csak azért mentek utánuk, hogy muzsikálni hallják őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapid közgyűlést tartottak tegnap is

A keddi rendkívüli közgyűléshez hasonlóan tegnap is csupán néhány percig tartott a vásárhelyi… Tovább olvasom