Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Sztojka és Sajtos hangos vitája

Kiabálva zavarta el a cigány kisebbségi önkormányzat jogsegélyszolgálatához érkező vidéki ügyfeleket Sztojka László – állítja Sajtos László. A CKÖ elnöke állítja, nem kiabált, hanem visszaterelte az eredeti medrébe a jogsegélyszolgálat munkáját.
Sajtos László úgy látja, jogvédő munkája nem zavarja az iroda működését Fotó: Tésik Attila
A városháza folyosóján volt kénytelen az egyik ügyfelével foglalkozni a minap Sajtos László, a Csongrád Megyei Roma Polgárjogi Iroda, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett működő jogsegélyszolgálat tanácsadója.

– Nem sokkal korábban a jogvédő irodához érkezett öt ügyféllel együtt én is arra vártam, hogy megérkezzen a CKÖ helyi irodájának adminisztrátora, s beengedjen bennünket. Ám Sztojka László, a CKÖ helyi elnöke azt tudakolta az ügyfeleimtől, hogy mire várnak, majd kiabálva közölte, a jogvédő iroda vidékiekkel nem foglalkozik. Majd nekem is elmondta az ügyfelek előtt, hogy a jövőben csak a vásárhelyieket fogadhatom, csak tanácsokat adhatok és azt is csak pénteken délelőtt 9 és délután 1 között – mondta lapunknak Sajtos László.

Sajtos László elmondta, az 1999. óta működő jogvédő iroda, mely nemcsak romáknak nyújt ingyenes segítséget, a helyi CKÖ által a Magyarországi Cigányok Közalapítványhoz benyújtott pályázatnak köszönhetően működhet. Megbízását azóta többször, legutóbb tavaly februárban újították meg.

– Miután ilyen jogvédő iroda, mely nemcsak tanácsadással, de
Sztojka László szerint Sajtos lefoglalja az iroda adminisztrátorát, s zavarja a képviselői fogadóórákat Fotó: Tésik Attila
ügyintézéssel is foglalkozik, a megyében máshol nem működik, ezért vidékieket fogadok, s ezt számomra nem lehet megtiltani – tette hozzá Sajtos László. Hangsúlyozta, hogy a különféle iratok, beadványok elkészítése miatt nemcsak a pénteki ügyfélfogadási időben, de más munkanapokon is be kell mennie. Úgy véli, ez senkit sem zavar, hiszen van olyan képviselő, aki nem is tartja meg a fogadóóráját, és ő nem okoz jelentős többletköltséget a CKÖ számára, hiszen az iroda mindennap nyitva van. Sajtos László szerint tavalyi működése egész évben csupán 3503 forint pluszkiadást okozott a kisebbségi önkormányzatnak, ezt az irodaszerek használatából számolta ki. Az irodából például a 62-es körzeten kívül nem is lehet telefonálni, így a távhívásokat a saját mobil- vagy az otthoni vezetékes telefonjáról intézi.

– Nem kiabáltam senkivel – mondta lapunk kérdésére Sztojka László. – Azt azonban közöltem az ajtó előtt várakozó ügyfelekkel és Sajtos úrral, hogy az irodát hétfőtől csütörtökig a képviselői fogadóórákra tartjuk fenn, míg pénteken működhet a jogsegélyszolgálat. Ennek tevékenysége tapasztalataink szerint már túlterjedt a megye határain is. Többször is elmondtam Sajtos Lászlónak, hogy nem ügyvédi irodát, hanem jogsegélyszolgálatot működtetünk. Ő jócskán igénybe veszi a titkárnőnk munkáját, hiszen szinte állandóan vele gépelteti az ügyfelei iratait, a cigány kisebbségi önkormányzat jogszabályokkal kapcsolatos kéréseinek teljesítésére azonban mindig időt kér – tette hozzá Sztojka László, aki szerint költségvetésük amúgy is kevés a Zrínyi utcai iroda fenntartására, működtetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a művese

Előfordulhat, hogy az év végén vagy a jövő év elején megszűnik a vásárhelyi műveseállomás. Az azt… Tovább olvasom