Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szűrések éjszakája Vásárhelyen, Makón és Maroslelén

Hódmezővásárhely, Makó, Maroslele - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára április 25-ét (péntek) jelölte ki a szűrések éjszakájának, azért, hogy országszerte növeljék az ilyen vizsgálatokon való részvételt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A kezdeményezéshez a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó mammográfiás szűrőcentrumai is csatlakoztak. A 45 és 65 év közötti nőknek Makón és Vásárhelyen 12-től az esti órákig lesznek szűrések az emlőszűrő központokban, Makón a Kórház utca 2., valamint Vásárhelyen a Dr. Imre József utca 2. szám alatt. Időpont előzetesen, az EVP Egészségfejlesztési Iroda telefonszámain (62/532-368 vagy 62/532-367) kérhető. Maroslelén a Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza végzi a vizsgálatokat 13 és 20 óra között.

Megírtuk: Vásárhelyen tavaly decemberben adták át az ország első, 3 dimenziós képalkotásra alkalmas mammográfiás berendezését, ami segíti a korai stádiumú emlődaganatok felismerését, növelve a nők gyógyulási és túlélési esélyeit. A műszert a kórház Emlődiagnosztikai Központja fejlesztésének részeként szerezték be, vásároltak még új ultrahangkészüléket, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint átépítették a mammográfiás központot. A fejlesztést az indokolta, hogy az EVP 2008-ban útjára indított emlőszűrési programjának köszönhetően egyre több nő vizsgáltatta meg magát. Két év alatt 43-ról 69 százalékra növelték a szűrésen részt vevők arányát a városban, mára közel 70 százalékos az átvizsgáltság a vásárhelyi kistérségben.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó létrejöttével idén lehetőség nyílt arra, hogy Makón is emlőrákellenes programot indítsanak. Március 22-étől a makói kistérségben is az egészségügyi ellátó központ végzi az emlőszűréseket és az ehhez kapcsolódó szervezést, mely az EVP Egészségfejlesztési Iroda által kifejlesztett modellre épül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportági centrumok épülnek Hódmezővásárhelyen

Vívó-, ökölvívó- és atlétikai centrumot alakítanak ki Vásárhelyen. Tovább olvasom