Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Szüreti kavalkád Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az ősz leghangulatosabb közösségi eseményének számító szüreti mulatságra várja az érdeklődőket a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Kankalin Néptáncegyüttes október 25-én, szombaton.
A hagyományteremtő kezdeményezés délután 2 órától egészen késő estig kínálja a vigasság változatos programjait a PMK területén.

A szőlő betakarításának ünneplése ősi hagyomány. A középkortól kezdődően, a szüret csoportokban végzett munkáját mindig lakomával és táncos mulatsággal zárták. Ezt a szokást kívánják a szervezők feleleveníteni egy folklór nap keretében.

A népies hangulatról keramikus, üvegfestő, hímző, fazekas, gyöngyfűző és textilkészítő kirakodóvására, mezőtúri és helyi citerások élő muzsikája gondoskodik. A citera igazi magyar, húros hangszer, amelyet honfoglaló elődeink már ismertek és használtak. A népzenészek játéka mellé bizonyára jólesnek majd a helyben készített étkek, és a rendkívül gazdag borkínálat is. A finom nedűket az ország legkülönbözőbb tájegységeinek fajtáiból kínálják. A legkisebbekre is gondolva, must is fogyasztható lesz a helyszínen.

Az alkalom egyik szervezője, a Kankalin Néptáncegyüttes, 1962 óta működik a városban. Az őszi mulatságon két csoportja, a Cinege és a Cécó csábítja majd közös táncolásra a gyerekeket. A lépések könnyed elsajátításához, a kísérő Kender Zenekar fog a jó hangulatú talpalávalóról gondoskodni. A 18 órakor kezdődő színpadi produkciók stílusukban szervesen kapcsolódnak a nap mondanivalójához. A helyi Árendás Néptáncegyüttes és a Búzavirág Népdalkör, valamint a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület műsorai varázsolják hamisítatlan szüreti hangulatba a látogatókat.

S aki kedvet és erőt érez magában, a nap végén táncházban rophatja a csárdást egészen hajnalig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerüljük az Aranyboci nevű sajtokat, túrókat

Hódmezővásárhely - Ezen a néven árusította ugyanis termékeit a múlt héten Hódmezővásárhelyen bezárt illegális tejüzem. Tovább olvasom