Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szúrja a szemét? Hulladék a gyűjtőben

Hódmezővásárhely - Több vásárhelyi buszmegállóban szétnézve kiderült, hogy nagy szükség van a hulladékgyűjtőkre.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
 
Örömmel tapasztaltuk, hogy új szemetesek kerültek a tóalji buszmegállókba a régiek mellé. Ez nemcsak az esztétikum, hanem a praktikum miatt is jó, hiszen több vásárhelyi buszmegállóban szétnézve kiderült, hogy nagy szükség van a hulladékgyűjtőkre. Összesen 8 olyan buszmegállóban néztünk szét, ahol naponta megfordulunk, észrevételeink kifejezetten ezekre a megállókra és szemeteseikre vonatkoznak.

A Szentesi úton mindkét Jókai utcai megállónál jól látszik, hogy a buszra várók tudják, mi a rend: majdnem tele van a két szemetes, igaz, a Szentes felé tartó buszok megállója megviseltebb, mint az ellenkező irányba tartó buszoké. Az árokpart fűje elhullott papírzsebkendőket rejt, a pad előtt kilapított cigicsikkek hányódnak, pedig a kuka nincs még színültig.

Teljes kihasználtságban a buszmegállók szemetesei - GALÉRIA

Tavasszal cserélik az elhasználódott szemeteseket
 
Ékes József, a Városüzemeltetési és Ingatlankezelő Csoport vezetője kérdésünkre elmondta, a buszmegállók szemeteseit az önkormányzat havi rendszerességgel üríti közmunkások bevonásával. A karbantartás is a város feladata, tavasszal mérik fel a több mint száz szemetes állapotát, a szükséges javítások, cserék is ekkor esedékesek. 

A Bandulánál, vagyis a Pállfy utca sarkánál kicsit más a helyzet, kihasználtabb a Szentesi út jobboldali megállójának szemetese. Olyannyira, hogy meg is roggyant a feladat súlyától, pedig alá is gyűjtöttek szemetet az arrajárók, de szerencsére egy csomóba gyűlik a hulladék. Az már csak a szél hibája, hogy egy-két rakoncátlan újság az úttestre keveredett. A túloldalon nyoma sincs a megálló kövezetén hulladéknak, még csikket sem látni - úgy látszik, a városba igyekvők nem dohányoznak. Egy pezsgősüveg kikandikál a szemetesből, újév napját juttatva eszünkbe.

Fér még szemét a Lázár utcai megálló hulladéktárolójába is, igaz, alá is jutott bőven a csikkből. De hogy kerül a várókba a csikk, ha ott nem is lehet dohányozni? S ha már dohányzik a buszra várakozó, miért nem a szemetesbe pöccenti a csikket? De ez a kérdés megint csak a városból kifelé tartóknak szólhat, hiszen a túloldali megállóban a szemetest rendeltetés-szerűen használják: a csikktartó hamarosan megtelik, körülötte alig van bagócsutka.

Teljes kihasználtságban a buszmegállók szemetesei - GALÉRIA

Buszunk bekanyarodik a Deák utcába, ahol a Petőfi utcai megálló szemetese lecsúszott a jelzőtábla rúdjáról. Lehet, hogy a súlyától - habár egy kevés fér még bele -, de inkább az idő vasfoga kezdett ki vele. A túloldalon féligrágcsált kenyérdarabok társaságában üldögél egy szintén „lecsúszott", majdnem tele szemetes. Az egyik buszra várakozótól megtudjuk, hetek óta így néz ki a tartály, de a környezete sem kutya - mondja a neve elhallgatását kérő nő -, az eldobált csikkek itt is dekorálják a földet. Dohányos létére nem érti, miért kell elhajítani, legalább gyűjtsék össze a bagósok egy kis dobozba a csikkeket, ő is így csinálja. Nem zavar senkit vele, otthon meg kidobja. Szerinte egyszerű a magyarázat a sok földbe taposott csikkre: mivel az 5 méter távolságot be kell tartani a buszmegállók esetében is, a dohányosok a fal mellé húzódva pöfögnek, a rudacskák pedig a várók körüli fűben landolnak.

Olvasóink írták

 • 8. Én2 2013. február 04. 06:55
  „Zacsó sincs a szemetesbe így amit beledobálnak az is kihull belőle. Igen nagyon szemetes város Vásárhely.”
 • 7. gthomek 2013. február 03. 10:21
  „Az egész város egy nagy szemétlerakó, a szerencsésebb hulladékot, már kikérték. Most a fővárost szennyezi.”
 • 6. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. február 02. 07:26
  „"Fér még szemét a Lázár utcai megálló hulladéktárolójába is"
  Az író ebbe a mondatba elhelyezett egy burkolt véleménynyilvánítást... ravaszXD”
 • 5. hecsedli 2013. február 01. 06:28
  „4. cindi 2013.01.31. 21:46
  Sajnos ez a fajta gondolkodásmód amely természetesen a normális is egyben, ritka errefelé.Teljes mértékben igazad van.”
 • 4. cindi 2013. január 31. 21:46
  „Nem lehet hogy az a gazember aki szétdobálja a szemetet és nem az aki összeszedi vagy összeszedeti?”
 • 3. nemzeti 2013. január 31. 17:20
  „Tulajdonképpen egész Hódmezővásárhely szemetes, nagyon. Nemcsak a belterületi árkokat kellene megtisztítani a szeméttől, hanem a külterületen lévő utaknál is kellene rendszeres összeszedés, sokan direkt oda hordják ki a szemetüket, a döglött kutyák teteméről nem is beszélve... ANTSZ nem látja vagy a város vezetői?”
 • 2. xenopus 2013. január 31. 17:03
  „A Tisza Volán igazán megvizsgálhatná hogy kik azok a sofőrök akik MENET KÖZBEN -teli utasokkal- IS dohányoznak!
  Mivel sokkal károsabb a nem dohányzónak a más füstjét szívni a buszon mint egy szabad téren lévő buszmegállóban! Ezzel szerintem átestek a törvényhozók a ló túloldalára. Én is dohányoztam sok (32!) évig de már letettem, nem zavar a füst, nyugodtan szívhatja bárki bárhol, bármikor.”
 • 1. efje 2013. január 31. 10:38
  „Nyilvánvalóan kicsik és nem praktikusak a szeméttárolók. Nagyobbat nem mernek kirakni, mert sokszor az ott élők töltik tele háztartási hulladékkal.
  Először be kell kamerázni a buszmegállót, utána lehetne javitani a körülményeken.
  Az eddigi felújítás viszont tragikusan és felemásan sikerült. Ennyi pénzből nagyon kevés burkolatcsere történt.
  Új megállókra is szükség lenne pl. Újvároson az orvosi rendelőnél, ahol a legközelebbi fél kilóméterre van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarajevóból hazajöttek, Koszovóba indulnak

Közel 200-an, többségükben a vásárhelyi laktanyából utaznak a közeljövőben 6 hónapos külszolgálatra Koszovóba. Tovább olvasom