Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szúrópróbás vásárhelyi gázvizsgálatok

Hódmezővásárhely - Lakossági és képviselői panaszra és a Magyar Energia Hivatal utasítására novembertől márciusig vizsgálta a gáz fűtőértékét a szolgáltató Hódmezővásárhelyen.
Természetesen az derült ki, hogy minden szabványos. Az önkormányzat is műszert bérelt és mért – hasonló eredményre jutott, de megállapította: a napi hőérték-ingadozás jelentős. A város eldöntötte, ezután is mér, titokban, szúrópróbaszerűen.

„Valami baj van a gázzal!" – a régi panasszal vásárhelyiek keresték meg az év elején Varga András települési képviselőt. Választókörzetének polgárai elmondták, az enyhe tél ellenére is irreálisan sokat fizettek a gázért, a kézhez kapott számlák összegének mértéke pedig meghaladja az áremeléseket. A gondot feltevésük szerint a kifogásolható minőségű gáz hőérték-ingadozása okozza.

Ezt így lehet érezni – mérni azonban a fogyasztó nemigen tudja. A városatya ezért januárban önálló képviselői indítványt nyújtott be ezzel kapcsolatban a jegyzőnek, amelyet a február 7-i közgyűlés egyhangúlag elfogadott. Az indítvány nyomán az önkormányzat a Magyar Energia Hivatalhoz fordult, hogy vizsgálja meg: a gáz fűtőértéke mindenhol egyforma-e a városban, ha pedig eltérés mutatkozik, mi annak az oka. Ők a kapott levelet továbbították az Égáz-Dégáz Zrt.-nek. A szolgáltató – teljesítve a törvényben előírt kötelezettségét – kivizsgálta a panaszt. Eszerint a tavaly novembertől 2008 márciusáig tartó időszakban Vásárhelyen a gáz fűtőértéke a mérésekkor a minimum előírásnak megfelelő volt, 34,12 és 34,20 közötti értéksávban helyezkedett el. Az előírás szerint a fűtőérték 27,2-42,6 MJ/m3 közti sávban mozoghat.

A városi önkormányzat mérésének eredménye: a gáz szabványos, de ingadozik a fűtőérték. Illusztráció: Tésik Attila
A városi önkormányzat mérésének eredménye: a gáz szabványos, de ingadozik a fűtőérték.
Illusztráció: Tésik Attila

A város közben független méréseket végeztetett, ehhez gázkromatográfot bérelt. Március, illetve április hónapban vizsgált kéthetes időszakban a fűtőérték az előírásoknak megfelelt, azaz 34,06 és 34,19 MJ/m3 között változott. A napi fűtőérték-ingadozások mértéke azonban jelentős.

– A számok szerint a fűtőérték megfelel a szabvány előírásainak – összegezte lapunk kérdésére a vizsgálat eredményét Varga András. – Ennek ellenére ma is rendszeresen kapok lakossági jelzéseket ezzel kapcsolatban. Sokan panaszolják, hogy a gáz színe hétvégéken nem olyan, mint a többi napokon, és a tűzhelyre rakott víz lassan forr fel. A problémát okozhatja például nyomáskülönbség vagy a gyengébb minőségű gáz. De objektív ok is állhat mögötte, amelyről a szolgáltató nem tehet. A város a jövőben rendszeresen, szúrópróbaszerűen fog méréseket végezni.

A fizika törvényei

A készülék állapota, karbantartottsága jelentős hatással lehet a földgáz eltüzelésének hatásfokára – kaptuk a tájékoztatást az Égáz-Dégáz Zrt.-től. Egy nem rendszeresen tisztított készülék esetében a hőcserélőelemek, felületek szennyeződése a hőátadást gátolja. A megfelelő működést a készülék szabályozása, azaz a földgáz-levegő keverék pontos beállítása is javítja. A vízmelegítők körülbelül 30-40 Celsius-fokkal tudják a vizet felmelegíteni – ehhez képest nem mindegy, hogy a beérkező hideg víz 5 vagy 15 Celsius-fokos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kabarédíjjal vigasztalta Sas Józsefet

Hódmezővásárhely - Magyar Kabaré Díjjal jutalmazta vásárhelyi rajongója Sas Józsefet kárpótlásul, hogy idén nem vehette át a Kossuth-díjat. Tovább olvasom