Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Táblázatba írják, ki mikor evett

Hódmezővásárhely - Ha egyedül kellene gondoskodnia a gyerekeiről és a háztartásáról, aligha tudna most pihenni a vásárhelyi hármas ikrek édesanyja. A vásárhelyi Nánási családnak Hős Ferencné Marika segít önzetlenül: a házimunkában, a kicsik etetésében, pelenkázásában.
A család táblázatot készített, ebbe írják, ki mikor evett, mikor kapott C-vitamint, vastablettát. A lányokat, ha egyforma tipegőben vannak, szinte lehetetlen megkülönböztetni.

A vásárhelyi Nánási családnak a hármas ikrek, Róbert, Beáta és Regina február 3-i születését követően sok ruhát és más, nélkülözhetetlen holmit ajánlottak fel. De sikerült megoldani a legnagyobb problémát is. Az édesanyának, Nánásiné Nagy Beátának március 10-étől Hős Ferencné segít – önzetlenül – a kicsik körüli teendőkben. Az anyuka ugyanis egyedül nem győzné a tennivalókat, egy pillanatra sem hagyhatná magukra a gyerekeket, nem mozdulhatna ki a lakásból. A férj, Nánási Róbert ugyanis dolgozik.

– Marika rendkívül nagy segítség, és lassan kezdünk összecsiszolódni – mondta Bea. – Mindent megbeszélünk. Csináltam a gyerekekhez személyre szabott táblázatot, amin feltüntetjük, ki mikor evett, kapta meg a vastablettát és a C-vitamint. Mindent regisztrálunk. Ennyi adatot egy gyerek esetében is képtelenség megjegyezni, nemhogy háromnál.

Az édesanya válláról rengeteg terhet levett Marika, a pótnagymama...
Az édesanya válláról rengeteg terhet levett Marika, a pótnagymama...

A kicsik ottjártunkkor éppen túl voltak az egyik etetésen, és békésen, egészségesen szuszogva aludtak. Nem volt ez mindig így. A közelmúltban mindhárman megfáztak, Regina és Beáta kórházba is került – előbbi hányt, utóbbi nyűgösebb volt a szokottnál –, Róbert otthon gyógyult. Nem volt súlyos az állapotuk, de az orvosok gyógykezelésre, megfigyelésre jobbnak látták a két lányt benntartani a gyerekosztályon. Már újra otthon az egész család, és az ikrek nőnek, gyarapodnak: héthetesek, és majdnem három kilót nyomnak.

– Nem bántam meg, hogy elvállaltam – közölte a 63 éves Marika, aki hétköznapokon reggel 8 órától délután 2-ig segít Nánásiéknak. – Mindhárom apróságot imádom, nagyon aranyosak. Segítek az etetésben, a pelenkázásban, de kiveszem a részem a házimunkából is, elmosogatok, feltörlöm az előteret, mikor mire van szükség. Ha Bea elszalad anyatejért, vásárolni vagy a gyerekorvoshoz tanácsért, míg megjön, vigyázok az ikrekre. Eddig semmi gond nem volt.

...aki éppen Beát dajkálja. Fotók: Tésik Attila
...aki éppen Reginát dajkálja.
Fotók: Tésik Attila

– Így néha kicsit pihenhetek, mert nem ez a jellemző – vette át a szót Beáta. – Eleinte csendesek voltak az ikrek, de mostanában előfordul, hogy órákig „üvöltenek", és persze nehéz kitalálni, éppen mi a bajuk. Robi a leghangosabb, Bea a legnyugodtabb, ő csak akkor sír, jelez, ha éhes. Éjszaka is négyóránként esznek, vagyis jó, ha négy-öt órát alhatok naponta. De nem panaszkodom, fantasztikus, hogy vannak...

Az anyuka azt is elárulta, hatéves lányuknak, Petrának Regina a kedvence – őt foghatta először kézbe, még az Erzsébet-kórházban –, a szülőknek nincs kedvencük, bár Beátának Bea, Róbertnek pedig Robi kicsit közelebb áll a szívéhez. Az sem titok, az édesapa olykor még összekeveri a két lányt, de párja bevallotta: ha teljesen egyforma tipegőben lennének, lehet, ő sem tudná megkülönböztetni őket.

Rendszám a babakocsin

A három apróság pillanatnyilag egy gyerekágyon osztozik. Robika középre, a két nő közé került, s helyét a „bútordarabon" egy „Róbert" feliratú rendszámtábla jelzi. Ez korábban Beátáék autóját díszítette, és még most sincs a végleges helyén, mert Robi babakocsijára – egy szólót és egy duplát vettek a szülők – erősítik majd fel.

Olvasóink írták

 • 3. katcsi 2009. március 26. 11:14
  „gratula:)”
 • 2. Hmmm... 2009. március 25. 18:13
  „A erot, egeszsget kivanok es persze nagyon sok oromet es boldogsagot a csalad minden tagjanak.
  Bizony el kel a segitseg meg az atlagos esetben is, hat meg ha ilyen boseges a gyermekalldas. Nagyon ritka az ilyen onzetlen felajanlas, nagyon mely koszonet illeti marika nenit.”
 • 1. surda1973 2009. március 25. 07:03
  „Remélem jól vagytok,és minden a legnagyobb rendben van veletek?Évi vagyok,aki a kórházban már felajánlotta,hogy segít,és még most is nagy szeretettel gondolok rátok.Van-e szükségetek valamire?Ha igen,csak szóljatok.Puszi az egész családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják a cigánytelepet Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nem vártak áprilisig, már bontják az Észak utca 90–92. számú épületcsoport… Tovább olvasom