Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Tábornoki randevú Hódmezővásárhelyen

A nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a hivatásos katonaság bevezetésének tapasztalatairól is tárgyalt tegnap a hódmezővásárhelyi laktanyában a magyar és a szerbia-montenegrói vezérkari főnök. Déli szomszédunkban ezután tervezik a haderőreformot: az országban legutóbb 43 ezer újoncot vonultattak be.
Közös szemle. Ljubisa Jokic altábornagy és Havril András vezérezredes a vásárhelyi technikával ismerkedik. Fotó: Tésik Attila
Az évek óta tartó együttműködés megerősítése érdekében látogatott tegnap Magyarországra a szerbia-montenegrói hadsereg vezérkara. Ljubisa Jokic altábornagyot, a vezérkar főnökét és kíséretét a magyar partner fogadta a vásárhelyi laktanyában: Havril András vezérezredes, vezérkari főnök, munkatársaival együtt.

– Hazánkban hivatásos haderő váltotta fel a korábbi sorkatonai szolgálatot, s déli szomszédunknál is ehhez hasonló átalakítást terveznek. Többek között az átmenet, valamint a változás tapasztalataira is kíváncsi mostanában a szerbia- montenegrói fél – nyilatkozta lapunknak a magyar vezérkar vezetője.

A pár éve kezdődött együttműködés eredményeként idén májusban közös hadgyakorlatot szerveznek Magyarországon. Ezenkívül a két állam hadserege a jövőben együtt szeretne működni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is. Magyarország tagja annak a tiszai zászlóaljnak, mely Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával együtt tevékenykedik. A szerbia-montenegrói fél szeretne ehhez csatlakozni, s ebben hazánk segítséget tudna nyújtani.

– Nálunk most indul el az a haderőreform, mely Magyarországon már megtörtént. Szerbia és Montenegróban még közel 43 ezer fiatal vonult be kötelező sorkatonai szolgálatra. Ráadásul idén kezdjük el a NATO-csatlakozáshoz szükséges tárgyalásokat is. Ezért fontos, hogy megfelelő tapasztalatokat szerezzünk – vette át a szót Ljubisa Jokic.

A szerbia-montenegrói altábornagy hozzátette, hogy céljuk egy kisebb, de professzionálisabb haderő megteremtése. Ehhez pedig elengedhetetlen a különféle nemzetközi együttműködés. Déli szomszédunk katonái már négy országban teljesítenek békefenntartói szolgálatot.

Az átalakulás egyik momentumaként a szerbia-montenegrói katonák átadják az ország határainak őrzését a rendőrségnek. Ezt elsőként a Magyarországgal közös határszakaszon vezették be.

A tegnapi megbeszélés után a vendégek megtekintették a vásárhelyi laktanya technikai arzenálját. A gyakorlótéren felsorakoztatott gépjárművekkel, fegyverekkel a közeljövőben közös gyakorlaton is találkozhatnak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztani kell a vécéhasználatért

Több mint egy éve zárva tart a lepusztult állapotban lévő nyilvános illemhely a vásárhelyi… Tovább olvasom