Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Tájékoztató a számlázásról – közös képviselőknek Vásárhelyen

Ismét a szemétszállítási díjról egyeztettek a vásárhelyi városházán, fórumot tartottak a közös képviselőknek. Akik továbbra is igazságtalannak tartják a tavaly júniustól bevezetett rendszert. A képviselők szerint így előfordul, hogy egy egyedülálló többet fizet, mint egy család.
Szemétszállítás. Ismét fölvetődött a kérdés Vásárhelyen: hogyan fizethet többet egy egyedülálló, mint egy család? Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi társasházakban vagy lakásszövetkezeti ingatlanokban élők csupán 30 százalékának lenne olcsóbb a szemétszállítási díj, ha személyenként, nem pedig lakásonként kellene fizetni a szolgáltatásért – hangsúlyozta tegnap a városházán a közös képviselőknek tartott egyeztető fórumon Kovács Pál, a polgármesteri hivatal munkatársa. E témában egyébként már nem az első alkalommal tartottak megbeszélést.
Számos panasz vetődött fel ugyanis amiatt, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően, tavaly június egytől a szolgáltató A. S. A. Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. már nem a tulajdonosoknak külön-külön számlázza a díjat, hanem a lakóközösségeknek. Ugyanakkor arról is folytattak már vitát, hogy miért kell ugyanannyit fizetni mondjuk egy 50 négyzetméteres lakásban egyedül élőnek, és egy nagyobb otthont birtokló, többtagú családnak.

Hulladékgazdálkodással olcsóbbá tehető a szemétszállítás díja – magyarázta Kovács Pál. Azaz, ha a lakóközösségek használják a szelektívhulladék-gyűjtőket, akkor kisebb konténer is elegendő.
Ugyan jónak tartják a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét, ám a szemétszállítási díj elosztásával továbbra sem értenek egyet a közös képviselők. Reith Imre, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a díjat nem a cég vetette ki, a közös képviselők osztják szét. Most ugyan a kft. lakásonként számláz, de miután ez sem felel meg a jogszabálynak, ezért elképzelhető, hogy a jövőben összesített számlát küldenek. Kovács Pál is azt erősítette meg, hogy a közösségeknek kell dönteni arról, miként osztják szét. A díj egyébként közös költségnek minősül.

Ha tényleg a közös költség része, akkor mi a helyzet az egyedülálló, 65 év felettiekkel, akiknek nem kell fizetniük szemétdíjat? – vetődött fel az újabb kérdés. A kedvezményezetteknek az önkormányzat fizeti ki a szolgáltatás tarifáját – felelte Kovács Pál, s az összegeket átutalják a lakóközösségeknek.

Azok helyett, akik nem fizetnek szemétdíjat, miből tegye hozzá a közös költséghez? – érdeklődött Lukács Ernőné, közös képviselő, mondván: külön kössön a szolgáltató szerződést a lakókkal, s hajtsa be a cég a hiányt. Ha minden lakónak saját edénye lesz a társasházakban, akkor tud külön szerződést kötni a kft. – válaszolta erre Reith Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés a vásárhelyi strandfürdőben

Egy ideig nélkülözniük kell a vásárhelyi strand vendégeinek a szabadtéri hideg vizes medencét.… Tovább olvasom