Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tájkép csata előtt, után – és közben

Másfél évtizede 120 ezer főből állt a Magyar Honvédség, most 31 ezren bújnak angyalbőrbe szolgálatba indulás előtt. Ennél is nagyobb horderejű az a különbség a múlt és a jelen között, hogy korábban csak a „baráti fegyveres erők" parancsnokai szemlélhették meg a nagyszabású hadgyakorlatokat, most akár 3 ezer civil is a helyszínen nézheti a rakéták becsapódásait, hallgathatja a helikopterek zúgását. A Bevetési Irány 2005 elnevezésű hadgyakorlaton voltunk, amelyet a vásárhelyiek irányítottak a Bakonyban.
Meg lehet élni a zsoldból, honvéd úr? - kérdi a fiatalember. Fotók: Schmidt Andrea
A csúcspontra, egy 40 perces bemutatóra az ország minden részéből idesereglett katonák két hétig készültek. A helyszín szinte tradicionális. Hiszen a varázslatos kis bakonyi falu, Öskü tőszomszédságában elterülő gyakorlóterep dombjait már a néphadsereg katonái is sokszor megrohamozták, és a szomszédos hajmáskéri laktanyából ide vezényelt szovjet katonák is gyakorta csatlakoztak hozzájuk.

Cuki trendi cuccok

Ezen a mostani hadgyakorlaton azonban csak az elhagyott katonai objektum távolban kirajzolódó körvonalai emlékeztetnek a régi időkre, amikor még a Vörös Csillag indulót játszotta a katonazenekar – a mostani Glory, glory halleluyah helyett.

Bizony, 15 év nagy idő egy hadsereg életében – főként ha folyamatosan a megújulás a cél. Nincsenek már sorállományú katonák, hanem szerződésesek és hivatásosok; az egyenruhák NATO kompatibilisek – sok civil is szívesen belebújna egy-egy trendi zubbonyba. Különösen a repülősök népszerűek: sokan Szabó Zoltánnal, a legendás kecskeméti pilótával fényképezkednek, aki számos nemzetközi versenyen bizonyította, hogy nem szabad leírni sem a magyar repülősöket, sem a MIG–29-eseket.

Érkeznek az iskolásokat, meg a nyugdíjas katonákat szállító buszok: a fiatalok és harcedzett egykori katonák valósággal ellepik a kiállított harci eszközöket. Bárki felmászhat a kétéltű járművekre, bemehet a híradós kocsikba, közvetlen közelről szemlélheti a légelhárító rakétákat. A katonák készségesen magyarázzák a műszaki paramétereket, a bevetési fokozatokat.

Csavard fel a szőnyeget!


Az alkalomra US Army feliratú terepszínű zubbonyt öltött fiatalember egy belorusz gyártmányú T72-es tankon áll. Az érdekli, mennyien férnek el a jármű belsejében. Hárman – érkezik a készséges válasz: a vezető, az irányzó és a parancsnok. Egy alternatív kinézetű fiú a fizetésekről érdeklődik. Több mint száz bruttót lehet keresni – hangzik a válasz, elkelne hozzá egy beszédes arckifejezés, de meg kell elégedni a tényközléssel: a katona terepszínűre mázolta az arcát.

A szabadtéri színpadon a húrok közé csapnak a Madarak és felcsendül a – Csavard fel a szőnyeget... A színpad mellett várakozik Barabás Évi, az egyik kereskedelmi televízió műsorvezetője, itt a háziasszonyi szerepet alakítja: kvízjátékra hívja a gyerekeket. A katonai VIP-sátrakban egymást rég nem látott bajtársak idézik föl a régi időket. Összesen 3000 vendéget hívtak meg a szervezők. A hadgyakorlaton ennek a létszámnak pont a fele, 1500 katona vesz részt.

Tiszta Amerika...

Katonás pontossággal, fél egykor érkezik a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter társaságában elfoglalja a helyét a Körös-hegyi szemleponton. Ez magyarul egy megnagyobbított kilátó, ahonnan a nyugdíjas tisztek, a vezérkar tagjai a külföldi katonai szakértők és az újságírók szemlélhetik a hadgyakorlat mozzanatait, melyekhez Benkő Tibor dandártábornok fűz kommentárokat.
Egy idegen polgári repülőgépet vezetnek ki a légterünkből a magyar vadászgépek. A békének hirtelen annyi, mert az ellenség váratlanul lecsap. Óriási füst jelzi az aknák becsapódási helyét, a narrátor tábornok azt magyarázza, mi a fölöttünk elhúzó helikopterek szerepe a válaszcsapásban. Közben folyamatosan hallani a hazai tisztek kommunikációját – mintha egy amerikai háborús film szereplői lennénk. Az azonnali reagálású egységek nevét ismerjük a moziból: Bravo, Tango, Charley...

Vásárhelyi harcosok


A pillanatnyi csöndet óriási fegyverropogás töri meg, vadászgépek húznak el a csatamező fölött, helikopterek lövik az ellenséges állásokat.
A harci cselekményeket egy bunkerből Kovács József ezredes, a hódmezővásárhelyi könnyűlövész-zászlóalj parancsnoka irányítja. Óriási a felelőssége: éles lőszerekkel „dolgoznak". Mindent percre pontosan előre megterveztek, de koreográfia ide vagy oda – a gyakorlat veszélyes üzem.

Irány a Körtvélyes csúcs! – hangzik a parancs. Amint a csúcsot is megtisztították katonáink az ellenségtől, véget ér a csata.
A miniszterelnök gratulál a parádés bemutatóhoz. Fotósok, operatőrök és bámészkodók kíséretében megtekinti a kiállított haditechnikát. Kitünteti a gyakorlaton jó munkát végzett katonákat. Ő is kap ajándékot: Havril András vezérkari főnök egy díszkardot ad át neki.

A nap hódmezővásárhelyi hősei közben elhagyják a csatamezőt. Láthatóan még mindig izgatottak, lelkesen mesélnek. Burján Ferenc az 5/62-es aknavető üteg tagja annak örül legjobban, hogy nem veszett kárba kéthetes munkájuk: belülről is úgy érzékelte, igazán látványos bemutatóval tudtak előrukkolni. Buttás Viktória az aknavető üteg rajparancsnoka: két psza-t kellett kilőniük, rendben teljesítették.
Egyébként egyre több nő ölti magára az egyenruhát, jelenleg a teljes állomány 16 százaléka a szebbik nem soraiból kerül ki. Mészáros Antal, a szegedi toborzóiroda vezetője azt mondja, a bőség zavarával küzdenek: sok a jelentkező, a felvehető katonák száma viszont véges. Jelenleg alig több mint 30 ezren szolgálnak a honvédségnél.
Babgulyás, csokornyakkendő

A legénységi sátorban gyülekezünk, ebéd következik. Ízletes babgulyást kanalazunk a műanyag tányérból, lágy kenyeret harapunk hozzá, leöblítjük kólával. Katonák, civilek és csokornyakkendős felszolgálók – együtt. Egy ilyen ebéd-élet-képet mutató katonai sátor tizenöt éve alighanem elképzelhetetlen volt.

Ez már nem az a hadsereg – annyi bizonyos. És ami még tény: kisebb, olcsóbb – de a miénk.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a hazugságról és a város blamálásáról

Személyeskedő vitába torkollt Havránek Ferenc munkáspárti képviselő és Lázár János polgármester… Tovább olvasom