Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Takarékoskodás a vásárhelyi döntés indoka

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a mezőőr látja el a batidai és barattyosi külterületi koordinátori teendőket év eleje óta. A döntést takarékoskodással indokolták. A kútvölgyi, az erzsébeti és a kishomoki koordinátorok a megszokott rend szerint dolgoznak tovább.
A vásárhelyi külterületi koordinátorok 2006. január 1-jétől működnek Kútvölgyön, Erzsébeten, Kishomokon, Barattyoson és Batidán, s munkájuk egy kicsit hasonlít a falugondnokéhoz. Figyelmük szinte mindenre kiterjed, ami közösségüket érinti, a nyesedékgyűjtés ellenőrzésén keresztül a víziközmű-társulat megszervezésén és a ruhaosztáson át a közmunkások irányításáig. De az ott lakóknak, elsősorban az idősebbeknek segítenek papírügyeik intézésében is. Az országosan szinte egyedülálló rendszer bevált, a települések, városrészek elhelyezkedéséből adódó hátrányokat sikerült kiküszöbölni. Munkájukat, tevékenységüket 2006 szeptembere óta a Mezei Őrszolgálat és Külterületi Koordinációs Központ felügyeli.

– A pénzügyi és gazdasági válság miatt ezt a területet is elérték a megszorítások – mondta Benkő Zsolt, az intézmény vezetője –, ezért januártól megszüntették Török Pál önálló koordinátori státusát Barattyoson és Oláh Zoltánné státusát Batidán. A racionalizálást az is indokolta, hogy ezen a két településen a lakosok nem vették igénybe nagy számban a koordinátori szolgáltatásokat. Éppen ezért az idei esztendőtől ezt a feladatot mezőőrök látják el, Barattyoson Katona Róbert, Batidán pedig Tóth Bálint. A kútvölgyi, a kishomoki és az erzsébeti megbízottal szerződést hosszabbítottak.

Barattyoson is a racionalizálásra volt szükség. Fotó: Tésik Attila
Barattyoson is a racionalizálásra volt szükség.
Fotó: Tésik Attila

A koordinátorhálózat működtetése az elmúlt esztendőben több mint 5 millió forintjába került a vásárhelyi önkormányzatnak, idén erre várhatóan közel 4 millió forintot fordítanak.

Fogadóórák

A külterületi koordinátori fogadóórák ismertetését kezdjük az újakkal. Katona Róbert (Barattyos) kedden, páratlan héten délután 5 órától 6-ig, páros héten délelőtt 10-től 11-ig várja az érdeklődőket. Tóth Bálint (Batida) kedden és csütörtökön, páratlan héten délután 5-től 6-ig, páros héten délelőtt 10-től 11-ig ügyel mindkét napon. Pánczél Sándor (Erzsébet) vasárnap délután 5-től 6-ig, Lázár Annamária (Kútvölgy) hétfőn és szerdán délután 3-tól 4-ig, Saja Mária (Kishomok) hétfőn és csütörtökön délután 4-től 5-ig, míg szombaton délelőtt 9 órától délután 5-ig tart fogadóórát.

Nem örültek a döntésnek

– Költségvetési szempontokkal indokolták az önálló státus megszüntetését, sajnálom, hogy így történt. Nehéz dolga lesz a mezőőrnek, mert nem nagyon ismer senkit, jómagam pedig Batidán lakom – mondta Oláh Zoltánné.

– A takarékoskodással magyarázták a döntést. Nem örültem neki, mert szívesen csináltam ezt a munkát. De nem hagynak bennünket magunkra. Együtt kell működnünk. Én mindenben segítek, amiben tudok , hiszen itt élek Barattyoson – közölte Török Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós programot vezet Vásárhely

Hódmezővásárhely - Az Európai Unió 7 országának 12 városát vezeti Vásárhely abban a programban,… Tovább olvasom