Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Takarók, fáslik a világ leprásainak

Hódmezővásárhely - Leprásoknak kötnek, horgolnak takarókat, plédeket a vásárhelyi református Újtemplomba járó asszonyok. Több mint 10 éve végzik ezt a missziós feladatot, amely lelki megnyugvás számukra. A munka nem nehéz, de időigényes. Egy színes takaró három hónapig készül, de a fáslit is hetekig horgolják. Gyakran a Vásárhelyen készített takaró a leprások egyetlen ruhája.
Színes takarók óvják az indiai, afrikai leprások bőrét. Kezüket, lábukat pedig hófehér pamut fáslival kötözik be. A vásárhelyi református Újtemplomba járó asszonyok is készítenek ilyeneket a lepramisszió számára. Csütörtökönként több órát kötnek és horgolnak az asszonyok, hogy a fertőző betegek szenvedésein enyhítsenek. A kézimunkázás nem nehéz, de időigényes – hallottuk Ditroi Sándornétól. A 81 éves Ida néni több mint 10 éve köt és horgol a leprásoknak.

– Egy takaró három hónapig is készül – mondta el az idős asszony. Megtudtuk: mestere a kötésnek. A gyülekezeti házban rögtön elő is kerültek a tarka fonalból készült plédek. Kása Ferenc református lelkész szerint minél tarkábbak, annál közkedveltebbek az indiai, afrikai betegek körében. Közben megérkezett Vas Istvánné is, aki szintén oszlopos tagja a horgoló-kötő csoportnak. A 82 éves Julika néni térült-fordult, és már hozta is mutatóba a fáslikat. Kiderült: egy 130 centis fásli két-három hét alatt készül el.

Három hónap alatt készítenek el egy takarót. Fotó: Tésik Attila
Három hónap alatt készítenek el egy takarót.
Fotó: Tésik Attila

– Megéri, a leprások örülnek az adományoknak – tette hozzá Julika néni. A csoport legidősebb tagja, a 86 éves Köteles Jánosné energikusan pakolta a kész fáslikat. Társai szerint Ida néni horgolja legügyesebben a kötszert. Több mint 10 év tapasztalata áll mögötte.

– Nincs ruhájuk a leprásoknak, a gyülekezetben készült plédekkel takaróznak – utalt az asszonyok munkájának jelentőségére Kása Ferenc. A református lelkész elmondta: 1974-ben alapította a magyar lepramissziót Dobos Károly református lelkész. Az egyház évente 25 millió dollár értékű adománnyal segíti a leprásokat. Óriási ajándék ez azoknak, akiknek az égvilágon semmijük nincsen, csak a szörnyű betegségük – tette hozzá.

A gyógyulás 10 évig is eltarthat. A lepra vagy régi magyar nevén bélpoklosság fertőző betegség. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A lassú lefolyású a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, a gyors lefolyású, erősen fertőző az idegeket és a zsigereket is roncsolja. 2–10 évnyi kezeléssel, antibiotikumokkal gyógyítható. A kutatók szerint Kelet-Afrikából terjedt el, Európában már az ókorban is létezett. Világszerte még ma is több millió leprás él.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. június 17. 02:35
    „Nem szabad azt hinni, csupan elhanyagolt emberek betegsege a lepra. Bizony meglepoen nagy szamban vannak meg a vilagban. Tisztelet es koszonet azoknak, akik gondolnak ezekre a szerencsetlen emberekre, s foleg, hogy tesznek is ertuk!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1204 gyerek kap ingyenebédet

Hódmezővásárhely - 19 millió 640 ezer forintot nyert összesen a nyári gyermekétkeztetésre a… Tovább olvasom