Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Talajvíz szivárog felfelé a falakban

Hódmezővásárhely - A talajból rövid idő alatt felszivárgott a víz még a Vásárhely magasabb részein álló házak falába is. A szakember szerint dréncsövekkel és szivattyúval lehet csökkenteni a kárt.
Rövid idő alatt „felszaladt" a talajvíz Németh Péterné Kinizsi utcai házrészének falába. A jelenség nem egyedi, Vásárhely magasan fekvő részein számos háztulajdonos szenved ettől, amióta belvíz pusztít a megyében.

– Hiába van pince alattunk, a víz már majd az ablakpárkányig felszivárgott a falban. Először azt hittem, hogy az eső vert ide, ám a szomszédom nem tapasztalt ilyet. Viszont az utcában több ház is ugyanígy felázott – mondta Németh Péterné. A városban sok régebben épült ház járt így az elmúlt hetekben.

Balla Iván vízmérnök, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke szerint a jelenséget egyértelműen a belvíz okozza.

– Az egykor szigetelés nélkül épített vályogfalak kapillárisain át szivárog fel a víz a százszázalékosan telített talajból. A rétegnyomás miatt ez olyan, a város magasabban fekvő részein is jelentkezik, ahol korábban nem nagyon volt jellemző. Azt tudni kell, hogy a térséget sújtó belvíz két összetevőből áll, a lehullott csapadékból, illetve a már korábban is magasan álló talajvízből – mondta. – Emiatt hiába szivattyúzzuk el a felszínen megjelent vizet, a talajvíz szintje ezzel nem csökken, hanem elindul felfelé a falakban – tette hozzá. A szakember szerint a házak körül lefektetett dréncsövek és egy kis teljesítményű elektromos szivattyú segítségével el lehet érni, hogy csökkenjen az ingatlan körüli talaj víztartalma, és ez javít a helyzeten.

Olvasóink írták

  • 2. almaszósz 2011. január 18. 18:17
    „Én úgy tudtam a lakóépületek körül, pincéből sosem szabad a vizet szivattyúzni mert ezzel a földben levő vízerek tisztulnak csak ki ami még több vizet eredményez.”
  • 1. rika10 2011. január 18. 17:54
    „Hol van a cikk SUBASÁRÓL? Önöknek nem fontos? Miért nincs fenn ha volt miért törölték? A pincékben is víz van itt 35 cm, szomszédban 70 cm. Szennyvizet szivattyuznak látható helyen a Domaszéki uton.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 nyomás a mellkasra, 2 befújás

A keringés leállását követő 1–2 percen belül megkezdett újraélesztés több mint 60 százalékos túlélési esélyt jelent. Tovább olvasom