Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Táltos és parittya a hód-tavi csatában

Hódmezővásárhely - A „második" hód-tavi csatát is a magyar sereg nyerte a kunok ellen.
Ezt mintegy 500 érdeklődő tapasztalhatta örömmel szombaton a Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti kiállítási centrumában, ahol az 1282-es ütközet elevenedett meg hagyományőrző csoportok segítségével. A látványos csatajeleneten kívül párviadalokra, harci játékokra is sor került, valamint azt is bemutatták, hogy a kézitusa előtt íjjal, nyíllal és parittyával miként igyekeztek – például a kunok – távolról megbontani, ritkítani az ellenség sorait.

Táltos és parittya a hód-tavi csatában. Fotó: Imre Péter (galéria)

A harcon kívül elhangoztak a hód-tavi csata történelmi hátterét megvilágító előadások, egy árnyas fa alatt pedig több gyerek és felnőtt hallgatta a csongrádi fafaragót, Simmer Sándort. Utóbbi a magyarság eredetéről, ma is megült ünnepeiről – például a tűzgyújtással és őrzésével párosuló fényünnepről –, a hagyományőrzők kétévente tartott üléséről, a kurultájról, valamint a legutolsó magyar táltos, a közelmúltban elhunyt Koppány nembeli Karaul haláláról, szakrális temetésétől beszélt.

A kicsik kipróbálhatták a házimalmot, és őröltek vele lisztet, de a kézműves-foglalkozások is népszerűek voltak. A kirakodóvásárban szintén a kort idéző magyar, főként nomád viseletet fedezhettek fel és vásárolhattak meg az érdeklődők. A gyerekeknek fakard járt. A szombatot koncertek zárták.

– Első ízben elevenítettük meg a hód-tavi csatát, és a sok nehézség ellenére állítom, megérte. Természetesen folytatjuk, és jövőre újdonságokkal is készülünk, szeretnénk például a „nulladik napon" fogatokkal, lovas kocsikkal jelmezes felvonulást tartani Hódmezővásárhelyen – mondta Sipos Róbert főszervező a Magyarok Szövetségének képviseletében.

Olvasóink írták

 • 3. dodeka 2012. július 31. 10:37
  „gthomek: erre szerintem szükség van, a valódi hagyományok felelevenítésére, bemutatására. Ami valóban gázos, ha a politika, a kormányzat tekinget örökké hátrafelé, egykori nagysággal fedezi a jelenkor pitiánerségét. Néhány ember élhet a múltban, abból mindenki profitálhat. Egy ország, egy nemzet nem élhet meg belőle, mert az a kiégés, az öregség jele, az pedig az utolsó lépcső a végkifejlethez....”
 • 2. gthomek 2012. július 30. 22:19
  „Nagyjából ennyit tudunk... ahogy Hofi mondta: "Újratemetni már tudunk, na de újra élni ?!"

  Mennyire aktuális ez ma is :(”
 • 1. dodeka 2012. július 30. 14:25
  „Öröm, hogy nem csak a még meglévő nagy várainkban (Visegrád, Eger) rendeznek ilyen hagyományőrző fesztiválokat, hanem itt, felénk is. Sajnos a rendezvényről előre nem hallottam, hirdetést se láttam, különben kimentem volna. A képeket nézve, meg a cikket olvasva azt is jónak találom, hogy mostmár nemcsak az ősmagyar, nyilas-lovas dolgokról hallani, hanem más korokat is megelevenítenek, vannak középkori lovagok, huszárok, és világháborús csoportok is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kifosztott ház, elképedt mártélyiak: mindent elvittek, ami mozdítható volt

Beköltöztek, nem fizették semmiért, eladták a ház bútorait, odébbálltak. Újra eljátszották... Tovább olvasom