Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Támad a belvíz Erzsébeten és Szikáncson

Hódmezővásárhely - A Vásárhelyhez tartozó Erzsébeten és Szikáncson támad, több ingatlant veszélyeztet a belvíz. A fagyás stabilizálta a helyzetet, az olvadás újabb bajt okozhat. A vásárhelyi önkormányzat tegnap átmeneti segélyben részesített hét családot.
– Most fagy, de ha a hó és a jég elolvad, a belvíz bejöhet a házunkba. Ettől nagyon félünk, de amíg lehet, nem hagyjuk el az otthonunkat, amit már így is körbevett a víz – mondta az erzsébeti Gyöngyvirág utcában feleségével, Margóval és két gyermekével élő Csordás Ottó.

Csordásékén kívül még három ingatlant veszélyeztet a víz, de csak az egyik lakott, Farkas Antalné él benne testvérével. Lázár János polgármester döntött: tegnap mindkét család 50 ezer forintos átmeneti segélyt kapott a vásárhelyi önkormányzattól. Szikáncson – változó összegben – öt famíliának adtak ilyen juttatást. De a veszélyt el kell hárítani: tegnap a két alpolgármester, Almási István és Kószó Péter vizitált a belvíz sújtotta Erzsébeten és Szikáncson.

– Erzsébeten a belvizet átszivattyúzzák az út túlsó oldalán lévő csatornába, és ezzel párhuzamosan elkezdik építeni homokzsákból a házakat védő gátat – mondta Kószó Péter. A munkát egy 2300 liter/perc teljesítményű szivattyúval már tegnap délután megkezdték. A csövet át kellett vezetni az aszfaltcsíkon a zavartalan munkához. Az utat – hogy az autósok, kamionosok lassítsanak, ne száguldjanak keresztül a berendezéseken – a rendőrség biztosítja.

A szikáncsi Ács Lajos utcában Lendvai Mihály homokzsákokkal védi a garázsát a belvíztől. Fotó: Korom András
A szikáncsi Ács Lajos utcában Lendvai Mihály homokzsákokkal védi a garázsát a belvíztől.
Fotó: Korom András

A hó és a jég sem fedi el teljesen, hogy a házak körül valóságos tórendszer alakult ki. Pár nappal ezelőtt még hasonló volt a helyzet Szikáncson is, ott a helyiek elkezdték a védekezést, de még így is több udvaron áll a belvíz.

Kitelepítés még egyik helyen sem indokolt, de szükség esetén a vásárhelyi önkormányzat megfelelő ingatlanról gondoskodik a családok számára. Az olvadás idézhet elő újabb és nagyobb bajt. Ennek megelőzésére Szikáncson és Erzsébeten is folyamatosan szivattyúzni kell a vizet. A városban nincs belvízzel veszélyeztetett rész.

Homokzsák, szivattyú

Az Ács Lajos utcában élő Lendvai Mihály azt mutatta, hogy már a lépcsőjét, a ház falát nyaldosta az ár, a garázsába pedig a homokzsákok ellenére behatolt. Szomszédja, Balázsné Berényi Ibolya azt mondta: a víz teljesen elborítja a kertet, az udvart – most is csak azért lehet közlekedni ott, mert befagyott –, s behatolt a melléképületbe és a garázsba, jelentős kárt okozva. Az itt élők összefogtak, így védekeztek: például Czékmán Imréné saját pénzén vett benzint a szivattyúba.

Olvasóink írták

  • 1. böbebubu 2011. január 10. 15:33
    „tisztelt szerkesztő ha ez hír akkor esetleg megérne egy pár sort hogy mi a helyzet sziksósfürdőn mert itt már a muskotály utca közepére nemhogy autóval hanem gyalog sem lehet már bejönni és sajnos az önkormányzat nem tesz semmit már annyira járhatatlanok az utak. elköltözni nem tudunk mert nincs aki kiviszi a bútorokat stb. meg ennél magasabb rezsit már nem bírnánk el. Ez is megérne pár sort hogy itt van a rengeteg gyermekes család , idősek stb. már egy mentőautó nem tudna bejönni .és a bajhoz nem kell sok. remélem hogy esetleg ez felkelti valaki figyelmét. köszönettel .Kovácsé Kormos Erzsébet , egy sziksósfürdői lakos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

380-an vesznek részt az álláskereső programban

Két éve 380 munkanélkülit vont be a vásárhelyi munkaügyi központ abba a programba, amely képzési támogatást biztosít. Tovább olvasom