Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Tanítási eszközök egykor és ma - 100 év az iskolában

Hódmezővásárhely - Déd- és nagyszüleink sokat meséltek arról, milyen iskolába jártak, milyen körülmények között, milyen eszközökkel tanultak. Nagy utat tett meg az oktatás a palatáblától a számítógépig.
A 20. század elején I. Ferenc József császár és király portréja, a magyar címer, valamint Vásárhelyen és környékén a díszpolgárrá választott Kossuth Lajos arcképe is ott lógott az iskolák falán. Helyet kapott még vaskályha, tábla, golyós számológép, és katedra is a tanteremben, amelyben tanyai iskolák esetében nyolc évfolyamon 40–50 gyermek tanult. A padló döngölt vagy parkettás volt, utóbbi fáradt olajjal átkenve. Több helyen a tanító segítségével, a környékbeli használati tárgyakból kisebb gyűjteményt alakítottak – mondta Szenti Tibor író, néprajzkutató.

– Az első világháború előtt még csak palatábla és palavessző járta, ezeket az eszközöket vitték magukkal a gyerekek az iskolába – mondta Szenti Tibor. – Az 1920-as évektől megújult az „ágazat", megjelentek a tankönyvek, füzetek, tintatartók, tollak, ceruzák, radírok, és bevezették az üzenőfüzetet, az ellenőrző elődjét. Ebben értesítették a tanítók, tanárok a szülőket a gyermeküket érintő fontosabb tudnivalókról.

Tanyai iskola az ópusztaszeri emlékpark skanzenjében. A tanító szerepében Mészáros Ferenc. Fotó: Schmidt Andrea
Tanyai iskola az ópusztaszeri emlékpark skanzenjében. A tanító szerepében Mészáros Ferenc.
Fotó: Schmidt Andrea

Az 1930-as és 1940-es években nagyjából olvasó-, történelem- és számtankönyv, valamint vonalas és kockás füzet, ceruzák (fekete és színes) és toll képezte a „tanszercsomagot", ami egy kisebb szatyorban elfért. És talán 3–5 pengőbe került – az egyes tételek 20–30 fillért „kóstáltak" –, amely 100 pengős havi járandóságnál a fizetés huszadrészét vitte el. Mára az eszközök megsokszorozódtak – az elsősök szinte rogyadoznak a tömött iskolatáska súlya alatt –, javult az oktatás minősége, ami a családoknak is lényegesen többe kerül. Hosszú lenne felsorolni, melyek azok a kellékek, amelyeket kötelező megvásárolni. Ez iskolánként is változik. A tankönyveken kívül azonban füzeteket, a tolltartó kellékeit, rajzfelszerelést, egészségügyi csomagot, tornaruhát, váltócipőt mindenhol kötelező vásárolni. Ez akár 30–40 ezer forintot is kitehet, ami az átlagkeresetek harmadát-ötödét is elviheti.

A 21. század iskoláját nem kell bemutatni. A hagyományos eszközök (tábla, kréta) mellett ott vannak az intézményekben a televíziók, videók, DVD-k, hifiberendezések, digitális táblák, számítógépek. Már kisebb települések iskoláiban is alap a komputerekkel telezsúfolt informatikai terem. Megjósolhatatlan, hogy újabb 100 év múlva milyen képet mutatnak az iskolák, milyen nehéz lesz – ha egyáltalán még lesz – az iskolatáska.

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2010. szeptember 01. 22:12
  „"Nagy utat tett meg az oktatás a palatáblától a számítógépig"

  Nagy utat a segédeszközök fejlődése tett meg!
  Az oktatás közel sem akkorát!
  Sőt! Időnként helyben jár-vagy hátrál!
  A pedagógia tudománya több ezer éves!
  A XX. és XXI. csili-vili segédeszközeivel nem lehet pótolni!
  Aki nem hiszi, nézze meg az erdményt!
  Fenn az ernyő, nincsen kas!”
 • 5. efje 2010. augusztus 29. 10:44
  „Az asztali számítógép iskolai bevezetése 20. századi eredmény, nem mai. Az hogy többszáz hektárnyi kivágott fából készült könyvet cipel egy gyerek szinten nem a jövőt tükrözi. El fog jönni az idő amikor a könyveket tenyerni számítógép váltja fel.
  A technikai segítség mellett szinten fontos lenne a tanár védelme és támogatása hiszen nem csak tanitanak hanem nevelnek is.”
 • 4. samumano 2010. augusztus 28. 19:58
  „Idézvén az utolsó mondatot: "Megjósolhatatlan, hogy újabb 100 év múlva milyen képet mutatnak az iskolák, milyen nehéz lesz - ha egyáltalán még lesz - az iskolatáska."

  Ha az oktatásügyi trendet figyeljük, akkor már lehet, hogy iskola sem lesz. Különösen az amerikai trendeket követve. Az USA-ban jelenleg költségvetési hiányra hivatkozva sok iskolában bevezették a "furlogh Friday"-t, ami fizetés nélküli szabad pénteket jelent a tanároknak és extra szabadnapot a diákoknak. Természetesen a tanterv rovására. Könyvtárakat zárnak be, mert nincs rájuk pénz - kell a katonai kiadásokra. A gyerekeket arra nevelik, hogy egyéni érdekeiket nézzék. Jóformán egynek sincs elképzelése a nemzet jövőjére vonatkozóan. A számítógép nagyon hasznos abban, hogy töméntelen mennyiségű információhoz enged hozzáférni, de az információk fontossági kiszűrését nem tanítja meg a gyereknek, és sajnos az iskola sem. Így a sok szükségtelen információ elveszi a gyerek (és a felnőtt idejét) az alkotó munkától és a tanulástól.

  Olyan országokban, amelyeket az amerikaiak "felszabadítottak", pl. Irakban, szintén jelentős változások mennek végbe. Mielőtt a "felszabadítók" megérkeztek, az iraki gyerekek 94%-a járt iskolába és az arab világban Irak orvosképzése világhírű volt. Ma az iraki gyerekek 91%-a NEM jár iskolába, mert sem iskola, sem tanár.

  Az iskola és oktatás fogalma és gyakorlata Kínában sokkal jobb képet mutat. Az oktatásban és az ifjúság nevelésében az egyéni érdek harmadrangú a nemzet érdeke és a család érdeke után. Tanszereik egyszerűek, noha a számítógép használata ott is kezd bevonulni az iskolákba, de csak korlátozott mértékben, és olyan pedagógusok segítségével, akik megtanítják a gyerekeket az információ okos kiszűrésére. Ez kihat az ország gazdasági fejlődésére is. Nem irígykednünk kell rájuk és nem gyűlölnünk kell őket, hanem tanulni azoktól, akik esetleg valamit jobban csinálnak mint mi.”
 • 3. kspl 2010. augusztus 28. 17:45
  „,,A padló döngölt vagy parkettás volt..."
  Ez akkor marhaság, amit csak hozzá nem értő mond!
  Tükrözi, hogy Szentinek a tárgyi ismerete rendkívül hiányos. (Ehhez pl. csak a polgármesteri jelentéseket kellett volna kinyitnia.)

  El kellene már felejteni végre ezt a szakbarbár műparaszt-műnéprajzost és hozzáértőt kérdezni egy-egy cikkhez.
  Nem néprajzkutató az, hanem néprajzot kutató. Jelentős különbség!
  Diplomája sincs, csak felsőfokú tanfolyama. Az is egészségügyből.
  Nincs semmilyen végzettsége néprajzból se, történelemből se.”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2010. augusztus 28. 16:00
  „Lehet, hogy a Varga Tamás azért nincs még kész, mert most szerelik a ütés-tűz-saválló projektorokat!
  Egyébként újra be kellene vezetni a nádpálca jogszerű használatát. És nem csak mutogatásra!”
 • 1. Norman_Bates 2010. augusztus 28. 12:18
  „"Megjósolhatatlan, hogy újabb 100 év múlva milyen képet mutatnak az iskolák"
  Azt nem tom 100 év múlva mi lesz, de 4-5 év múlva:
  30 főből 20 cigány, kőkemény cigányterror, tanárok mellé biztonságiőrök, ami nincs lebetonozva azt ellopják, ütés-tűz-saválló projektorok az osztályba, stb....ja és boldika magántanárnál nyomja, kb ennyi:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivette az oroszt a tantervből

51 éve állt először katedrára a Békés megyei Bucsa községben a vásárhelyi Szabó Dániel, akit szókimondó személyiségnek ismertek akkor is, amikor a vásárhelyi pártbizottságon dolgozott. Tovább olvasom