Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Tanítják a strucctenyésztést

A strucctenyésztés fellegvára lehet Vásárhely, ha jövőre beindul a helyi mezőgazdasági főiskolai kar futómadaras programja. Az intézmény saját tapasztalatok alapján dolgozza ki a tenyésztés tananyagát, és a termelőket összefogva az értékesítésben is segítene. Bár a vágásra érett madarak eladása most épp akadozik, a hús iránti kereslet még mindig nő Európában.
Struccok a főiskolai kar tanüzemében. Fotó: Tésik Attila
Egy év múlva a hazai strucctenyészés központja lesz a vásárhelyi főiskola, ahol tanítani fogják a testes futómadár tenyésztésének tudományát. Az intézmény tavaly csatlakozott az európai uniós Leonardo-programhoz, melyben nyolc ország agrár-felsőoktatási, valamint kutatási intézete vesz részt. A vásárhelyi főiskola ezzel többmilliós támogatáshoz is jut. Szeptember végére elkészülnek a tananyag helyben kidolgozott fejezetei – tudtuk meg Mucsi Imrétől, a főiskolai kar főigazgatójától.

A intézmény tanüzemében három éve foglalkoznak struccokkal. A két tojó és egy kakas évi „produktuma" 70-80 tojás, ami a hazai tenyésztési berkekben kiváló eredménynek számít, átlagban ugyanis évi 50 tojás a hozam. Egyéves koruk után a kicsiket eladják.

A jog még vadmadárként tartja számon

Világviszonylatban keresett árunak számít a strucchús, egy tavalyi szakmai világkonferencián az derült ki, a keresletnek csupán öt százalékát fedi le a piac – mondta érdeklődésünkre Kovács János, a Magyarországi Strucctenyésztők Közhasznú Egyesületének titkára. Érdemes belevágni a termelésbe, ugyanakkor Magyarországon még rendezetlen a futómadár-tenyésztés törvényi háttere, ez pedig sokszor gondot okoz. Hazánkban a jog még vadmadárként tartja számon a struccot.

– A tanüzemben jelenleg húsz növendék várja további sorsát. Most ugyan akadozik a vágásérett jószágok értékesítése, de ezen a helyzeten a tenyésztők integrálásával lehet változtatni – jegyezte meg bizakodóan Mucsi Imre, aki egyébként tagja az Országos Futómadár Terméktanácsnak is. Termelői csoportot akarnak létrehozni, így a szaporítás mellett a tényleges, összehangolt tenyésztés is beindulhat az országban, és az értékesítésben is segítséget nyújthatnának. Az élő állatra és a vágás utáni exportra is van kereslet. A franciák, a németek, az olaszok és a horvátok is kedvelik a strucchúst.

A főigazgató szerint igenis van jövője a futómadarak tenyésztésének. Még akkor is, ha jelenleg csak ezer család él Magyarországon, s mintegy négyszáz gazdálkodó foglalkozik struccokkal. Ez a ma még egzotikusnak számító futómadár azonban ennél több családi gazdaságnak is munkát biztosítana. Honosítani kell a tenyésztést – állapította meg –, ehhez pedig tenyésztési program kell, ezt akarja adni a vásárhelyi főiskola.


Kilója háromezer forintba is kerülhet

A strucchús leginkább a marhahúshoz hasonlít, de a baromfi jellegzetes íze is érezhető benne. Finom pörköltnek, sülteknek, töltve, vagy akár csak szafttal – sorolta Kiss Miklós, a főiskola tanüzemének állattenyésztési ágazatvezetője. A zúzája kétkilós, a mája egy kifejlett sertéséhez hasonló nagyságú, a szíve pedig egy kilót nyom. A madár húsáért kilónként akár háromezer forintot is elkérhetnek. Főként külföldön a struccbőr is kelendő, ami nyersen 12-13 ezer forintba kerül. A belőle készült aktatáskáért viszont kértek már el 250 ezer forintot is. Aki pedig strucctojást szeretne reggelire, annak 300-500 forintja bánhatja. Igaz, cserébe 24 tyúktojással felérő rántottaadagból csemegézhet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keszegöltek Mártélyon

Ősi mesterségre, a halászatra emlékeztek szombaton a mártélyiak. A Keszegölő-fesztivál a hagyományok… Tovább olvasom