Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Tanítványai emlékeznek László Gyulára Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Halálának 10. évfordulója alkalmából, László Gyula professzorra emlékeznek tanítványai, tisztelői a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában, június 17-én, kedden 11 órakor.
László Gyula rendkívül gazdag életművet tudhat magáénak. A szegény székely család sarja, szülői örökségként hozta magával a képzőművészet és régészet iránti érdeklődését, melyekkel párhuzamosan foglalkozott életében.

A főiskolán, ahol festészetet tanult, Rudnay Gyula, Csók István és Glatz Oszkár tanítványa volt. Egyetlen vonallal rajzolt; kortársait, ismerőseit gyakran beszélgetések alatt örökítette meg. Egykori tanítványa, Bokorné Nagy Katalin, a vásárhelyi múzeum nyugalmazott régésze is őriz magáról 20-30, ilyen módon készült rajzot volt tanárától.

„László Gyula mindenki számára felvállalható, makulátlan tisztaságú ember volt. Odafigyelt, segítőkészen viselkedett a hozzá fordulókkal, előadásait mindig beszélgetések követték. Egy oldott, igazi művészléleknek ismertem meg, aki bravúros mestere volt hivatásának" – mondja Bokorné Nagy Katalin.

A sokoldalú művész pályáján szobrászattal, éremkészítéssel, népdaltanulással, fejfa- és bútorrajzolással is foglalkozott, de fiatal kora óta leginkább a magyar őstörténet inspirálta. Régészeti szemléletének középpontjába az egykor élt emberek anyagi és szellemi múltját állította. Az 1960-as években dolgozta ki a kettős honfoglalás elméletét, amely szerint Árpádék bejövetele előtt már éltek a Kárpát-medencében magyarok.

„Áldom a Teremtőt: a családomért, mestereimért, barátaimért, tanítványaimért, hogy magyarként éltem át az európaiságot és hogy édes anyanyelvünk élt bennem" – vallotta a legendás képzőművész-régész. A származására rendkívül büszke művész-tudós neves honfitársai kézirataiból komoly gyűjteménnyel rendelkezett, többek között Széchenyi, Jókai, Arany, Vörösmarty, Juhász Gyula írásait őrizte.

A kedd délelőtti emlékező beszélgetést dr. Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató vezeti. Meghívott vendégei László Gyula egykori tanítványai; Dr. Költő László régész-főmuzeológus, megyei múzeumigazgató, Dr. Trogmayer Ottó régész, nyugalmazott múzeumigazgató, Gróf Péter régész, Bokorné Nagy Katalin régész, valamint Vincze Gábor történész lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan éve államosították a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumot

Hódmezővásárhely - Hatvan esztendővel ezelőtt államosították az egyházi oktatási intézményeket, így a vásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumot is ekkor vették el a református egyháztól. Tovább olvasom