Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Tankcsapdával edzik Betyárt

Mindszent - Pónikra költi megtakarított pénzét a mindszenti Pap házaspár. Ágnesnek és Sándornak már hét pónija van, de egyikükről sem tudnak lemondani, és a közeljövőben tovább bővül a farmjuk. Betyár ugyanis a család távollétében önhatalmúlag gondoskodott az utódlásról. A csődörnek egyébként Tankcsapdát bömböltetnek, hogy szokja a zajt.
„Adjál puszit anyának!" – hajolt oda kedvenc pónijához a mindszenti Pap Sándorné. Nem kellett kétszer mondania, Tünde készségesen az asszony arcára cuppantott egy nagyot. „Jól van, ügyes vagy!" – simogatta meg hálásan a lovat Ágnes. A 61 éves asszony semmi pénzért nem válna meg a pici hátastól. Papék tíz évvel ezelőtt vásárolták, ő a család első lova.

– Elhatároztam, nekünk nem tyúkok rohangálnak majd a kertünkben, hanem pónik. Így került hozzánk Tünde. Azóta már hét pónink van – mesélte mosolyogva a ház asszonya. Közben férjével azon fáradozott, hogy a fotó kedvéért megregulázza a rakoncátlan jószágokat. Hiába került elő a széna és a zab is, a pónik, Tünde, Mary és Kyra nem akart egymás mellett falatozni. Egyikük mindig meglógott. Társaik, Frida, Hanna, Tilda és a csődőr Betyár a házaspár két fiánál lelt otthonra, miután kinőtték Papék udvarát.

Hiába kínálta szénával a Pap hÁzaspár a pónikat, Tünde, Mary és Kyra nem akart egymás mellett falatozni. Fotó: Karnok Csaba
Hiába kínálta szénával a Pap hÁzaspár a pónikat, Tünde, Mary és Kyra nem akart egymás mellett falatozni. Fotó: Karnok Csaba

– Nálunk van a hölgyek lakosztálya – mondta nevetve Ágnes, szeretettel simogatva a lovakat. – Nincs szívünk megválni tőlük. Mindegyiket másért szeretjük. Beosztottuk, hogy a három unoka közül kinek melyik a lova. Közösen gondozzuk őket. Nálunk mindig a jószágok kapnak először reggelit, csak utánuk következünk – magyarázta az asszony. - Nem dohányzunk, nem iszunk, pónikat tartunk. Ez a hobbink – tette hozzá a házigazda, Sándor. Papék soha nem számolták össze, mennyi kiadással jár a lovak tartása. Elmondták: a takarmány egy részét maguk termelik meg. A pónik értékével sem foglalkoznak. Annyit azonban elárultak, egy betanított ló többet ér. A házaspár egyik fia foglalkozik a hátasokkal. Szoktatja a nyereghez, a kocsihoz őket. Merthogy Papéknál pónifogatozni is lehet. Ovisok, turisták kocsikáznak velük.

Pár perces séta után megismerkedünk a szomszédságban lakó Betyárral, valamint a lányokkal, Fridával és Hannával. Nekik nemsokára csikóik lesznek. A szürke csődör önhatalmúan döntött az utódlásról.

– Nem voltunk itthon, Betyár pedig nem bírt magával. Kirúgta a karám ajtajának felső részét, átugrott rajta, és gondoskodott a póniutánpótlásról – idézte fel Ágnes. A csődör most sem bírt magával. Ugrándozott, hangosan nyerített, miközben Papék unokája, Gábor a szabadba vezette. Betyár a helyi lovasbál tiszteletbeli üdvöskéje is. A mulatság alatt a vendégek között díszeleg a sportcsarnokban. Előtte napokig kozmetikázzák, fürdetik, súrolják, hogy csinosan, tisztán vezethessék be a társasági életbe. Sőt, a hallását is edzik, nem is akármilyen zenével. A Tankcsapda zenekar számait bömböltetik neki, hogy szokja a zajt.

Olvasóink írták

 • 3. jégcsappp 2009. június 17. 20:59
  „A banknál kerestél annyit hogy tucat pónira is telik???? ugye? röhely.adhatnál az éhező gyerekeknek is egy kis ennivalót.”
 • 2. Tömeg 2009. június 17. 20:41
  „Hogyha póni lennék, rúgnék harapnák,Ledobnék mindenkit a hátamról,és közben üvöltenék: Nem akarok
  Tankcspdáááááát! :DD”
 • 1. kékcitrom 2009. június 17. 19:39
  „Megnyugtató érzés, hogy vannak még ilyen emberek!
  Hosszú, boldog életet kívánok nekik és családjuknak! Nem kevésbé a paciknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó gázolt el egy kerékpárost a 47-es úton

Hódmezővásárhely - Hétfő éjjel fél 11 körül halálos baleset történt a 47-es számú főúton az algyői… Tovább olvasom