Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Tantárgy lesz a strucctenyésztés

Tantárgy lesz a vásárhelyi főiskolai karon a strucctenyésztés, miután a felsőoktatási intézmény csatlakozott egy uniós programhoz. Bár a hazai strucctenyésztés nem igazán jelentős – ezer strucccsaládot nevelnek Magyarországon, s 20-25 ezer lehet a növendékmadarak száma –, a program kapcsán az ágazatból élők képzése végre biztosítottá válik.
A főiskola tanüzemében két éve foglalkoznak struccokkal, két tojóval és kakassal, és 40-50 szaporulatot nevelnek. Fotó: Tésik Attila
A hazai strucctenyésztés gazdaságosabbá tétele, az ágazatból élő gazdák képzése érdekében csatlakozott egyebek mellett a vásárhelyi mezőgazdasági főiskola az európai uniós Leonardo-programhoz. A többek között belga, dán, olasz, brit felsőoktatási, illetve kutatóintézetek részvételével zajló programra összesen 473 ezer eurós, azaz 119 millió forintos támogatást kaptak, melyből 20-25 millió forint jut a vásárhelyi főiskolának – tudtuk meg Mucsi Imre főigazgatótól.

A kétéves, 2007-ben befejeződő projekt kapcsán felmérik a hazai strucctenyésztés helyzetét, csokorba gyűjtik az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, hogy a gazdának, valamint először – fakultatív tárgyként – a hallgatóknak továbbadják az ismereteket. A tananyagból kiadványt készítenek a részt vevő intézmények számára. Ugyanakkor megpróbálják elősegíteni a programmal a strucctartás honosítását, s az értékesítési lehetőségeket is megvizsgálják.

Hazánkból főként exportra – németeknek, svájciaknak – szállítanak a tenyésztők. A futómadár 30-35 százalékát lehet húsként értékesíteni, akár kilónként 5000 forintos áron. Viszont a bőre, a tolla, a tojása is igen kelendő külföldön – magyarázta a főigazgató. A megyében évekkel ezelőtt néhány száz struccot tartottak, ez a szám mára már valószínűleg csökkent. Az országban mintegy ezer család, s 20-25 ezer növendékmadár lehet. A főiskola tanüzemében két éve foglalkoznak struccokkal, két tojóval és egy kakassal, s 40-50 madárból álló szaporulatot nevelnek, majd értékesítenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyed Béla most saját gazdaságát vezeti

Nem volt könnyű elszakadni a mindennapos hód-mezőgazdás élettől, ismerte el Egyed Béla, a vásárhelyi… Tovább olvasom