Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Tantárgy lett a vívás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A gyerekek nem tudnak koncentrálni, a vívás viszont fejleszti a figyelmet: ezért vették be Vásárhelyen a mindennapos testnevelés programjába a sportágat, Magyary Ágnes szakedző ötlete nyomán.
Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, megvette a fölszerelést, így hetente egyszer hat általános iskolában vívótőrt vesznek kezükbe a harmadikosok.

Csütörtökönként vívótőrök fémes hangja veri fel a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tornatermének csöndjét. A harmadikosokat Magyary Ágnes, a Csomorkányi Vívó SE szakedzője tanítja az alapokra. A hét más napjain pedig öt másik intézményben, a Kertvárosiban, a Vargában, a Szent Istvánban, a Klauzálban és a Némethben tart hasonló órákat.

– A gyerekek igen figyelmetlenek, a vívás pedig növeli, fejleszti a figyelmet, ezért gondoltam arra, hogy érdemes lenne ezzel a sportággal jobban is megismertetni a kisdiákokat – árulta el a szakedző.
Horváth Zoltántól, a polgármesteri hivatal sportreferensétől megtudtuk, hogy az önkormányzat partner volt az elképzelés megvalósításában, így az úszás mellé a vívást is bevették a mindennapos testnevelés programjába. A város megvásárolta a szükséges felszereléseket, s január óta összesen 336 harmadikos tanul rendszeresen vívni.

Magyary Ágnes szakedző a vásárhelyi Liszt Ferenc-iskola harmadikosainak tart edzést. Fotó: Tésik Attila
Magyary Ágnes szakedző a vásárhelyi Liszt Ferenc-iskola harmadikosainak tart edzést.
Fotó: Tésik Attila

Egy-egy foglalkozáson a gyerekek a gyakorlat mellett elméleti oktatásban is részesülnek, vagyis átbeszélik az előző órán tanultakat. Elsősorban képességfejlesztő játékokkal próbálja meg Magyary Ágnes megszerettetni a vívást a gyerekekkel.

A cél, hogy a tanév végére a gyerekek elsajátítsák a sportág minimális alapját. Ehhez minden adott, és a diákok szemlátomást nagyon szeretik a vívásórákat, a harmadikosok között több tehetség is akad. Ez azért is fontos, mert a nyári szünet előtt a tanulók javaslatot kapnak arra, hogy esetleg a későbbiekben melyik sportággal érdemes komolyabban is foglalkozniuk.

Tervezik, hogy az év végén mind a hat iskolában rendeznek egy-egy házi vívóversenyt, melynek győztesei a városi diákolimpián mérhetik össze egymással tudásukat, felkészültségüket.

Tantárgy lett a vívás a hódmezővásárhelyi iskolákban. Fotó: Tésik Attila
Tantárgy lett a vívás a hódmezővásárhelyi iskolákban.
Fotó: Tésik Attila

Juhász Katalin és Gyuricza József nyomdokain. A vívás Hódmezővásárhelyen a hatvanas évekig sikersportágnak számított. A város egyetlen olimpiai bajnoka is tőrvívó: Juhász Katalin 1960-ban Rómában ezüstérmet, 1964-ben, Tokióban aranyérmet szerzett tőrcsapatban, a Budapesti OSC versenyzőjeként. Öt évvel korábban pedig ugyancsak csapatban, Budapesten világbajnok lett. A szintén tőrvívó Gyuricza József 1955-ben Rómában megszerezte a magyar tőrvívás első világbajnoki címét. Három olimpián szerepelt: 1956-ban, Melbourne-ben férficsapattal 3. helyezett lett, 1960-ban, Rómában 4. helyezett volt. Tokióban pedig 7. helyezést ért el a férfi tőrcsapat tagjaként, a Budapesti Honvéd színeiben.

Felszerelés

Az önkormányzat 1,14 millió forintból vásárolt hatvan darab fejvédőt és ugyanennyi tőrt. A diákok a különféle vívómozdulatokat egyelőre ellenfél nélkül gyakorolják, így plasztront, vagyis védőruhát nem kell viselniük. Év vége felé, mikor már egymás ellen is pástra lépnek, a Csomorkányi Vívó SE ad nekik kölcsön plasztront.

Olvasóink írták

 • 2. Oláh Gerda 2008. június 23. 16:05
  „Én voltam a diákolimpián, nagyon jó volt és 4. helyezést értem el, érmet is kaptam pedig csak most próbáltam idén először a vívást.
  szeretnék jövőre is vívást tanulni.”
 • 1. Kópé 2008. április 18. 16:45
  „Gratulálok a kezdeményezéshez!
  6 évig vívtam, Kormány Lajos és Magyary Ágnes tanított meg a vívás alapjaira. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a csodás sportágat.

  Sok sikert!
  Kozma Péter”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós cégberuházást segít az Unió Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Nagyméretű és súlyú, tíz- és negyventonnás betonelemeket fog gyártani a vásárhelyi Csomiép beton-melior kft. Tovább olvasom