Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tanuszodáról álmodnak a mindszentiek

Már elkészült az új mindszenti tanuszoda terve. A város számítása szerint ugyanis olcsóbb új tanuszodát építeni, mint megvásárolni és felújítani a város határában álló termálfürdőt. A beruházás 450 milliós költségét pályázaton szeretnék megnyerni.
Elkészült az új, ezer négyzetméteres mindszenti tanuszoda terve, amit a legutóbbi testületi ülésen megismerhettek a városatyák. Takács Gábor tervezőtől megtudtuk, hogy a tervezett létesítmény egyetlen 11X25 méteres tanmedencéből, s a hozzá tartozó kiszolgáló, illetve egyéb helyiségekből állna.

– Reprezentatív fogadótérből, ahhoz kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekből, öltözőkből, vizesblokkból, s egy kisebb wellness-részből állna az uszoda, melyben szauna, masszázs és merülő medence is lenne – mondta a tervező, aki azonban azt nem tudta biztosan megmondani, honnét érkezne a víz a tanuszodába, illetve hová távozna onnét.

A tanuszoda építésének ötlete azért született meg, mert a Tisza-parti kisvárosból Vásárhelyre, illetve Szentesre kellett, kell a gyerekeket úszásoktatásra vinni. Mindszenten a város határában egy tízhektáros parkban ugyan található egy gyógyvizes medence, ám az és a hozzá tartozó kúria 1995 óta magántulajdonban áll. Ezt a tulajdonos felújította, kibővítette, de ma már csak ritkán érkezik ide vendég. A strand támogatás hiányában nem üzemel, s bár eladó, a város nem kívánja megvásárolni.

– Olcsóbb új tanuszodát építeni 450 millió forintért, mint megvásárolni a termálfürdőt, illetve az azt tápláló kutat. Ugyanis a termálfürdő medencéjében nincs vízforgató, és fel kellene újítani a medencét is. Bár az azt tápláló termálkút eladó, három-négy kilométerre van a várostól. A ComAgro-Sardo Kft. birtokában lévő kút ráadásul nem is biztosítja a szükséges mennyiségű termálvizet, azaz a kutat is fel kellene javítani, így az szintén többletköltséget jelentene. Mindez pedig többe kerülne, mint egy új uszoda építése – mondta Szabó József alpolgármester.

A termálvíz gyakorlatilag bárhol elérhető, hiszen Mindszent alatt 800-850 méteres mélységben 35 fokos víz található. A fúrás becsült költsége méterenként 35-40 ezer forint.

Az alpolgármester elmondta, még nem írtak ki pályázatot a tanuszoda építésére, de ezt 2011-ig megtehetik. Több helyszín is szóba jött már, így például a sportpálya környéke, valamint a Táncsics és Napkelet utca kereszteződése is. Hogy végül hol lesz a tanuszoda, azt majd a gazdaságossági szempontok döntik el. Azt azonban – tette hozzá – mindenképpen meg kell várni, hogy megépüljön az új szennyvíztisztító, mely anyagi forrásait még csak most keresi a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkül a taxisok piaca

A vásárhelyi taxisok nem tudtak egyezségre jutni az önkormányzattal tarifaügyben, így ahány kocsi,… Tovább olvasom