Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Tanuszodát építene Mindszent

Tanuszodát szeretne építeni a mindszenti önkormányzat, 450 milliós beruházással számolnak. A Tisza-parti város diákjai ma Szentesre vagy Vásárhelyre járnak úszni tanulni. Van ugyan a közelben egy magánkézben lévő termálfürdő, de ez évek óta elvétve fogad vendégeket.
Az egykori termelőszövetkezet parkjában lévő termálfürdőt nem sokan használják. Fotó: Tésik Attila
Az egykori termelőszövetkezet, mintegy tízhektáros díszparkjában lévő kúria és a mögötte lévő gyógymedence még 1995-ben került magánkézbe. A létesítményt a tulajdonos teljesen felújította, s három éven keresztül a fürdőt rendszeresen felkeresték a strandolni vágyók, a kúria nagytermében pedig lakodalmakat tartottak. Később viszont megcsappant az érdeklődés, s azóta csak nagy ritkán érkezik vendég az egykori téeszterületre.

A tulajdonos – támogatás hiányában – nem tudja üzemeltetni a strandot. Az önkormányzatot már többször felkereste, de sem bérbe, se eladni nem tudta neki a fürdőt, a városnak nincs pénze erre.

– Évek óta nincs úszásoktatási lehetőség Mindszenten, pedig a Tisza közelében ezt meg kell tanulni, ezért tanuszodát szeretnénk létesíteni. Ehhez pedig ki akarjuk használni a geotermikus energiát – tudtuk meg Szabó József alpolgármestertől.

Először azt kell megvizsgálni, honnan lehet vízhez jutni. Két ötlet is felmerült. Az egyik, hogy a már meglévő magánkutakból vezetik el a termálvizet a tervezett fürdőhöz. A másik pedig az, hogy az önkormányzat maga fúrat új kutakat. A város alatt 800-850 méter mélységben 35 Celsius-fokos termálvíz található. A kútfúrás becsült költsége 35-40 ezer forint – méterenként.

A város szabályozási terve szerint a Tóalj soron lehetne megépíteni a tanuszodát. Mivel a jelenlegi kutak innen messze, külterületen vannak, azt kell megnézni, mi az olcsóbb. Mintegy egy kilométer hosszan vezetéket fektetni, s havonta fizetni a vízért – vagy saját kutat fúrni.

A beruházás az előzetes számítások szerint 450 millió forintba kerülne. Az önkormányzatnak ekkora összeg nem áll a rendelkezésére, ezért pályázati úton szeretnék előteremteni a szükséges pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gáspár függetlenként indul

Független jelöltként indul a vásárhelyi 2. számú választókerületben az április 15-i időközi… Tovább olvasom